CHP ve İYİ Parti ittifakında ’14 il’ pazarlığı

15.11.2018
A+
A-

Haberturk.com yazarı Muharrem Sarıkaya, Kılıçdaroğlu-Meral Akşener görüşmesinin satır aralarını kaleme aldı. Sarıkaya, CHP ve İYİ Parti iş birliğinin bir ‘çatı ittifakı’ yerine, ‘bölgesel ittifaklar’ şeklinde gerçekleşeceğini ifade etti. Sarıkaya, ‘İlk aşamada 14 büyükşehir üzerinde çalışacak…’ ifadelerini kullandı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener’in görüşmesinin ardından CHP ve İYİ Parti’nin ittifakının ne şekilde gerçekleşeceği merak ediliyor. İki liderin görüşmesinin ardından önemli kulis bilgilerini köşesinden aktaran haberturk.com yazarı Muharrem Sarıkaya, ilk aşamada 14 büyükşehir üzerinde çalışılacağını yazdı.

Sarıkaya’nın yazısı şöyle:

‘’CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti ziyaretinde atılan temelin çerçevesi de ortaya çıkmaya başladı.

İki partinin dünkü yönetim toplantılarında liderler fazla detaya girmemekle birlikte, varılan uzlaşının hangi temel üzerine inşa edileceğine yönelik bilgi aktarmış.

İki partinin yetkililerinin de altını özenle çizdikleri gibi, heyetler arası görüşmede herhangi bir şehir veya aday adı dile getirilmemiş.

Bununla birlikte iki liderin 45 dakika süren görüşmesinde hangi konuların ele alındığına ilişkin veri kurmaylarda da mevcut değil.

Durum böyle olmakla birlikte dün her iki partiden gelen yansımalar iş birliğinin bir “çatı ittifakı” yerine, “bölgesel ittifaklar” şeklinde gerçekleşeceği yönünde…

Yani, tarafların adına “iş birliği” dedikleri ittifak, Türkiye’nin bütününü kapsamayacak, bazı büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle sınırlı olacak.

Eğer uzlaşı sağlanabiliyorsa, iki partinin uhdesinde olmayan ama bir araya gelinmesi halinde alınabilecek iller de kapsama alınacak.

Büyükşehirlerde sağlanacak ittifakın yarattığı efektin, diğer illerdeki seçmen üzerindeki etkisinin yüksek olacağına inanılıyor.

Nitekim, önceki akşamki görüşmede de bu duruma işaret edilmiş, bir araya gelinmesi halinde kazanılabilecek büyükşehirlerin varlığına işaret edilmiş ama paylaşım yoluna gidilmemiş.

Bu aşamada geçen sandık döneminde yaşanılan olumsuzlukların tekrar etmemesi için yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişi yapılmış…

TEZCAN- AYDIN ÇALIŞMASI

İki partinin dün yapılan toplantılarından yansıdığına göre bundan böyle süreç liderler tarafından belirlenen iki kurmay tarafından sürdürülecek.

Bunlar, geçen seçimde de aynı yönde çalışan, dünkü görüşmede de hazır bulunan Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın…

İYİ Parti’den yansıyan bilgiye göre Tezcan ve Aydın ilk aşamada 14 büyükşehir üzerinde çalışacak…

Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Manisa, Bursa, Denizli, Eskişehir, Ordu, Samsun, Muğla, Aydın…

Bu illerden Aydın, İzmir, Eskişehir’de mevcut büyükşehir belediyeleri CHP’li başkanlar tarafından yönetiliyor.

Bunlara ilave CHP, Balıkesir Büyükşehir adayı olarak milletvekili Ahmet Akın’ı aday olarak açıkladı.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.