TİM Başkanı Büyükekşi: Merkez Bankası kararlı bir adım attı

TİM Başkanı Büyükekşi: Merkez Bankası kararlı bir adım attı
24.05.2018
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Merkez Bankası’nın hamlesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Büyükelçi açıklamasında şunları söyledi:

‘’Dün öğleden sonra yaptığımız açıklamada döviz piyasasındaki gelişmelerin Türkiye ekonomisinin gerçekleri ile örtüşmediğini; diğer taraftan ise Merkez Bankası’nın bu dalgalanmayı kontrol etmek için gerekli adımları atması gerektiğini ifade etmiştik. Akşam saatlerinde para politikası kurulu tarafından alınan kararın doğru bir hamle olduğuna inanıyor; ihtiyaç duyulması halinde benzeri adımların önümüzdeki dönemde de kararlılıkla atılması gerektiğini düşünüyoruz. İhracatçılar olarak bizim Türk Lirası’na olan inancımız sürüyor. Zaten hükümetimizle birlikte yaptığımız çalışmalarda dış ticaretin TL ile gerçekleşmesi için yoğun bir gayret içindeyiz. Gelinen noktada bunu bir nebze de olsa başardık. Son 8 yılda TL ile yapılan ihracat 5 kat arttı ve TL ile ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 9,2’ye çıktı. İç kaynaklı olmayan bu tür dalgalanmalar da TL ile dış ticaretin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Türkiye yüksek potansiyeli olan bir ekonomiye sahip. Gerek sanayi üretimi, gerek ihracat, gerek turizm de tüm göstergeler pozitif yönde. İstihdam piyasası da buna uyumlu olarak gelişmeler gösteriyor. Yakaladığımız yüksek büyüme hızının devam ettirilmesi için tüketici güveni ve beklentilerini bozmamak gerekiyor. Merkez Bankası bir taraftan hükümetin büyüme politikalarını desteklerken diğer taraftan döviz kurlarında ve enflasyonda istenmeyen gelişmelerin önüne geçmelidir. Özellikle son haftalarda yaşadığımız bu dalgalanmaların reel sektöre zarar vermesini engellemek için merkez bankamızın proaktif olarak adım atmasını bekliyoruz.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.