Denizhan Sezgin, Bursa turizmini değerlendirdi

Denizhan Sezgin, Bursa turizmini değerlendirdi
14.02.2020
A+
A-
  • Hayriye TURGUT/SONHABER16

Bursa Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin, Bursa turizmini ve kaçak rehberlerin turizme olan olumsuz etkilerini değerlendirdi. Sezgin, Bursa’nın turizmden payına düşenin artırılması için paydaşlarla yol haritası belirlediklerini de açıkladı.

Bursa Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin, Bursa ve kent turizminin gelişmesi için hazırlanan yol haritasını SONHABER16 Gazetesi için değerlendirdi. Bursa’nın köklü bir tarihe sahip olduğunu hatırlatan Sezgin, doğudan ve batıdan gelen turistler için ayrı bir imaj oluşturulması gerektiğini söyledi.

Sezgin, “Bursa’nın tarihine baktığımızda, kentimiz hem Osmanlı için, hem de Hıristiyanlar için önem taşıyor. İznik’te ilk konsül toplantısı yapılmış. Buradan bir ayrışma olup aforoz edilenler Mudanya’nın Trilye bölgesine geçmiş. Buradan da bakıldığında Bursa, Hıristiyanlar için önemli. Osmanlı dönemine baktığımızda ise, Osmanlı’nın ilk kuruluşu ve Bursa’nın ilk başkent olması. Padişahlar döneminde de ayrı ayrı külliyelerin yapılması. Bu orijinal bir durum. İstanbul’un fethinden sonra da Bursa’nın önemi bitmemiş, devam etmiş. Bütün değerlerimize baktığımızda Bursa’nın turizm açısından daha ileri seviyede olması gerekiyor. Biz son yıllarda bir çalışma başlattık ve Turizm Platformu oluşturduk. Ve bu çalışmamız Türkiye’de bir çok kentte örnek oldu. Bu platformda, Bursa Valiliği, belediyeler, GÜMTOB, TÜRSAB, BEBKA, Rehberler Odası ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü gibi bir çok kuruluş yer alıyor. Düzenli olarak toplantı yapıyoruz ve Bursa’ya imaj oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrı ayrı değil, birlikte hareket etmek istiyoruz. Bir güç birliği bu. Bursa turizmi için yol haritası belirliyoruz. Arap turistlerin beklentileri ile Batı’dan gelenlerin beklentileri farklı. Batıdan, yani Almanya’dan Amerika’dan da turist gelsin istiyoruz, Doğu’dan da Çin’den de.” dedi.

TURİZMDE GÜÇ BİRLİĞİ

Turist sayısının artırılması için güç birliğinin şart olduğunu belirten Sezgin, “Bursa’nın bir yemek kültürü var. Kestane şekerinden Kemalpaşa tatlısına kadar. Hatta kara incirinden şeftalisi de dahil. Gelen turiste tat da önemli. Bu özelliğimizi de onlara vermemiz gerekiyor. Bursa’da aynı zamanda termal turizmi mevcut. Uludağ ise bir başka ayrıcalık. Buralarda bir atraksiyon yapmak gerekiyor. Kentimizin bu özelliklerini de dikkate almalıyız. Verilere baktığımızda turist sayısı oldukça düşük. 1 milyon, 2 milyon civarında bu rakam. Halbuki, hedefimiz 10 milyon olmalı. Bunun için de farklı çalışmalar yapabiliriz” dedi.

KAÇAK REHBERLER TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bakanlık onaylı, kokart sahibi rehberlerin turizme hizmet etmesi gerekirken, kaçak rehberlerin sektörü zor durumda bıraktığına dikkat çeken Bursa Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin, “Bu kokarta sahip olan arkadaşlarımızla, acenteler anlaşıp, gelen turiste doğru bilgiyi vermemiz gerekiyor. Kaçak rehber dediklerimiz, taban fiyatın altında hareket edip, bu işi yasal olmayan şekilde yapmaya çalışıyorlar. Turizm sektöründeki kaçak çalışanlar, ülke ekonomisine verdiği zararla birlikte turizm sektöründe ve turizme bağlı sektörlerde çalışanları da zor durumda bırakıyorlar. Kaçak rehberler, bilmedikleri ya da olmayan bir şeyleri turistlere anlatarak hem kentimizi, hem de  profesyonel turist rehberlerini zor durumda bırakıyorlar.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.