Çocuklarda okul olgunluğu testle anlaşılabiliyor

26.09.2018
A+
A-

Okul olgunluğuna sahip çocuğun sosyal ve duygusal gelişim bağlamında yeterli özgüvene sahip olması gerekiyor. Çocuğun okula hazır olup olmadığı ise okula uygunluk testleri ile anlaşılabiliyor. 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, okula başlama yaşının ve okul olgunluğunun bazı testlerle anlaşılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Çocuğun gelişim süreci nasıl ilerliyor?

Okul olgunluğunu “Çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimi açısından belirli bir düzeye gelmesi, okulda kendisinden beklenilenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olması” olarak tanımlayan Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, “Okula karşı geliştirilen ilk yıllardaki olumsuz algı kişinin tüm akademik ve ruhsal yaşantısına etki eder. Ebeveynler, çocuklarının tüm gelişim alanlarında yaşıtlarına paralel gelişim sergilediğinden emin olmalıdır. Bu süreç çocuğun okula başlayana kadar olan genel gelişim süreciyle ilgilidir” diye konuştu.

Bireysel farklılıklar nedeniyle okul olgunluğunun çocuktan çocuğa göre değişmesiyle birlikte, bireysel farklılıkların da olgunluğu etkilediğini ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Aynur Sayım, “Çocuğun okula hazır olup olmadığı ya da okula başlama yaşı, okula hazırlık testleri ve gelişim değerlendirmeleri ile mümkün olabilmekte ve belli alanlarda yetersizlik yaşayan çocukların okul sürecinde de desteklenmeleri gerekir” dedi.

Okul olgunluğu test edilebiliyor

Çocuğun okula hazır olmadığı ise uzmanlar tarafından gerçekleştirilen testlerle anlaşılabiliyor.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanları tarafından uygulanan testlerde okula çocuğun okul olgunluğuna sahip olup olmadığı tespit edilebiliyor. Anaokulu ve anasınıfına başlayan çocuklarda uygulanan söz konusu testler, ilköğretim çağındaki çocuklara da uygulanabiliyor.

Nöropsikolojik taramalar yapılıyor

Okul olgunluğu paketi ile çocuğun okula başlayabilmesi için gerekli olan beceri düzeyinin yapılan nöropsikolojik tarama ile tespit edilmesi amaçlanıyor. Pakette desteklenmesi gereken alanlar var ise çocuk-aile-okul önerilerini içeren bireysel bir program oluşturulması hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.