CHP Bursa İl Kadın Kolları’ndan Ata’ya şükran…

05.12.2018
A+
A-

CHP Bursa İl Kadın Kolları 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü çerçevesinde Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84’üncü yılında Büyük Önder’e bağlılıklarını sundu.

CHP İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Alpak “Biz kadınlar nüfusun yarısıyız, o nedenle biz kadınların ülkemizin karar alma mekanızmalarında ve mecliste eşit sayıda yer alması gerekmektedir” dedi. Alpak Atatürk Anıtına çelenk sunduktan sonra yaptığı basın açıklamasında, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve bu tarihin Türkiye’deki kadınlar için ayrı bir önemi olduğunu, ülkemizdeki kadınların Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olduğunu hatırlattı.

Türk Kadınının1930‘da Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına, 1933’te Muhtar seçme ve seçilme hakkına, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu belirten Alpak, sözlerine şöyle devam etti:

“Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu’da yaptığı konuşmada “Toplumu kalkındırmak istiyorsak izlememiz gereken daha emin ve etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onlarla birlikte yürütmek, kadını toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur.” Atatürk bu sözleri ile Birleşmiş Milletlerin 20 yıl sonra kabul ettiği Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinin 1. ve 2. Maddesi ile yayınladığı ilkeleri çok daha önce dile getirmiştir. Türkiye’de kadınlara Milletvekili olma hakkının tanınmasından sonraki ilk seçimde meclise 18 kadın milletvekili girmiş ve Türkiye kadın vekil sayısında dünyada 2. sırada yer almıştır. Bugün ise 133. sıra ile kadın temsilinde Türkiye çok geridedir.”

Kadının siyasal yaşamda aktif katılımını sağlamak amacıyla cinsiyet eşitliğinin, okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatında, toplumun temsil kurum ve kuruluşlarında fiili olarak hayata geçirilerek sağlanması ülkemizin ilerlemesi açısından zorunlu olduğunu belirten Nilgün Alpak, “Türk kadını Kurtuluş Savaşında gösterdiği fedakarlıkla bir destan yazmıştır. Türk kadını demokrasi ve Cumhuriyetin güvencesidir. Biz kadınlar nüfusun yarısıyız, o nedenle biz kadınların ülkemizin karar alma mekanızmalarında ve mecliste eşit sayıda yer alması gerekmektedir. Eşit temsiliyetle kadınlar başaracak, Türkiye başaracaktır” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.