CHP’li Gürer: Koyun projesinde ‘dağ fare doğurdu’

CHP’li Gürer: Koyun projesinde ‘dağ fare doğurdu’
23.12.2019
A+
A-

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, 300 koyun projesinin akıbeti ile ilgili yönelttiği yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

“KÖYLERDEN KENTLERE GÖÇ AZALACAKTI!”

İktidarın köylerden kente göçü azaltmak, et ve hayvan ithalatının önüne geçmek amacıyla büyük umutlarla uygulamaya koyduğu “Koyun Projesi”nin bitmesine günler kalmışken hala amacına ulaşılamadığı Bakan’ın verdiği yanıtla ortaya çıktı.

“DAĞ FARE DOĞURDU!”

Bir önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, “Her çiftçi aileye 300 baş koyun dağıtılacak, koyun alacak aileye asgari ücret ödenecek, sigortası devlet tarafından yatırılacak” sloganıyla geçen yıl hayata geçirdiği projede dağ fare doğurdu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuyla ilgili önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Proje kapsamında asgari ücret verilmediğini itiraf etti. Sigorta konusunda ise hiçbir bilgi vermedi. Projenin 31.12.2019 tarihinde biteceği bilgisini veren Bakan Pakdemirli, 433 üreticiye 80 bin 106 baş damızlık koyun dağıtımı yapıldığını açıkladı. Bakan Pakdemirli’nin yanıtı ile projenin bitimine günler kalmasına rağmen hala 103 üreticiye 19 bin 603 baş damızlık koyun verilmediği de ortaya çıkmış oldu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Dönemin Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın,”Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa karşılayacağız. Sadece köyde bulunan arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek” şeklindeki açıklamalarını hatırlatarak, “Bahse konu proje hangi aşamadadır? Koyun dağıtılan ve bu projeden faydalanan köy ve hane sayısı ne kadardır? Asgari ücret bağlanan aile sayısı ne kadardır? İlaç ve veteriner desteği alan aile sayısı ne kadardır? Proje devam etmekte midir?” şeklindeki sorularına yanıt istemişti.

Bakan yanıtı ile proje den sınırlı sayıda besicinin yararlandığı da anlaşılmış oldu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde, tarımda oluşan sorunlara karşı sürekli projelerin açıklandığını açıklanan projelerin ise ya raflarda ya da uygulamada yetersiz kaldığını anımsattı.

Gürer konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Çiftçi ve besiciler için sözler veriliyor. Bakan değişiyor. Uygulamalar da değişiyor. Projeye göre 300 koyun sanki her isteyen besiciye verilecek gibi sunuldu. Ardından şartlar oluşturuldu. Proje kapsamında 20 bin koyun alabilecek şartı yerine getirenler dahi koyunları alamamış. Proje bu ay sonunda tamamlanıyor. Ne yazık ki projeden beklenen başarı elde edilemedi. Kamuoyunda anlatıldığı ve şişirildiği kadar sonuç vermedi. AKP’nin, yanlış tarım politikalarının bir yansımasıdır bu proje. Dönemin Tarım ve Hayvancılık Bakanı, “Her talep eden besici ailesine dağıtılacak” demişti. Koyunlar talep edene dahi verilemedi. Bakan’ın, “Her çiftçi aileye 300 baş koyun dağıtılacak, koyun alacak aileye asgari ücret ödenecek, sigortası devlet tarafından yatırılacak” sloganıyla  başlayan projeden diğer projeler gibi beklenen sonuç alınamadı” ifadelerini kullandı..

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.