Erdoğan’dan bedelli askerlik ile ilgili net açıklama

Erdoğan’dan bedelli askerlik ile ilgili net açıklama
14.07.2018
A+
A-

NATO Liderler Zirvesi’nden dönüşte uçakta gazetecilere açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik konusuna değindi. Bedelli askerliğin çıkacağı tarih olarak “Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz” dedi.

Erdoğan Bedelli askerlik kaç yaş için olacak ve kaç lira olacak sorularına da “Nasılı, nedeni, her şeyiyle, MSB yapacak çalışmayı. Ne kadar kişiyi kapsayacak, hangi yaş grupları arasında olacak, ücret ne kadar olacak, tüm bu konular belirlenecek.” cevabını verdi.

En son 2014 yılında çıkan bedelli askerliğin ardından yeni bedelli askerlik için birçok vatandaşın bekleyişi sürüyor. Hükümet kanadından birçok ismin açıklama yaptığı bedelli askerlik hakkında bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. NATO Liderler Zirvesi’nden dönüşte açıklamalarda bulunan Erdoğan, bedelli askerliğin çıkacağı tarihe dair ipuçları içeren bir açıklamada bulundu. Bedelli askerlik hakkında “Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz” dedi…

“CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİYLE OLABİLİR”

Erdoğan, “Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanımız çalışmalarını yapacaklar, hazırlıklarını yapacaklar. ‘Bunu inşallah seçimden sonra ele alacağız’ demiştim. Nasılı, nedeni, her şeyiyle, MSB yapacak çalışmayı. Ne kadar kişiyi kapsayacak, hangi yaş grupları arasında olacak, ücret ne kadar olacak, tüm bu konular belirlenecek. Zannediyorum en kötü ihtimalle yeni yasama döneminde açıklamış oluruz. O zamana kadar da hazırlıklarımızı bitirmiş oluruz. Belki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkarmayı da deneyebiliriz. O zaman daha erkene çekmiş oluruz” dedi.

EN SON NE ZAMAN BEDELLİ ASKERLİK ÇIKTI?

Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalandı.

Bu rakam 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 69 bin 073, en son 2014 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasında ise 203 bin 824 kişi bedelli askerlik uygulamasına dahil olmuştur. 2011 yılında gerçekleştirilen başvurulardan, 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014 yılında başvuruya açılan uygulamada ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

ERDOĞAN EKONOMİ HAKKINDA DA KONUŞTU: “HER AĞIZDAN AYRI BİR SES ÇIKMAMALI”

IMF Sözcüsü’nün “Türkiye kararlı görünüyor” açıklaması ile ilgili de konuşan Erdoğan, “O tabii ki tartışmasız. Makro ve mikro ekonomik dengeler anlamında hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz. Ekonomide söylem birliği de çok önemli. Her ağızdan ayrı bir ses çıkmamalı. Olumsuzluklara fırsat vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

F-35’LERİN TESLİMİ

F-35’lerin Türkiye’ye teslimi konusunda ise Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın F-35 konusunda yaptırıma karşı olduğunu belirterek “F- 35’ler son taksitle birlikte toplam 900 milyon doları ödemiş olacağız. 800 milyon doları zaten ödemiştik. 100 milyon dolar daha ödenecek birkaç gün içinde” ifadesini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Münbiç ve F-35’ler konusunu ele aldık. Münbiç anlaşması şu anda planlandığı şekilde ilerliyor. Tabii ki asıl hedefimiz ABD’nin PYD ve YPG ile bütün ilişkisini kesmesi. Şu anda öyle bir görüntü yok. Münbiç konusunda şu an gündemde olan şey PYD-YPG’nin Fırat’ın doğusuna gitmesi; ayrıca yüzde 90’ı Arap olan Münbiç’e, gerçek sakinlerinin yerleşmesini sağlamak. Geçen ay Mevlüt Çavuşoğlu Bey’in ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile yaptığı görüşmede belirlenen takvim çalıştığı sürece, temennimiz odur ki Münbiç asıl sahiplerine bırakılmış olacaktır. Şu anda bu yönde bir gayret var.

F- 35 için son taksitle birlikte toplam 900 milyon doları ödemiş olacağız. 800 milyon doları zaten ödemiştik. 100 milyon dolar daha ödenecek birkaç gün içinde. Sayın Trump bu anlaşmanın aynen uygulanacağını söyledi. “Konuyla ilgili olarak gerekli talimatları verdim” dedi. Beyaz Saray, Kongre’ye mektup gönderdi. Yaptırıma karşı olduğunu bildirdi.”

“ÇİN İLE DE KONUŞUYORUZ”

Dolardaki dalgalanmaya da değinen Erdoğan, “Kur baskısı sadece Türkiye için değil, her yer için geçerli. Kur baskısı denen olayı frenleyebilecek olan en iyi araçlardan biri, uluslararası platformda milli paralarla ticaret yapmaktır. Bunu Rusya ile konuştuk, kısmen başladık. İran ile kısmen başladık. Çin ile de konuşuyoruz. Alışverişi milli paralarla yaptığımız oranda kur baskısı da azalacaktır. Ama bunu tümüyle sıfırlamak tabii ki mümkün değil” dedi.

(Kaynak: www.haberayyildiz.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.