Ekrem Hayri Peker’den yeni bir kitap daha

Ekrem Hayri Peker’den yeni bir kitap daha
19.09.2020
A+
A-

Kimya Mühendisi, Araştırmacı Yazar Ekrem Hayri Peker, 1960-1980 yılları arasındaki Bursa’yı anlattığı ‘Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti’ kitabıyla kültür hazinelerine yeni bir eser daha kazandırdı.

”Yaşımız büyürken, yıllar geçerken Bursa da değişti ve eski kimliğini yitirdi. Yazdıklarım önce birkaç sayfaydı. Anılar geldi sayfalara yerleşti” ifadeleriyle eski Bursa’yı anlatan Ekrem Hayri Peker’in yeni kitabı, ‘Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti’ kitapseverlerle buluştu.

”Çocukluğumuzun, gençliğimizin Bursa’sının maalesef tanınmayacak kadar değişti” ifadesini kullanan Ekrem Hayri Peker, ”Gelecek kuşaklara 1960-1980 yılları arası ‘Benim Bursamı” anlatmak istedim. Bursa’nın ana arteri olan Emirsultan-Çekirge arasındaki değişimi yazdım.” dedi.

Ekrem Hayri Peker, Gece Kitapları arasında yayınlanan ‘Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti’ kitabının ardından sırada başta Altıparmak-Çekirge olmak üzere Bursa ile ilgili 10 adet çalışmasının daha olduğunu belirterek, çalışmalarının yayınlanabilmesi için sponsor desteğine ihtiyaç olduğunu aktardı.

KİTAP HAKKINDA

2014 yılında yitirdiğimiz ünlü edebiyatçı Marquez anılarını dile getirdiği Anlatmak İçin Yaşamak adlı kitabında “Hayat, insanın yaşadığı değildir; aslolan, hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır demiştir.

Yaşımız büyürken, yıllar geçerken Bursa da değişti ve eski kimliğini yitirdi. Yazdıklarım önce birkaç sayfaydı. Anılar geldi sayfalara yerleşti. Yazmak için 1960-1980 yıllarını seçtim. Neden bu yıllar derseniz bu yıllarda Bursa kimliğini korudu, gelenleri içine aldı. Ama seksen sonrası gelen göç içinde boğulup gitti, sadece boğulmadı, kimliğini de kaybetti. Metropol da olamadı. Sadece nüfusu fazla olan bir şehir oldu. Şehri yönetenlerde bunun farkında olduğu için ha bire kimlik arıyorlar; Felsefe şehri Bursa gibi. En ironik olanı bir zamanlar şehir girişine asılı olan Kalite şehri Bursa ibaresiydi. Kimliğini kaybedince kişiliğini de kaybedersin.

Şehrin yerlileri azınlığa düşüp, bir de yerel iktidarı kaybedince şehir kimliğini iyice kaybediyor. Onları da anlamak lazım, bu şehirle ilgili anıları yok ki?

Şair, “Saçımızı hangi yöne tarasak çirkindik” demişti. Demişti ama ceplerimizden birer tarak ve arkası kuşlu aynalar eksik olmazdı. Papatya fallarının revaçta olduğu yıllardı. Falımız seviyor çıkana kadar zavallı çiçekleri yolardık. Aşklarımız da platonikti. Bazen bir bakışa ömür verdik. Hit parçamız; Seni Uzaktan Sevmek, Aşkların En Güzeli şarkısıydı.

Fransız yazar Roland Barthes: “Şehir bir yazıdır, okur onu istediği gibi okur” diye yazmış. Ben böyle okudum, umarım farklı okuyanlar da çıkar, okuduklarını yazıya dökerler.

***

Akademik, araştırma – inceleme, edebiyat kategorilerinde eserler yazmış olan Ekrem Hayri Peker’in yayımlanmış kitapları:

  • Teşkilat-ı Mahsusa’dan Hacı Sami Bey
  • Yeşim Taşı Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler
  • Kafkasya’dan Anadolu’ya Zekeriya Efendi
  • Özbek Mektupları

* Yayınlanmış kitaplara internet üzerinden veya kitapçılardan ulaşabilir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.