Bursa’da objektiflere yansıyan “Atatürk şıklığı”

13.11.2018
A+
A-

Hünkâr Köşkü Müzesi’nde 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Atatürk Şıklığı” sergisi izlenime açıldı.

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecit, Sultan Abdülaziz, Sultan V. Mehmet Reşat’ın kaldığı, Atatürk’ün de konakladığı ve milli mücadeleye yönelik önemli kararların alındığı Hünkâr Köşkü Müzesi ‘Atatürk Şıklığı’ temalı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 80. yıldönümü anısına, 10 Kasım Atatürk’ü Anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sergi, Atatürk’ün giysi tercihlerine yönelik bilgi notları ve şıklığına dair 134 fotoğrafın yer aldığı 45 panodan oluşuyor. Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas, köşkün bahçesindeki serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Atatürk’ün bir lider olarak yaşamının her aşamasında örnek olduğunu söyledi.

Elmas, “28 Eylül 1925 tarihinde halk modern kıyafet ve şapkalarla, Atatürk’ün de katılımıyla Türkiye’de yapılan ilk açık hava toplantısını içinde bulunduğumuz Hünkar Köşkü’nde gerçekleştirilmişti. Yaşadığı yüzyıl içinde hatta şimdi bile Atatürk en şık giyinen liderlerden birisiydi. Sadece Cumhurbaşkanlığı döneminde değil, ülkenin kurtuluşu için cepheden cepheye koşarken de titizliği ve şık giyimiyle dünyanın dikkatini çekiyordu” diye konuştu.

Tüm zamanların en iyi giyinen lideri olarak anılan Atatürk’ün, onca yoksulluk ve kargaşanın içinde dahi Türk ordusuna cesaret, düşmana yılgınlık vermek için kıyafeti savaş taktiği olarak kullandığını ifade eden Elmas,  “Atatürk’ün söze dayanmayan, ‘iletişimin en güçlü şekli’ diyebileceğimiz giyim tarzıyla zaman zaman kıyafetlerini de çizen iyi bir stilist olduğu biliniyor. Biz de bu şıklığı Paşa’nın Bursa’da kullandığı ikametgâhlardan olan Hünkâr Köşkü’ne taşıdık. Modern kıyafetleriyle halk üzerinde örnek oluşturmaya çalışan Atatürk’ü, kıyafet devriminin ilk tespitlerini yaptığı Hünkâr Köşkü’nde kendi giyim tarzı ve kıyafet tercihlerine ilişkin büyüteç altına aldık. Özellikle tüm Bursa halkını, Ulu Önder’in bu yönünü tanımak üzere Hünkâr Köşkü’ne davet ediyorum” İfadelerini kullandı.

Sergi açılışına Büyükşehir Belediyesi Müzeler Koordinatörü Yaşar Elmas’ın yanı sıra Yıldırım ilçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Önder, Kültür Sanat Dairesi Başkanı Aziz Elbas, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik’in yansıra Bursa Kültürel Tanıtım Derneği üyeleri, TÖMER Dil Eğitim Kursu öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Atatürk’ün Giyimine Dair Notlar…

Modayı izlemekten çok kendi modasını yaratıyor, kendi giysilerinin yanı sıra yakınlarının giysilerini de tasarlıyordu. Hemen hemen hepsi siyah olan takım elbiseleri ceket, pantolon ve yelekten oluşmaktaydı. Aksesuar olarak bastonun yanı sıra, şapka, kol düğmeleri, çok sık olmasa da yaka iğnesi kullanıyordu.

Zemine ve zamana göre giyinen Atatürk, genellikle açık renk gömlekleri, beyaz, krem ya da bej renkleri tercih ediyordu. Gömleklerinde önce Arap harfleriyle daha sonra Latin harfleriyle isminin baş harfi yazan arma kullanılıyor, arma ya gömleğin koluna ya da göğüs kısmına işleniyordu. Atatürk’ün, 28 Eylül 1925 tarihinde Hünkâr Köşkü önünde halka hitaben yaptığı konuşması esnasında çekilmiş olan ve ilk kez izlenime sunulan 3 fotoğrafa da bu sergide yer veriliyor. Tüm zamanların en iyi giyinen lideri olarak anılan Atatürk’e ait 134 fotoğrafın yer aldığı sergi, Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Hünkâr Köşkü Müzesi bahçe alanında, 9 Şubat 2019 tarihine dek izlenimde kalacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.