Ekonomik kriz kamu hastanelerini de vurdu

Ekonomik kriz kamu hastanelerini de vurdu
18.02.2019
A+
A-

Kamu hastanelerinde büyük kriz ! Ekonomideki kötü gidişat kamu hastanelerini de vurdu. Kamu hastaneleri çoğu ihtiyacını temin edemiyor, aldığı cihazların ise ödemelerinde sorun yaşıyor.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, hastanelerde yaşanan derin krizi ortaya koydu.

İşte Toker’in yazısından o bölüm:

Kamunun sağlık sistemi ciddi ödeme krizi içinde. Bakmayın AKP’nin yerel seçim propagandası uğruna, Bilkent Şehir Hastanesi’nin bitmeden açılmasına onay verişine. Gerçekler farklı. 13 Şubat 2019 tarihli Trabzon Valiliği üst başlıklı yazı, kamu hastanelerinin içinde bulunduğu derin nakit darboğazını belgeliyor. Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi alım yapacak. Seyyar röntgen cihazı için 26 adet şarj edilebilir bataryaya ihtiyacı var. “Doğrudan temin yöntemiyle” firmalardan teklif istiyor.

SEKİZ AY SONRA GEL

Sayfanın altında not: Ödeme süresi, hastanenin nakit durumuna göre değişecek: 3 bin TL altı ödemeler 90 gün, 3 bin TL üstü ödemeler için 240 gün. Yani ihaleyi kazanacak olan firma, döviz üzerinden ithal edilen bataryaları hastaneye teslim edecek. Ama parasını Ekim 2019’da alacak. Bu durumun tek bir hastaneyle sınırlı olmadığı ise herkesin bildiği sır.

Peki devlet hastanesi 15-20 bin TL’lik batarya bedelini “Ancak sekiz ay sonra öderim” diye yazı yazarken, Sağlık Bakanlığı Bilkent Şehir Hastanesi’ni işleten CCN Holding’e bu yıl ne kadar “hizmet ve kullanım bedeli” ödeyecek biliyor musunuz? Tam 419 milyon 219 bin 128 lira 63 kuruş.

(*) Halk sağlığı, medikal sektörü ve bütçe açısından bu tablo nasıl sürdürülecek? (Kaynak: Sağlık Bakanlığı-Paranın Değeri Analiz Yaklaşımı-2016-TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyelerine dağıtıldı.)

(Kaynak: Yenigaste.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.