Doların yükselişinin ardından Merkez Bankası’ndan flaş karar

22.03.2019
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verileceğini bildirdi.

Halihazırda Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo ihalelerinde faiz oranı yüzde 24, gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 25,50, Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde borç verme faiz oranı da yüzde 27 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL  açıklama sonrası ilk tepki olarak 5.58’den 5.55’e geriledi ancak burada kalıcı olamadı.

Turkey Macro View Consulting CEO’su Serkan Özcan Bloomberg HT’ye kararın sıkılaştırıcı bir politika uygulaması olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı; “Merkez Bankası gerekmesi halinde daha da sıkılaştırıcı politika bileşimi uygulayacağından sürekli bahsediyordu.

Birkaç gündür global tarafı daha ağır basan, içeride de özelikle rezerv tartışmalarıyla artan kur baskısı karşısında Merkez Bankası bir haftalık repo ihalelerini durdurarak TL cinsinden faizleri biraz artırıcı, TL likiditesini sıkılaştırıcı bir uygulamaya gitti. %24’le verdiği finansman miktarını koridorun üst tarafı olan %25.50’ye, hatta belki GLP’nin olduğu %27’ye kadar çıkarabilmenin önünü açtı, sıkılaştırıcı bir politika uygulaması diye düşünüyorum”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.