Bursa’da kurtuluş coşkusu 

Bursa’da kurtuluş coşkusu 
11.09.2019
A+
A-

Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü, kentte büyük bir coşkuyla kutlandı. Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılımıyla, Tophane’den Atatürk Anıtı’na dek uzanan bir kortej gerçekleştirildi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu ve Bursa Mehter Takımı eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi üyelerinin de katıldığı kortejde, 7’den 70’e tüm Bursalılar, ellerindeki Türk bayraklarıyla coşkuya ortak oldu. Kortejin ardından Vali Canbolat ve Başkan Aktaş, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da tören, Bursa Kent Müzesi amfi tiyatroda devam etti. 

Puşide-i Siyah

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuşmasında, 11 Eylül 1922 Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun tarihini detaylıca anlattı. Başkan Aktaş, Bursa’nın Yunan işgali sırasında yaşananları ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, TBMM riyaset kürsüsüne kara bir örtü örtülmesini istediğini hatırlatarak, “Bu, ‘bir milletin manevi başkentinin düşman çizmesi ile ezildiği her gün mutlak suretle yas’ demekti. Bu kara örtü “Puşide-i Siyah” adıyla bilindi. Puşide-i Siyah, kapkara duruşu ile meclis kürsüsünü uzun süre kapladı. Ona bakan her Türk evladı, her Türk mebusu o örtü orada durduğu sürece utandı, hicap duydu ve öfkesini her dem taze tuttu. 10 Eylül’ü 11’e bağlayan gece, 48. Süvari Alayı 3. Bölük Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Bey’in Bursa Belediyesi Binası’na Türk Bayrağı’nı çekmesi ile Türk Milleti’nin yası sona ermiş oldu. Meclis riyaset kürsüsünde tam 2 sene 2 ay 2 gün boyunca örtülü duran siyah örtü yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kaldırıldı” diye konuştu.

“Bursa için çok çalışacağız”

Başkan Aktaş, 11 Eylül 1922’nin Bursa’nın yanı sıra Türk Milleti’nin maneviyatındaki işgalin de sona erdiği gün olduğunu belirterek, “Kurtuluşun 2. yıl dönümünde belediye binamızın önünde Bursalılara seslenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, konuşmasının bir bölümünde; “Efendiler, bu kurtuluş gününü size tebrik ederken, bu dağlarda, bu ovalarda kanlarını döken şehitlerimizi ve vatanları için, milletleri için sıkıntı ve zahmet bilmeyen kahraman gazilerimizi saygıyla anarım. Kederlerin, felâketlerin son bulduğuna işaret olan bu kurtuluş bayramında bu güzel beldeyi, bu verimli bölgeyi Türk Cumhuriyeti’nin büyük uygarlık merkezlerinden biri durumuna getirmek için üzerinize düşen görevin ne kadar büyük, ne kadar çaba ve özveri gerektirdiğini de söylemek isterim. Efendiler! Bursa tarım memleketidir, sanat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir. Bursa, sahip olduğu doğal güzellikler ve mükemmellik ile rahat ve şenlikli bir memlekettir” dedikten sonra çok çalışarak bu memleketi mamur ve tarihine yakışır bir merkez haline getirmemiz gerektiğini söyler. Bizler de bu anlamlı günde geçmişi unutmayarak çok çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 11 Eylül Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşumuzun 97. yıldönümü kutlu olsun” diyerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatan uğruna canlarını feda eden şehitleri rahmetle yad etti.

Başkan Aktaş’ın konuşmasının ardından şiirler okundu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Bursa yöresine özgü gösterilerini sergiledi. Bursa Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan ekibinin gösterileri de özel anlara imza attı. Bursa’nın kardeş şehirleri Bosna Hersek (Saray Bosna), Moldova (Çadır Lunga), KKTC (Lefkoşa), Belarus (Mogilev) ve Filisin (El Halil) ile Muş, Niğde, Tokat Niksar, Tokat Turhal ve Kars Arpaçay’dan gelen konuklar da kurtuluş coşkusuna ortak oldu. KKTC ekibi de gösterisiyle törene renk kattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.