Bursa’da yüzyılın ay tutulmasına hazır mısınız?

Bursa’da yüzyılın ay tutulmasına hazır mısınız?
24.07.2018
A+
A-

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (Bursa BTM) tarafından Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp anısına Mihraplı’da gerçekleştirilecek etkinlik ile katılımcılar, yüzyılın en uzun ay tutulmasına şahit olacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimi çocuklara sevdirmek ve topluma yaymak hedefiyle projelendirilen Bursa BTM, yaz etkinliklerine bir yenisini daha ekliyor. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, bilime meraklı astronomi tutkunlarını ‘Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp anısına düzenlenen programla’ Mihraplı Kent Park’ında buluşturacak. Her yıl yaz aylarında gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen etkinlik, bu yıl 27 Temmuz gecesi yapılacak.

7’den 70’e herkese ücretsiz

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek ‘Hasip Sönmezalp Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde katılımcılar, alana kurulacak mobil planetaryum ile yıldızlar ve gezegenler hakkında bilgi alacak, dev teleskoplarla yüzyılın en uzun ay tutulmasına tanıklık edecek. 7’den 70’e herkesin ücretsiz katılabileceği etkinlikte ayrıca, takımyıldızları hakkında bilgi de verilecek. Mihraplı Kent Park’ında 27 Temmuz gecesi saat 21.00’de başlayacak etkinlik, gece saat 01.00’e kadar devam edecek.

Hasip Sönmezalp kimdir?

Bursa’da doğan ve uzun yıllar Merinos Fabrikası’nda torna ustası olarak çalışan Hasip Sönmezalp, gökyüzüne olan ilgisi nedeniyle 1957’de kendi teleskopunu yaptı. El yapımı teleskopu ile Kültürpark’ta Bursalılara gökyüzünü izleten Sönmezalp, renkli kişiliği, gökyüzü ve bilime olan merakıyla kentin unutulmaz isimleri arasına adını yazdırdı. Cisimleri 60 defa büyütebilen ve Türkiye’nin ikinci aynalı teleskopunu üreten Sönmezalp, 1959’da yılında Amerikan Mechanix Illustrated dergisi tarafından ‘Altın Çekiç’ ödülüne layık görüldü. Bursa BTM, 2002 yılında 85 yaşında iken vefat eden Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp’i her yaz gerçekleştirdiği gökyüzü gözlem etkinliği ile anıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.