Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soylu’nun istifasını neden kabul etmedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soylu’nun istifasını neden kabul etmedi?
13.04.2020
A+
A-

Süleyman Soylu’nun istifası hakkında siyaset kulislerinde, AKP içerisindeki Pelikan grubu ile bu gruba karşı duruş sergileyenlerin kavgasının bir sonucu olduğu konuşuluyor. Soylu’nun istifasının kabul edilmemesinin ardından şimdilik taht kavgasında kazanan yok. Peki Soylu’nun istifası neden kabul edilmedi?

tele1.com.tr’nin haberine göre, Pelikancıların yuvalandığı ve Damat Albayrak’ın kardeşinin başında bulunduğu Turkuaz grubu, Soylu’yu neredeyse iki yıldır haber bile yapmıyordu. İçlerinde Sabah, Takvim, atv, a haber gibi yayın organlarını barındıran Turkuaz grubu yazarlarından Mahmut Övür, Soylu’nun yerine kimin geleceğini bile yazdı. Hatta, atama kararını bile paylaştı. Ancak, hemen bu paylaşımını sildi.

Pelikancılar Soylu’nun istifasının kabul edilmesi için yoğun faaliyet içine girmişti. Hatta Soylu’nun yerine Muhterem İnce’nin atandığını gösteren bir yazı da paylaştılar. Ama onu da hemen sildiler.

Takvim’in Ankara Temsilcisi Zafer Şahin  de aHaber’e bağlandı ve “Süleyman Soylu’nun istifasının Cumhurbaşkanlığının bilgisi dahilinde olduğunu teyitledim” dedi.

Daily Sabah gazetesi de son dakika haberini anlamlı bir biçimde verdi. 250 bin insanın sokağa dökülmesine vurgu yaptı.

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa etti. Cuma gecesi sokağa çıkma yasağının ardından 250 bin insan marketlere ve fırınlara akın etti” diye verdi.

Pelikancı bilinen Hilal kaplan ve Selman Öğüt de hemen furyaya katıldı.

Ancak Pelikancıların bu çabası istifanın kabul edilmemesiyle boşa gitti. Şimdi gece boyunca yaşanan gelişmelere bir bakalım.

TELEFONUN NOT DEFTERİNE YAZILAN İSTİFA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medyadan istifa ettiğini duyurdu.

Öncesinde de Ahmet Hakan ile yaptığı görüşme sırasında istifa edeceğinin sinyalini vermişti.

Süleyman Soylu, akşam saatlerinde sosyal medya hesabından görevi bıraktığını açıkladı.

Soylu’nun istifa metnine dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama, telefonun not bölümüne yazmış istifayı.

Resmi mühür, imza, İçişleri Bakanlığı antetli kağıdına değil.

Telefonun Not Defteri.

Ayrıca…

İKİ FAKTÖR

Saray’dan gelen kulis haberlere göre, iki faktör devreye girdi.

  1. Damat Berat Albayrak’a yakın AHaber ve Sabah grubundaki yazarlar ile haberlerin etkisi.
  2. MHP ile olan ortaklık.

Pelikancıların medya organı olarak adı geçen AHaber ve Sabah gazetesi;

“Soylu’nun istifası kabul edildi.”

” Yerine Muhterem İnce geçecek” haberlerini verdi.

Damat Albayrak’ın ekibinin hatası Erdoğan’ın “şahsım” duruşu.

Çünkü, Erdoğan kendisi adına karar verilmesine, kendisine sorulmadan karar alınmasına izin vermiyor.

Daha istifayı kabul etmeden çıkan bu haberler Erdoğan’ı kızdırdı.

İkinci faktör ise MHP ile olan durum.

MHP, Soylu’ya destek veriyor.

Kulislerden gelen bilgiye göre bu iki faktör devreye girince Soylu’nun istifası kabul edilmedi.

Süleyman Soylu, Pelikancıların tepesindeki isim Albayrak’a omuz atan bir isimdi. Bilal Erdoğan ile olan yakınlığını saklamıyordu.

Salgın malgın dinlemeyen taht oyunları hafta sonu daha da sertleşti. Saray kavgasında kazanan yok.

İstifanın kabul edilmemesiyle parti içi çatlağın büyümesi engellendi.

Ama yarın öbürü gün, Sabah veya AHaber’den birileri istifa edebilir. O zaman kaybeden veya kurban ortaya çıkar.

PELİKAN GRUBU KİMDİR?

Damat Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinen Pelikan grubunun adını Türkiye ilk defa 2016’da dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu yerden yere vuran bildiri ile duydu.

Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlıktan azledilme sürecine etki eden, damat Berat Albayrak’a çok yakınlığı ile bilinen Pelikancılar ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül arasında patlayan o kavga.

Albayrakların sahibi olduğu Sabah Gazetesi’nin yazarı Dilek Güngör, yazısında yargıda tuhaf işler olduğunu iddia ederek bazı FETÖ’cülerin yargıda yeniden kritik noktalara getirildiğini ileri sürmüştü

AKP içinde ayrı bir grup oluşturan Pelikancılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a verdikleri destekle biliniyor.

Bunun yan ısıra Erdoğan’a yakın bakan ve millevekillerinin bazıları da Pelikancılara karşı duruş sergiliyor. Bu isimlerin başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski metin yazarı ve AKP Ankara Eski Milletvekili Aydın Ünal geliyor.

Erdoğan, Pelikancılar grubunun merkezi olan ve Pelikan Yalısı olarak bilinen Bosphorus Global’i ziyaret etmişti.

Ünal son olarak “FETÖ ve PKK’dan daha tehlikeli, içerdeki sinsi ur, partiyi zehirleyen Pelikan Örgütü derhal kararlılıkla tasfiye edilmelidir” sözleriyle gündeme gelmişti.

Aydın Ünal’ın bu çıkışından yaklaşık üç ay sonra Erdoğan’dan dikkat çeken bir ziyaret gelmişti. Erdoğan, Pelikancılar grubunun merkezi olan ve Pelikan Yalısı olarak bilinen Bosphorus Global’i (Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi) ziyaret ederken, yaklaşık 1.5 saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti.

Pelikancıların sosyal medyadaki hesaplarından biri olarak bilinen “debuffer” adlı Twitter kullanıcısı, “İbrahim Eren, Şenol Kazancı ve Mustafa Varank’ın müşterek kankası Aydın Ünal’ı biraz daha yakından tanıyalım mı?” diyerek bu isimler hakkında mesajlar yayımladı.

Mesajlarda Aydın Ünal’ın eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yakın olduğu, AKP’yi sert sözlerle eleştirdiği ve siyaseten zora soktuğu belirtilip Varank, Kazancı ve Eren gibi isimlerin de Ünal’a destek verdiği öne sürüldü.

Aydın Ünal da bu mesajlara, “Devletin ve siyasetin kodlarını az çok öğrendim. İstesem, çok para kazanabilir, ‘uyumlu’ olup makamlarımı koruyabilirdim. Ama ben konuşmayı, kavgayı, mücadeleyi seçtim. Makamını kaybettiği için konuşanlardan değil, makamını kaybetmek pahasına konuşanlardanım” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLİNDEN AYDIN ÜNAL’A DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Pelikancıların hedefindeki Aydın Ünal’a, AKP’den daha sonra istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da destek vermişti.

(tele1.com.tr)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.