Bursa’dan İran’a ‘İhracat’ Seferi

Bursa’dan İran’a ‘İhracat’ Seferi
12.12.2017
A+
A-

Türkiye’nin ihracat seferberliğine yönelik hamlelerini sürdüren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İran’da önemli bir organizasyona imza attı. Bebe ve çocuk konfeksiyonu ile tekstil sektörü temsilcisi yaklaşık 130 iş insanı, Ekonomi Bakanlığı’nın Ur-Ge Projeleri kapsamında özel uçakla başkent Tahran’da yeni ticaret bağlantıları kurdu. Bursalı firmalar, 2 gün boyunca süren B2B görüşmelerinde 1500’den fazla İran iş dünyası temsilcisiyle ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü Bursa, alternatif pazarlardaki potansiyelini BTSO’nun yurt dışı programlarıyla daha da güçlendiriyor. 4 yılı aşkın sürede Küresel Fuar Acentesi Projesi ile 5 binden fazla iş insanını 130 yurt dışı programıyla buluşturan BTSO komşu ülke İran’a adeta çıkarma yaptı. Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle BURTEX kurumsal markası ile faaliyetlerini sürdüren Tekstil Ur-Ge Projesi firmaları ile ‘Juniokids’ markası ile bir araya gelen Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Ur-Ge Projesi üyesi iş dünyası temsilcileri, 80 milyonu aşkın nüfusu ile büyük bir potansiyele sahip İran’da yeni ticaret köprüleri kurmak için harekete geçti.

UÇAK DOLUSU İŞ İNSANI İRAN’DA

Yenişehir Havalimanı’nda özel bir uçakla İran’ın başkenti Tahran’a giden firmalar, İranlı sektör temsilcileriyle bir araya geldi. 70’e yakın firmanın yeni kreasyonlarını tanıttığı B2B görüşmelerinde İranlı tüccarlar ile Ur-Ge üyesi Bursalı üreticiler yeni iş bağlantıları kurdu.

BURSA İÇİN 7 SAATLİK YOL KAT ETTİLER

Bursa iş dünyası temsilcilerine İranlı sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Bursalı firmalar, Tahran başta olmak üzere çeşitli kentlerden gelen iş adamları ile bir araya geldi. Sabahın erken saatlerinde görüşmelere katılmak için salona gelen İranlı iş adamları Bursalı firmaların yeni kreasyonları ve tasarımlarıyla ilgili gün boyu bilgiler aldı. Etkinliğe Tebriz ve İsfahan kentlerinden gelen İranlı firma temsilcileri ikili iş görüşmelerine katılmak için yaklaşık 7 saatlik otobüs yolculuğunu bile göze aldı.

FIRSATLARLA DOLU ÜLKE: İRAN

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ vizyonuyla Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. İran pazarının Bursa iş dünyası temsilcileri için büyük fırsatlar taşıdığını kaydeden İsmail Kuş, 2016 yılında Bursa’dan İran’a yaklaşık 150 milyon dolar ihracat yapıldığını söyledi. İsmail Kuş, İran ile ticaret yapan Bursalı firma sayısının ise 660’ın üzerinde olduğunu vurguladı.

2 GÜNDE 1500 İŞ GÖRÜŞMESİ

İş dünyası temsilcilerini alternatif pazarlardaki kabiliyetini artırmayı hedeflediklerini belirten İsmail Kuş, İran pazarının Bursalı tekstilciler için avantajlarla dolu olduğunu dile getirdi. Türkiye ile İran’ın benzer özellikler taşıdığını söyleyen İsmail Kuş, “Türk iş adamlarının İran’da iş yapma şansı daha yüksek. İran’da geçmiş dönemlerde ciddi bir ambargo vardı. Şu an İran’da önemli gelişmeler yaşanıyor. İran ile Türkiye arasındaki devletler düzeyinde yapılan ziyaretler ve atılan ekonomik işbirliği adımları, yeni iş bağlantıları kurmamıza büyük katkı sağlayabilir. İran’da nüfusun yarısına yakınının Türkçe konuşuyor olması da en büyük avantajlarımızdan birisi. 2 gün boyunca firmalarımızın 1500’den fazla firma temsilcisi ile ikili iş görüşmesi gerçekleştirmesi de önemli bir sonuçtur. Sektörlerimizin İran pazarında kalıcı oyuncu olması için adımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

BEKSİAD: “SEKTÖRÜMÜZ DENEYİM KAZANDI”

BEKSİAD Başkanı Halil Atalay, bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe lider bir şehir olan Bursa’nın İran pazarında var olabileceğine inandığını kaydederek, şöyle konuştu: “Firmalarımız İran’da önemli bir deneyim kazandı ve iş bağlantıları kurdu. İkili iş görüşmelerinin iki ülke arasındaki ticarete daha büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Ekonomi Bakanlığı’na ve her zaman bizim yanımızda olan BTSO’ya canı gönülden teşekkür ediyorum.”

“ARTIK ÇİN’DEN MAL ALMAK İSTEMİYORUZ”

İranlı tüccarlar, ucuz Çin mallarının kalitesinden memnun olmadıklarını belirtirken, Türk tekstil ürünlerinden ise övgüyle bahsetti. İran’da toptancılık yapan firma temsilcisi Abbas Karimpour, Türk ürünlerine büyük bir talep olduğunu söyledi. Artık Çin’den mal getirmek istemediklerini belirten Karimpour, ilk tercihlerinin Türk ürünleri olduğunu vurguladı. İranlı firma temsilcisi Kudret Askeryan 6 yıldır Türk firmalarından ürün aldığını söyledi. Çin, İtalya ve Brezilya gibi ülkelerin de İran pazarında var olmak istediğini fakat Türkiye’nin kalitesi ile en çok tercih edilen ülkeler arasında olduğunu kaydeden Askeryan, Türkiye ile İran arasında ticaretin daha da gelişeceğine inandığını söyledi.

İRANLI KADINLAR TÜRK ÜRÜNLERİNDEN MEMNUN

Organizasyona katılan firma temsilcisi Sümeyye Aslani ise, “Türk ürünlerine İranlı kadınlar özel ilgi gösteriyor, yeni modellerini ve tasarımlarını yakından takip ediyorlar. İran’da eskiden sadece belirli ürünler tercih edilirdi. Şimdi ise bebe ve çocuk konfeksiyonu başta olmak üzere tekstil alanındaki birçok ürün tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ

İkili iş görüşmelerine katılan Bursalı firma temsilcisi Şeref Aras, İranlı tüccarla ortaklaşa güzel işler başaracaklarını belirterek, “Görüşmeler oldukça olumlu geçti. Çok sayıda firma temsilcisiyle görüşerek, ürünlerimi tanıtma imkanı yakaladım. İran, Bursa için önemli bir pazar. Bu organizasyon sektörümüz için önemli bir başlangıç oldu. BTSO’ya iş dünyasına sunduğu katkılardan dolayı teşekkür ederim”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.