CHP-İYİ Parti işbirliğinde İstanbul’da ilçe paylaşımı nasıl olacak?

CHP-İYİ Parti işbirliğinde İstanbul’da ilçe paylaşımı nasıl olacak?
01.01.2019
A+
A-

CHP ve İYİ Parti arasında devam eden iş birliği görüşmelerinde İstanbul’daki ilçelerin durumu merak konusu oldu. İş birliğinde İYİ Parti’nin Üsküdar, Küçükçekmece, Eyüp başta olmak üzere 5-6 belediyeyi alması bekleniyor.

Yerel seçimler için geri sayım sürerken, partilerin aday belirleme çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ekrem İmamoğlu’nu aday gösterdi. İYİ Parti büyükşehirde aday çıkarmayarak İmamoğlu’na destek vereceklerini açıkladı.

Büyükşehir adayı için kesin anlaşma sağlanırken, ilçeler konusunda ise önemli gelişmeler yaşanıyor.

CHP, son yerel seçimde İstanbul’da 14 belediye kazanmıştı. CHP’nin 31 Mart seçimlerinde de Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Şişli’yi almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Geriye kalan 10 ilçede ise Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın oyları çok yakındı. Buralarda İYİ Parti’nin vereceği destek önem kazanıyor. Şu anda CHP’nin elinde bulunan ilçelerle ilgili İYİ Parti’nin tam destek vereceği gelen bilgiler arasında. İYİ Parti’nin vereceği destek karşılığında ise 5-6 ilçeyi istediği öğrenildi.

İYİ PARTİ 5-6 İLÇEYİ ALABİLİR

Son yerel ve genel seçimlerdeki sonuçlar değerlendirildiğinde; İYİ Parti’nin Meral Akşener’in ilçesi olarak da bilinen Üsküdar, Küçükçekmece ve Eyüp’ü ısrarla istediği öğrenildi.  Kulislerden edinilen bilgiye göre İYİ Parti’nin İstanbul’daki 5-6 ilçede ısrarcı olacağı öğrenildi.

Son yerel seçimlerde İstanbul’da 25 ilçe belediyesi kazanan AK Parti’nin 7 ilçedeki oylarının bıçak sırtı olduğu ve bu belediyeleri kaybedeceği yorumları yapılıyor. Son yerel seçimlerde Esenyurt’u alan AK Parti oylarının giderek azaldığı ifade edilirken, ilçede HDP’li seçmenin tercihi belirleyici olacak.

Eyüp Belediyesi ise 2014’te çok az bir farkla AK Parti’nin olmuştu. Eyüp’teki imar şikayetleri ve kentsel dönüşümdeki sorunların ilçede yaşayanları canından bezdirmesi anketlere de yansıyor. Eyüp’ün 31 Mart’ta AK Parti’nin elinden çıkacak belediyelerden biri olduğu belirtiliyor. Üsküdar’da ise bitmek bilmeyen meydan düzenlemesi, birçok bölgenin şantiyeye dönüşmesi ve artan trafik sorunu bir türlü halledilemedi. Son seçimde CHP’nin adayı müftü İhsan Özkes yüzde 1’lik oyla Üsküdar’ı kaybetmişti. Bu seçimde Üsküdar’ın CHP’ye geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Esenyurt, Eyüp, Üsküdar’ın yanı sıra Beyoğlu, Şile, Tuzla ve Küçükçekmece’de AK Parti’nin büyük bir hezimet yaşayacağı belirtiliyor. Özellikle Beyoğlu’nda Taksim’in tamamen betonlaştırılması ve İstiklal caddesinin şantiye alanı haline dönüşmesi büyük tepki çekmişti. Ekonomik krizin etkisi ve yerel yönetimler noktasındaki başarısızlıklar dolayısıyla AK Parti’nin 7 ilçenin yanı sıra geriye kalan 18 ilçede de ciddi oy kaybı yaşanabileceği ifade ediliyor.

Kulislerde, AK Parti’nin elindeki 25 belediyeden 15’ini kaybetme ihtimali yoğun bir şekilde konuşuluyor.

(Kaynak: Yeniçağ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.