Bursa’nın Çevre Oscarları sahiplerini buldu

Bursa’nın Çevre Oscarları sahiplerini buldu
06.06.2018
A+
A-

Bursa OSB ile BOSİAD’ın ‘Çevreci Üretim Temiz Gelecek’ sloganıyla düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda ipi göğüsleyen İpeker Tekstil, Martur ve Beyçelik Gestamp, görkemli bir törenle ödüllerini aldı.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BOSİAD), çevre altyapısını kurmuş, üretim ve hizmet faaliyetlerinde çevreci yaklaşım sergileyen ve duyarlılık gösteren sanayi tesislerini ödüllendirdiği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın kazananları, düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Sheraton Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine; AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Yıldız, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, Bursa OSB ve BOSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, sanayi bölgelerinin başkanları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, sanayiciler ve aileleri katıldı.

KİRLETMEDEN ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, dünyada doğal kaynakların her geçen gün tükendiğine vurgu yapan BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, “Çevre sorunlarına karşı son yıllarda giderek artan bir duyarlılık var. Bu duyarlılıkla birlikte çevre sorunları denilince akla hemen sanayi geliyor. Çevre kirliliğine sanayinin neden olduğu gibi bir algı var. Bursa özelinde örnek vermek gerekirse, Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin nedeni sanayi olarak görülüyor. Hayır değerli konuklar. Buradaki kirliliğin nedenini planlı sanayi bölgeleri dışındaki tesislerde aramalıyız. Biz bu algıyı terse çevirmek, temiz sanayinin mümkün olduğunu göstermek için yola çıktık. Hedeflerimizin ilk sırasında olan farkındalık yaratmayı başardığımızı gururla görüyorum. Şimdiki hedefimiz planlı sanayinin öncüsü Bursa OSB’yi temiz sanayinin de öncüsü yapmak. Üretmek birinci önceliğimiz, fakat kirletmeden üretmek ise ana hedefimiz. Bu Bursa’ya olan borcumuz. Bunu çocuklarımız ve torunlarımız için başarmak zorundayız. Çünkü başka Bursa yok” dedi.

SANAYİ TÜRK MİLLETİNİN REKABET GÜCÜDÜR

Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Sühendam Urbay da, “Bursa Organize Sanayi Bölgesi hep ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olmuş ve sanayicisinin yanında olmayı kendine görev bilmiş örnek bir bölge durumundadır. İşte bu ilklerimizden bir tanesi de çevreye verdiğimiz önem. İftar programımızı da 5 Haziran Dünya Çevre Günü olması nedeniyle bu güne denk getirdik. Çevre konusuna verdiğimiz önem ve uygulamalarımız nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ve Sağlıklı Kentler Birliği tarafından ayrı ayrı zamanlarda olmak üzere ödüllendirilmiş bir bölgeyiz. Bunda tabii ki siz değerli üyelerimizin katkıları ve hassasiyetleri çok önemli. Bu nedenle çevrenin korunması konusundaki duyarlılığınız nedeniyle tüm üyelerimize teşekkür ediyor, bu akşam ödüllendireceğimiz üyelerimizi de ayrıca tebrik ediyorum. OSB’ler, sanayicilerimiz Türk milletinin rekabet gücüdür” diye konuştu.

TEKNOSAB ÇEVRE DUYARLI YATIRIMLARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nın, Bursa’da çevre alanında düzenlenen en önemli etkinliklerden olduğunu söyleyen BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur da, şunları söyledi: “Bursa sanayisi, ülkemizde çevre konusundaki kriterleri başarıyla gerçekleştiren şehirlerin başında geliyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de tüm kent dinamikleriyle birlikte çevre konusunda önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Yeşil Büyüme Projemiz, Çevre ve Temiz Üretim Konseyimiz ve Enerji Verimliliği Merkezimiz önemli projelerimiz arasında yer alıyor. ‘yerli, yenilikçi ve yeşil üretim’ vizyonuyla projelendirdiğimiz TEKNOSAB projemiz de çevreye duyarlı sanayi yatırımlarına ev sahipliği yapacak. Sanayici ve iş insanları olarak ne üretirsek üretelim, ne tüketirsek tüketelim, kendimizi çevreden bağımsız düşünemeyiz. Dolayısıyla ‘temiz bir çevre, gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli mirasımızdır’ sözünü lafta bırakmayıp, gerçek manada uygulamaya geçirmemiz gerekiyor.”

Gecede söz alan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Kılıç da, çevreye uyum içinde yaşamak, doğal kaynakları doğru kullanmak ve kirlilikle mücadelenin sürdürülebilir çevre için en önemli adımlar olduğuna dikkati çekerek, Büyükşehir Belediyesi olarak çevreye duyarlı projeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Sürdürülebilir çevreci yaklaşımla online olarak başvuru ve değerlendirmelerin yapıldığı yarışma, Bursa OSB firmaları arasında Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler, Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler ve İzin-Lisans Muafiyeti Olan Tesisler olmak üzere 3 ana kategoride düzenlendi. Aynı kategorilerde bu yıl ilk kez teşvik ödülleri de verildi.

‘Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler’ kategorisinde birinci İpeker Tekstil, ‘Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler’ kategorisinde birinci Martur Sünger ve Koltuk Tesisleri ve ‘İzin-lisans Muafiyeti Olan Tesisler’ kategorisinde birinci Beyçelik Gestamp oldu. Çevre teşvik ödülleri de; Çevreye Duyarlı Ürün kategorisinde PLA İplik Üretimi ile Korteks Mensucat’a, Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir İnovasyon kategorisinde SPEAR Projesi ile enerji optimizasyonu gerçekleştiren Aktaş Hava Süspansiyon Sistemleri’ne ve Çevreye Duyarlı Yatırım alanında atık geri kazanımı ile Erkurt Holding şirketlerinden Formfleks Yatırım Ürünleri’ne gitti.

Gecede jüri üyeleri ve yarışmaya katılım gösteren tüm firmalara da teşekkür plaketi verilirken, ödül töreninin ardından Bursa OSB ve BOSİAD’ın geleneksel iftar programı gerçekleştirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.