Bursagaz’dan abonelere ‘baca ve cihaz bakımı’ uyarısı

Bursagaz’dan abonelere ‘baca ve cihaz bakımı’ uyarısı
29.01.2020
A+
A-

Bursagaz, bacalı cihaz kullanımında güvenliği tehlikeye atan uygulamalara karşı abonelerini dikkatli olmaya çağırdı. Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli, “Abonelerimizin can güvenliği için doğalgaz tesisatlarına proje dışı müdahalede bulunmamaları büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin iştiraki Bursagaz, güvenli doğalgaz kullanımını tehlikeye atan baca bağlantıları ile periyodik bakımları yaptırılmayan doğalgaz yakıcı cihazlara karşı abonelerini uyardı.

Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli, Bursa’da 2019 yılında şofben kaynaklı yaşanan en önemli sorunun uygunsuz baca bağlantısı olduğuna dikkat çekerek  “Geçtiğimiz yıllarda uygunsuz baca nedeniyle karşılaştığımız olayların oranı daha yüksekken giderek azaldığını görüyoruz. Ancak yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin yarısına yakını hala onayımız olmadan montajı yapılan bacalı doğalgaz cihazlar nedeniyle meydana geliyor. Bu cihazların atık gaz çıkışının baca yerine doğrudan dış ortama bağlanması büyük risk oluşturuyor. Abonelerimizin buna mutlaka dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Uygunsuz baca bağlantısını engelleme konusunda büyük çaba sarf ettiklerine değinen Çermikli, şöyle devam etti: “Burada abonelerimize büyük görev düşüyor. Abonelerimizin ve ailelerinin güvenliği için doğalgaz cihazlarına proje dışı müdahale edilmemesi büyük önem taşıyor. Evinize ya da işyerinize herhangi bir doğalgazlı cihaz taktırmaya karar verdiğinizde ya da bu cihazlarla ilgili bir değişim söz konusu olduğunda lütfen Bursagaz ile temasa geçin; burada sizin her türlü sorunuza yanıt verebilecek yetkin bir kadromuz hazır bulunuyor.”

BACA VE CİHAZ BAĞLANTI NOKTALARINDA SIZDIRMA RİSKİNE DİKKAT

Bursagaz’dan yapılan açıklamada, güvenli doğalgaz kullanımı için uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verilerek, baca bağlantı parçalarının ve baca ile cihaz bağlantı noktalarının sızdırma riskine dikkat çekildi. Baca bağlantılarının doğrudan atmosfere verilmemesi, baca sensörlerinin mutlaka çalışır durumda olması ve bacalı cihaz ile aspiratörün aynı bacaya bağlanmaması gerektiği hatırlatıldı. Hermetik tipi cihazlarda, baca ve cihaz bağlantı noktalarında gevşeme kaynaklı sızdırma meydana gelebileceği belirtilirken, menfezlerin mutlaka açık şekilde bulunması gerektiği vurgulandı.

İŞTE GÜVENLİ DOĞALGAZ KULLANIMININ ALTIN KURALLARI

Doğalgaz yakıcı cihazı alırken standartlara uygun olmasına, oksijen yetersizliği meydana geldiğinde kendiliğinden sönen tipte olmasına dikkat edin.

Bacalarınızın bakımını ve temizliğini periyodik olarak her yıl yaptırın.

Kombi, şofben gibi yakıcı cihazınızı bacaya bağlayan atık gaz borusunu periyodik olarak kontrol ettirin.

Yırtılma, delinme gibi deformasyona uğramış atık gaz borularını standartlara uygun malzemelerle yenileyin.

Atık gaz borusu olarak, esnek alüminyum bağlantı malzemesi kullanmaktan kaçının. Bacalı yakıcı cihaz ile baca arasındaki bağlantı, paslanmaz çelik malzeme olmalıdır.

Yakıcı cihazlarınızın bakımını her yıl yetkili servislere yaptırın. Bacalı cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin.

Havalandırma menfezlerinizi kesinlikle kapatmayın. Bacalı yakıcı cihazın kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesini sağlayın.

Bursagaz’ın onayı olmadan tesisatlarınıza kesinlikle müdahale etmeyin.

Doğalgaz tesisatlarınıza sertifikalı firmalar aracılığıyla bakım yaptırın. Sertifikalı firmalara www.bursagaz.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bacalı cihazların bulunduğu odalarda uyumayın ve mutlaka karbonmonoksit alarm cihazı bulundurun.

Mutfaklarda bacalı cihazların bağlandığı bacalara aspiratör bağlamayın. Banyolarınızda bacalı cihaz kesinlikle kullanmayın.

Yakıcı cihazlarınıza ait esnek bağlantı parçasının sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol edin.

Yakıcı cihazlarınızda; farklı sesler, alev renginde değişiklik, dikkat çeken koku, kullanım düğmelerinde bozukluk veya eksiklik varsa yetkili servisiniz ile iletişime geçin.

Lodoslu havalarda bacalı cihazlarınızı kapatın.

GAZ KOKUSU HİSSETTİĞİNİZDE;

Çakmak, kibrit yakmayın.

Lamba ve diğer elektrikli cihazları açmayın, kapamayın veya fişten çekmeyin.

Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın.

Doğalgaz ile çalışan cihazların ve sayacınızın vanasını kapatın.

Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.

Telefon kullanmayın.

Gaz kokusu olan ortamdaki kişileri ortamdan uzaklaştırın.

Komşunuzdan veya evinizin dışından Bursagaz 187 Doğalgaz Acil Hattı’nı arayın.

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN YETKİLİ SERVİSLERDEN HİZMET ALIN

Doğalgaz kullanıcılarının baca temizliğini düzenli olarak yapması ve baca montajının yalnızca yetkili servisler tarafından yapılması büyük önem taşıyor. Doğalgaz Piyasası İç Tesisat Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesine göre, iç tesisatta izinsiz tadilat, uygunsuz ve kötü kullanım, proje dışı tesisat yapımı ve bakımsızlık gibi durumlardan doğabilecek zararlardan abonenin kendisi sorumludur. Bacası standartlara uygun olmayan tesisatların kabul işlemi gerçekleşmiyor. Ayrıca doğalgaz kullanıcısının mutlaka Bursagaz ile kullanım sözleşmesi yapmış olması gerekiyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.