Ekrem İmamoğlu: İstanbul bana bir vazife verdi…

Ekrem İmamoğlu: İstanbul bana bir vazife verdi…
09.05.2019
A+
A-

YSK’nın İstanbul’da seçimin yenilenmesi kararının ardından çalışmalara başlayan Ekrem İmamoğlu, “Tek düşündüğüm demokrasinin uğradığı gaspın ortadan kaldırılması ve İstanbul’un hak ettiği yönetimle buluşması” dedi.

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı görevi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki seçimin demokrasi adına bir simge haline geldiğini vurgulayarak sadece İstanbul değil, demokrasiye karşı sorumluluğu olduğunu söyledi.

Ekrem İmamoğlu, Reuters’la yaptığı söyleşide, “Şu anda İstanbul bana bir vazife verdi, bunu bir de demokrasi mücadelesiyle taçlandırdı, tek odaklandığım bu” diyen İmamoğlu, 23 Haziran’da yapılacak seçimi kazanacağına inancını dile getirdi.

YSK 6 Mayıs’ta bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bunun da seçim sonucuna etkisinin olması nedeniyle İstanbul seçiminin iptaliyle yenilenmesine karar verdiğini açıklamıştı.

‘TOPLUM SİZİN YOL HARİTANIZI BELİRLER’

Uzun dönemde cumhurbaşkanı adayı olma hedefi olup olmadığı sorusu karşısında İmamoğlu, “Tek düşündüğüm demokrasinin uğradığı gaspın ortadan kaldırılması ve İstanbul’un hak ettiği yönetimle buluşması” dedi.

Ekrem İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun ötesinde gerçekten bir kişi kendi siyasi kariyerini kendisi belirliyor ise o olmaz, toplum sizin yol haritanızı belirler. Şu anda İstanbul bana bir vazife verdi, bunu bir de demokrasi mücadelesiyle taçlandırdı. Tek odaklandığım bu.”

Yeni seçim döneminde engeller bekleyip beklemediği sorusuna İmamoğlu şu yanıtı verdi: “Engelsiz bir süreci yaşamak artık mümkün değil. Elbette engeller olacak ama ben şöyle diyorum ‘Bize de engelleri aşmak için bir vazife tanımlanmış, o vazifeyi yerine getireceğiz.’ Onun için en üst seviyede tedbirler almak var.”

Adil bir seçim platformu oluşturulacağını, bunun içinde çok sayıda hukukçu olacağını vurgulayan İmamoğlu, “Çok fedakar temsilciler olacak. Belki de ‘Hiç bu kadar büyük sorumluluğa sahip sivil toplum süreci içinde olmamıştı’ diyeceğiz hep beraber” diye konuştu.

GÖNÜLLÜ SAYISI 100 BİNİ AŞTI

İmamoğlu’nun verdiği bilgiye göre birkaç günde 20 bin civarında kayıtlı olan İstanbul gönüllüsü olarak yapılan kayıtlar 100 bini aştı.

CHP adayı, bu süreçte kendine karşı açılacak bir soruşturma ya da seçim iptali gibi kararlardan korkup korkmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Hiçbir şeyden korkmuyorum. Öyle bir korku ile insan yol yürüyemez, zaten evinize çekilir oturursunuz, benim öyle bir kaygım yok, korkum yok. Türkiye’nin vicdanı ve adalet duygusu bu ülkeyi demokrasiye kavuşturacaktır. Onun için hiçbir korkum yok. Keyifli bir şekilde yol haritama devam ediyorum.”

‘KAYGILARIM VAR AMA UMUDUM DA VAR’

İmamoğlu, hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi konularda kaygıları bulunduğunu, ancak bir o kadar da bu süreci düzlüğe çıkaracak umutları olduğunu söyledi: “Türkiye’de demokrasi bitmez, kimse bitirmez, kimsenin gücü yetmez. Türkiye’nin demokrasi kanalları açık ve buna refleks gösteren milyonlarca insan var. Vicdanı yüksek bir toplumuz, adalet duygusunu elbette bir süzgeçten geçiririz.”

İmamoğlu şöyle devam etti:

“Akrabası da olsa bir yere kadar sahip çıkar ama bir yerden sonra haksızlık varsa vicdan devreye girer. Ben toplumun vicdanına çok güveniyorum. Ve halk mutlaka demokrasiyi düzlüğe çıkaracaktır ve kaldı ki zaten demokrasiye direkt sahip çıkan bir yüzde 50 kesim var, Türkiye’de bu büyük bir teminat.”

‘İSTANBUL’UN İMKANLARI ÇARÇUR EDİLİYOR’

İstanbul büyükşehir belediyesini yönetmenin bir kişiye hizmet etmek ya da bir partiye hizmet etmek olmadığının altını çizen İmamoğlu, İstanbul’un imkanlarının çarçur edilmekte olduğunu ve büyük bir israf olduğunu gözlemlediğini, bunu da seçim kampanyasında anlatacağını belirtti.

CHP adayı, seçim kampanyasında kendisine yer vermeyen bir medya olmasına rağmen toplumun çok kıvrak metodlar bulma kapasitesine sahip olduğunu ve iletişim kanalları açısından sorun yaşamayacağını kaydetti.

İmamoğlu seçimde aldığı oy oranının nedenini, ‘samimiyet ve gerçeklik’ olarak özetledi.

‘HAKLI OLDUĞUNUZ ZAMAN HER ŞEYİ YÖNETMEK KOLAY’

İmamoğlu YSK’dan çıkan iptal kararını bekleyip beklemediği sorusuna, “İhtimallerden biriydi ama zihnime yerleştirmediğim bir duyguydu. Çünkü bizim seçimin iptal olacağını düşünmemizi istiyorlardı” diye yanıt verdi.

Ekrem İmamoğlu şöyle devam etti:

“Elbette ne yapacağımızı bilecek durumdaydık, çünkü haklıydık. Haklı olduğunuz zaman her şeyi yönetmek kolay. Ben zaten onlar bu haksız durumda iken süreci nasıl yürütebildiklerini anlayabilmiş değilim. Yürütemeyecekler.”

İmamoğlu, AKP’nin bu seçimin iptali konusundaki ısrarcı oluşunun nedenlerini şöyle açıkladı:

“Bu anlaşılabilir bir duygu değil, empati yaptığınızda evet belki gitmek kolay değil, 25 yıldır yönetiyorsunuz ama bir gerçek var ki kendi mülkünüzü yönetmiyorsunuz… Gelmesini bilmek kadar gitmesini bilmek de demokrasinin ruhunun içinde olan bir şey… Zaten yönetim anlayışında yanlışlıklar olmasaydı biz seçilmezdik.”

‘HAKKIMIZI ARAMASAYDIK SONUCU AÇIKLARLARDI’

Yenilenecek seçim sonucunda haksızlık olduğunu düşünmeleri durumunda nasıl davranacakları konusunda ise CHP adayı hak arama konusunda kendilerini ispatladıklarını belirtti: “İlk gece hakkımızı aramasaydık zaten bir gün sonra sonucu açıklarlardı. Biz hem hakkımızı aradık hem de çok hatasız bir süreç yönettik. Bunun için köşeye sıkıştılar ve gerekçe üretemediler. En son ürettikleri gerekçe tanımlayamadılar bile. ‘Bir şeyler oldu ama biz de bilmiyoruz…’ bu kadar komik, trajikomik. Bu kararı veren üyeler demokrasi adına ülkenin tarihine kara leke olarak geçti.”

(Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.