Erkan Aydın: Hiçbir istatistik insandan değerli değildir!

Erkan Aydın: Hiçbir istatistik insandan değerli değildir!
01.12.2019
A+
A-

Termik santraller yüzünden her gün 87 kişi hayatını kaybediyor.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın bir televizyon kanalında yayınlanan ve sosyal medyada yankı uyandıran termik santrallerinin filtre maliyetlerini hesaplayan haberin toplumu yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Aydın, “Hiçbir maliyet insandan daha değerli değildir“ diyerek termik santrallerin yol açtığı kirli hava nedeniyle her gün 87 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın termik santrallere filtre uzatımını 30 ay erteleyen yasanın çıkmasıyla birlikte iktidarın ve iktidara yakın medyanın toplumu yanlış bilgilendirmeye çalıştığını kaydetti. Geçtiğimiz gün bir haber kanalında termik santrallerin filtre maliyetini hesaplayarak ekonomiye olan katkısına ilişkin haberin gerçeklerden ve hümanizmadan uzak olduğuna dikkat çeken Aydın “Hiçbir maliyet, hiçbir istatistik insandan değerli değildir. Çocuklarımızın geleceği tehdit altındayken maliyet hesaplanmaz” dedi.

Aydın şunları söyledi:

“Öncelikle iktidarın halka söylemediği, söyleyemediği, itiraf edemediği, gizlediği bir konu var: Türkiye artık doğalgaza para yetiştiremiyor. Artan dış borç nedeniyle doğalgaz ekonomiye yük oluyor. Bu nedenle hükümet elektrik üretimini kömürle işletilen termik santrallerle yapmaya çalışıyor. Bu santrallere imtiyazlar tanıyor ancak halk sağlığı hiçe sayılıyor.”

Erkan Aydın, Türkiye’de 2018 yılında tam ölçüm yapılabilen 73 ilin 72’sinde havanın yüzde 98.6 oranında kirli çıktığını belirterek bu oranın bazı illerde standardın 4,5 katına yükseldiğini  vurguladı. Aydın, “Hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hem kanserojen hem de dördüncü en önemli sağlık tehdidi olarak tanımlanıyor. Özellikle felç, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi öldürücü hastalıklara yol açmanın yanı sıra gebelik sırasında maruz kalınma ile çocukların akciğer gelişiminde bozukluğa neden oluyor ve alerjik astım hastalıkları, erişkinlerde KOAH ve astım atakları gibi birçok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor. Bunun dışında kuraklık ve asit yağmuruna neden olarak doğayı katlediyor.“

Tıpta uzmanlık dernekleri, hekim örgütleri ve çevre derneklerini bir araya getiren Temiz Hava Hakkı Platformu’nun istatistiklerine dikkat çeken Aydın Türkiye’de hava kirliliğinin her yıl 32 bin kişinin erken ölümüne yol açtığını belirtti.  Aydın “Buradan yola çıkarsak hava kirliliğinden her gün 87 yurttaşımızı  kaybediyoruz. İnsanımızın sağlığı, yaşam hakkı hangi ekonomik istatistiklerden üstündür?” dedi.

Hava kirliliğine ilişkin haber yapacak gazetecileri Bursa’ya davet eden Aydın, “Bursa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de havası en kirli şehirlerin başında geliyor. Kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmesiyle Bursa’daki hava kirliliği insan sağlığını daha fazla tehdit etmeye başladı. Bursa’daki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınır değerinin kimi zaman 5 katına kadar ulaştığı görülüyor. Gazeteciler gelsinler Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı yetkilileriyle görüşsünler, Çünkü onların verilerine göre Bursa’daki bu yüksek hava kirliliği düzeyinin yaklaşık her yıl 3 bin kişinin erken ölmesine yol açıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.