Direnç düşüklüğü akciğer hastalıklarına davetiye çıkarıyor

14.08.2018
A+
A-

Artan sigara kullanımı, şehirleşme ve beraberinde getirdiği hava kirliliği, toplu yaşama ve kaliteli gıdaya ulaşmadaki zorluklar ile beraberinde gelen direnç düşüklükleri akciğer hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Doruk Sağlık Grubu’ndan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, her geçen gün artan ve günümüz insanının en önemli sağlık problemlerinden biri haline gelen akciğer hastalıklarına dikkat çekti.

Artan sigara kullanımı, şehirleşme ve beraberinde getirdiği hava kirliliği,  toplu yaşama ve kaliteli gıdaya ulaşmadaki zorluklar ile beraberinde gelen direnç düşüklüklerinin, akciğer hastalıklarına davetiye çıkardığını belirten Dr. Eken, akciğer hastalıklarında tanıya giden yol ve tedavi hakkında açıklamalarda bulundu.

“Bazen akciğere içinden bakmak gerekir”

Akciğer hastalıklarında tanıya giden yolun anemnezle başladığını, uzman bir hekimin muayenesi ile devam ettiğini ifade eden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Köksal Yurda Eken, “Ama bazen akciğere içinden bakılması gerekir, bu işleme bronkoskopi diyoruz. Bronkoskopi ile akciğer hastalıkları tedavisinde yüksek oranda patolojik olarak tanı konmakta ve tedavi yolu belirlenebilmektedir” dedi.

“Tanı koymada aktif rol üstleniyor”

İki tür bronoskopinin olduğunu kaydeden Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Bunlardan ilki ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında göğüs cerrahisi uzmanınca yapılan rigid bronkoskopidir. İkincisi ise çoğu zaman bronkoskopi labaratuarlarında göğüs hastalıkları veya göğüs cerrahisi uzmanlarınca lokal anestezi altında yapılan fleksibl bronkoskopidir.  Bronkoskopi ile akciğer hastalıkları tedavisinde yüksek oranda patolojik olarak tanı konmakta ve tedavi yolu belirlenebilmektedir.  Bu yöntemlerde kanama, pnömotoraks ve geçici öksürük gibi yan etkiler görülebilmekle beraber bu yan etkiler sık değildir.  Fayda – zarar ilişkisine bakıldığında bu istenmeyen etkiler göz ardı edilebilir. Özellikle bir ayı geçen öksürüklerde ve hemoptizisi ( kan tükürme ) olan hastalarda bronkoskopi yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Doruk Sağlık Grubu’ndan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, uygun şartlarda ve tecrübeli göğüs cerrahi/ göğüs hastalıkları uzmanınca yapılacak bronkoskopiyle, akciğer hastalığının tanısının konabildiğini ve uygun tedavi yöntemleriyle akciğer kanseri dahil bir çok hastalıktan kurtulabildiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.