Bursa’da 65 yaş üstüne limitsiz ulaşım

Bursa’da 65 yaş üstüne limitsiz ulaşım
05.03.2020
A+
A-
  • İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdare Dava Dairesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP Grubu’nun oylarıyla 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın ücretsiz ulaşım hakkını sınırlandıran kararın yürütmesini durdurdu.
  • CHP’li Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Av. Ercan Korkmaz, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca’nın da eşlik ettiği basın toplantısında, kararın gerekçesi ve detaylarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
  • 65 yaş ve üstü vatandaşlardan yıllık BuKart vize parası olarak 15 lira  alınmayacak, gün içinde 6 kez ile sınırlanan seyahat hakkı limitsiz olacak. Ayrıca BUDO biletlerinde de yüzde 50 indirim hakkı yeniden sağlanmış oluyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 65 yaş üstü vatandaşların belediye ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkını gasp eden uygulamasına yargı ‘dur’ dedi.

Emeklilerin devlete yük olduğunun, emekli maaşlarının düşürülmesi ve CHP’nin önerisiyle verilmeye başlanan bayram ikramiyelerinin kaldırılmasının dillendirildiği AKP iktidarında, Bursa Büyükşehir Belediyesi de 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın yasa ve yönetmelik gereği şehir içi toplu taşımadan ücretsiz ve sınırsız, BUDO’dan da yüzde 50 indirimle yararlanmasını engelledi. Kanun ve yönetmeliğe aykırı bu uygulamanın ortadan kaldırılması için CHP tarafından verilen önerge İYİ Partili üyelerce de desteklenmesine karşın, ulaşım ve hukuk komisyonundan sonra Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de AKP oylarıyla reddedilmişti. Bu kararla ilgili olarak CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Av. Ercan Korkmaz’ın açtığı davada “yürütmeyi durdurma” istemi Bursa 1. İdare Mahkemesince reddedilmişse de, itiraz yoluyla dosyayı ele alan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi “yürütmenin durdurulmasına” karar verdi.

 “YASA VE YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ ÇOK AÇIK”

AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne hukuk dersi veren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdare Dava Dairesi kararıyla birlikte, 65 yaş üstü vatandaşlar sadece ilk defa BUKART çıkartırken 5 TL ödeyecek. Onun dışında vize parası olarak her yıl 15 TL alınmayacak, gün içinde 6 kez ile sınırlanan seyahat hakkı limitsiz olacak. Emeklilere ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUDO ulaşımında da yüzde 50 indirim hakkı sağlanmış oluyor.

“ALİNUR AKTAŞ YARGI KARARINI DERHAL UYGULAMALI”

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca’nın da eşlik ettiği Av. Ercan Korkmaz, düzenlenen basın toplantısında, 65 yaş ve üstü binlerce vatandaşımızı yakından ilgilendiren karara ilişkin bilgi verdi.  İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Büyükşehir ve İlçe Belediye Meclis Üyeleri, Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Sadi Eren, Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi Başkanı Günay Onayman ve çok sayıda partilinin katıldığı toplantıda yasa ve yönetmeliklerle sağlanan hakların, belediye meclis kararlarıyla ve “zarar edildiği”, “kötü niyetli kullanım olduğu” gibi iddialarla kısıtlanmasının yasaya aykırı olduğunu  belirten Av. Ercan Korkmaz,. Bu karar uyarınca Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni yasa ve yönetmeliği derhal uygulamaya davet ediyorum” dedi. Aynı şekilde bu konunun tüm Türkiye’de sorun teşkil ettiğini ve gerekli düzenleme bakanlıklar aracılığıyla yapılarak belediyelerin vatandaşla karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini belirten Korkmaz, “Zira sosyal belediyecilik anlayışı gereği ulaşım hizmetlerinde kar amacı güdülmediği ve zarar edildiği de bir gerçektir. Şoför esnafımız açısından buna da tedbir alınmalıdır” dedi.

Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi Günay Onayman da toplantıda yaptığı açıklamada, geçmişte de belediyelerin ve özel şirketlerin zarar etmelerini istemediklerini ancak belediyelerin yasalara uymalarını gerektiğini ve ilgili bakanlıklardan kaynak talebinde bulunmaları gerektiğini söylediklerini ifade etti. Yasal düzenlemeyi, yasalara uyulması gerektiğini düşündükleri için istediklerini söyleyen Onayman, yasanın gerçekten uygulanması gerektiğini ifade etti.

KARACA: “CHP HER ZAMAN HALKIMIZIN YANINDA”

Öte yandan toplantıda hazır bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca da, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin haksız ve yanlış uygulamaları konusunda, CHP’nin her zaman Bursa halkının yanında yer aldığını ve bundan sonra da bu tavrını sürdüreceğini söyledi.

“TOPLU TAŞIMACI ESNAF MAĞDUR EDİLMEMELİ”

CHP İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, ücretsiz kart kullanan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın, toplu taşımacılık esnafının zarar etmemesi için uygulanan sübvansiyona da dikkat çekerek, “Halkımızın bir bölümü yasal hakkından yararlanarak ücretsiz yolculuk yapıyor. Toplu taşımacılık yapan esnafımıza ayda 1.000 liralık bir sübvansiyon uygulanıyor ve ödemesi de Bakanlık ve Büyükşehir tarafından yapılıyor. Bu rakamın ilgili kooperatiflerle yapılacak görüşmeler ışığında makul bir düzeye yükseltilmesi, esnafla 65 yaş ve üstü vatandaşımızın arasında gerginliğe yol açılmaması gerekiyor” dedi.

YARGI KARARI – TAM METİN
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi
6. İdare Dava Dairesi

(DAVACI) : ERCAN KORKMAZ

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI VEKİLİ TARAF (DAVALI)   : AV MURAT ENGİN (Ayni Adreste.)

İSTEMIN ÖZETİ: Bursa Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan davacı tarafından; 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz seyahat etmeleri ve BU-KART vize işlemleri ıle ilgili olarak sunulan önergenin uygun olmayacağına ilişkin Plan ve Bütçe-Ulaşım ve Hukuk Komisyonları ortak raporunun aynen kabulüne yönelik Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 24.10.2019 tarihli toplantısında alınan 2019/591 esas ve 1589 karar sayılı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin Bursa 1.İdare Mahkemesinin 21/01/2020 tarih ve E:2019/1138 sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu, 4736 sayılı Kanun’da ve Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nde 65 yaş ve üzeri kişilerın şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanacaklarına ilişkin düzenleme bulunduğu, mevzuata göre nüfus cüzdanı ibraz etmek yeterli iken, ücreti karşılığında BU-KART çıkarılması ve yılda bir kez vize mecburiyeti getirilmesinin ve günde yalnızca 6 kez kullanım şartıyla uygulanan kısıtlamanın hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek itirazen incelenerek kaldırılması ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Istanbul Bölge Idare Mahkemesi Altıncı Idare Dava Dairesinin 2577 sayılı ldari Yargılama Usulü Kanununun 27.maddesi uyarınca dava dosyasındaki bilgi ve belgeler incelenerek işin gereği görüşüldü:

Dava, Bursa Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan davacı tarafından; 65 yaş ve üzen vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz seyahat etmeleri ve BU-KART vize işlemleri ile ilgili olarak sunulan önergenin uygun olmayacağına ilişkin Plan ve Bütçe-Ulaşım ve Hukuk Komisyonları ortak raporunun aynen kabulüne yönelik Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 24.10.2019 tarihli toplantısında alınan 2019/591 esas ve 1589 karar sayılı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılmıştır.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 maddesinin 6352 sayılı Kanunla değişik 2.fıkrasında, Danıştay ve idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savurması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hüküm altına alınmıştır. 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1. maddesinde “…(EK fıkra12/7/2013-6495188 Md) Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirıçı hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denızyollannın şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanır.” düzenlemesi yer almaktadır. 4736 sayılı Kanuna dayanılarak düzenlenip yürürlüğe giren Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliğinin 5. maddesinin ilk fıkrasında; “Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kışıler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.” İkinci fıkrasında: “Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından %50 indirimli olarak yararlanır.” kuralı mevcuttur. Yukarıda aktarılan Kanun hükmü ile aynı paralelde düzenlenmiş yönetmelik hükmünün irdelenmesinden, altmış beş yaş ve üzerinde olan, Türk vatandaşlarının herhangi bir sınırlamaya tabii tutulmaksızın şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacağı tartışmasızdır

Davaya konu 2019/591 Esas no, 1589 Karar no’lu Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Kararında özetle; altmış beş yaş ve üzeri vatandaşlara nüfus cüzdanı yerine BUKART uygulaması getirilerek ve kart ücretinin 5;00- TL olarak belirlenmiş, her yıl söz konusu kartın vize ettirilmesi gerekliliği getirilerek vize ücretinin 15,00- TL olarak belirlenmiş olup, gün içinde toplu taşıma hizmetlerinden 6 kez yararlanma sınırlaması getirilerek, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarındaki %50 indirim uygulaması da kaldırılmıştır. Uyuşmazlığa ilişkin mevzuat hükümlerinden; altmış beş yaş ve üzeri Türk vatandaşlarının herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın şehiriçi toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanması hususu tartışmaya mahal vermeyecek şekilde açıkça düzenlendiğinden dava konusu işlemle getirilen yıllık 15 TL vize ücreti ile toplu taşımanın günde altı kezle sınırlanması yolundaki düzenlemenin hukuka aykırı olduğu anlaşılmıştır. Öte yandan; idarece vatandaşların elektronik bilet sistemine dahil edilmeye çalışılması hususu; ödeme miktarının ve işin takibi açısından, kartların usulsüz kullanımının ve ayrıca alt işletmeciler tarafından bir takım kötü niyetli olabilecek uygulamaların önüne geçmek yönünden zorunlu olup, vatandaşlara BUKART uygulaması getirilmesinde ve söz konusu kartın çıkarılması sürecinde idarece yapılacak harcamanın karşılanması amacıyla 5 TL ücret alınmasında hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Ancak yine idarece vatandaşlar adına çıkarılacak kartların kontrolünün sağlanması yönünden her yıl vize ettirilmesi hususu da hukuka aykırı bulunmamakla birlikte söz konusu vize işlemlerinin ilgili mevzuat hükümleri uyarınca herhangi bir ücrete tabi olmaması gerektiği açıktır. Davaya konu işlemin; demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarındaki %50 indirim uygulanmaması yönünden incelenmesinden ise; bu hususta da Kanun ve Yönetmelikte açıkça altmış beş yaş ve üzeri Türk vatandaşlarının şehirlerarası demiryolu ve denizyolu taşımasının %50 indirimli olacağı düzenlendiğinden, işlemin bu kısmında da hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, itiraz talebinin; dava konusu meclis kararının 5-TL karşılığı BUKART çıkarılarak her yıl (ücretsiz) vize işlemine tabi tutulmasına ilişkin kısmı yönünden reddine, meclis kararının diğer kısımları yönünden kabulüne, Bursa 1. İdare Mahkemesinin 21/01/2020 tarih ve E:2019/1138 sayılı kararının; vize ücreti (15-TL) alınması, taşımanın 6 kezle sınırlandırılması ve şehirlerarası demiryolu ve denizyolu taşımasının %50 indirimli olmamasına ilişkin kısmının kaldırılmasına, dava konusu meclis kararının sayılan kısımlar yönünden yürütmesinin durdurulmasına, dosyanın mahkemesine iadesine, 11/02/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.