Bursa’da okulların binaları depreme dayanıklı mı?

Bursa’da okulların binaları depreme dayanıklı mı?
06.02.2020
A+
A-
  • Hayriye TURGUT/SONHABER16

Bursa Valiliği, 24 okula deprem dayanıksızlığı nedeniyle yıkım kararı verildiğini duyurdu.

2019-2020 eğitim öğretim yılı ikinci dönemine başlarken on binlerce öğrenciyi mağdur eden bu karar, Bursa’nın kanayan yarası derslik yetersizliği sorununu daha da derinleştirecek gibi görünüyor.

Bu kararla eğitimde yeni bir kaosun daha kapısı aralandığını söyleyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, “Ancak bu binaların çürük olduğu bilgisi yeni bir bilgi değil. Bursa Valiliği ve Bakanlığın bu binaların deprem tahkik raporlarını 2015 yılında yaptığını, 2017’de kamuoyuna açıklamıştık. Gerçeğin bir kısmını 2017’de itiraf etmişlerdi. Elazığ depremi de gerçeğin bir kısmını daha itiraf etmelerine neden oldu. Bursalı veliler okulların geri kalanının sağlam olup olmadığını, 150 okulun tamamının deprem tahkik raporlarının kamuoyuna açıklanması ile anlayıp rahatlayabilirler. Aksi halde yıkım kararı verilen okul sayısını toplamda 37 kabul edip, 113 okulun daha çürük olduğuna dair şüpheyi taşımaya devam edeceğiz” dedi.

YILLARDIR ÇÜRÜK BİNALARDA EĞİTİM GÖRÜLMÜŞ

Alınan yıkım kararlarına gerekçe olarak gösterilen “deprem tahkik raporları’na dikkat çeken Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, “2015 yılında yapılmış olmasına karşın, 2017 Eylül ayında 13 okulun yıkım kararı verilmiş, bugün ise 24 okulun daha yıkım kararı verildiği açıklanmıştır. 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucunda Bursa’da 150 okul için deprem tahkik raporu hazırlanmıştı. Bu okullardan bir kısmının depreme karşı dayanıksız olduğunu 2017’de açıklamış olmalarına rağmen, yıkım kararı açıklanan 24 okulda 3 yıl boyunca eğitim verilmeye devam edilmiştir. Bu da demektir ki, Bursa Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü 3 yıl boyunca depreme dayanıksız bu binalarda binlerce öğrenci ve yüzlerce öğretmenin bulunmasına seyirci kalmışlardır. Örneğin; 2017’de Hacı Naciye Kanalıcı Ortaokulu’nun A ve B blokları yıkılmış, öğrencilerin bir kısmı C Blokta eğitim görmeye devam etmişti. Ancak açıklanan son kararda bu okulun C bloğunun da depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkılacağı belirtilmiştir. Bu durum bile öğrencilerin yıllardır çürük binalarda eğitim görmeye terk edildiğini göstermeye yeterli bir örnektir.”dedi.

TÜM PAYDAŞLARINA GÜVENCE VERMELİ

Rona, “2015’de Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma ile riskli görülerek bakanlığa bildirilen ve bakanlık tarafından incelemesi yaptırılarak “deprem tahkik raporu” hazırlanan 150 okulun 13’ünün 2017 yılında, 24’ünün ise 2020 yılında yıkım kararının açıklanmış olması, geriye kalan 113 okul hakkında şüphelerimizi derinleştirmektedir.

Bursa Valiliği en kısa sürede geriye kalan okulların deprem tahkik raporlarını kamuoyuna açıklamalı, binlerce öğrencimizin ve yüzlerce öğretmenimizin bulunacağı okul binalarının depreme karşı dayanıksız olmadığı konusunda eğitimin tüm paydaşlarına güvence vermelidir.

Aksi halde yıkım kararı verilen okul sayısını toplamda 37 kabul edip, 113 okulun daha çürük olduğuna dair şüpheyi taşımaya devam edeceğiz” dedi.

BURSA’NIN MAĞDURİYETİ BİR KAT DAHA ARTACAK

24 okul binasının yıkım kararı alınması sonucunda 36 okulda, tam gün eğitimden ikili eğitime geçiş yapacağına vurgu yapan Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, “Bu durumda 28 bin 760 öğrencimiz doğrudan mağduriyet yaşayacak, bu öğrencilerin 10 bin 893’ü başka bir okul binasında göçebe eğitime terk edilecektir. Bu kararla yıkılacak derslik sayısı da 400’ün üzerindedir. Derslik ve bina ihtiyacı konusunda Türkiye’nin en mağdur 6. kenti olan Bursa’nın bu kararla mağduriyeti bir kat daha artacaktır. Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “yıkım kararı alınan eğitim binalarının en kısa sürede yıkılarak yeniden yapımı için tüm çalışmalar başlatılmıştır” denilse de, 2017 yılında yıkılan okul binalarının bugün itibariyle yenilerinin yapılmadığı gerçeği gün gibi ortadayken, göçebe eğitimin Bursalı öğrenciler için kader haline geleceği açıktır. Ortaya çıkan bu durum Bursa’da eğitim yönetimi ve planlama politikalarının iflas ettiği gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur.” dedi.

DEPREM TAHKİK RAPORLARI KAMUOYUNA AÇIKLANSIN

Kent siyasi dinamikleri ile Bursa Valiliği’ne ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapan Rona, “Eğitim-İş olarak, herhangi bir siyasi parti ayrımı yapmaksızın, tüm siyasi partilerimizi, milletvekillerimizi, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni kangren haline gelen Bursa’nın derslik ve okul ihtiyacı sorununa daha duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Bursa Valiliği’ni ise bir kez daha, geriye kalan 113 okulun deprem tahkik raporlarını kamuoyuna açıklamaya, 600 bine yakın öğrencimiz ve öğrenci velilerimiz ile Bursa kamuoyunu yaşanan tedirginlikten uzaklaştırmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

YIKIM KARARI VERİLEN OKUL LİSTESİ:

GEMLİK ATATÜRK İLKOKULU: B Blok A Bloğa taşınarak eğitim yapılacak.

GEMLİK ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU: Okul Binası Cumhuriyet İlkokulu ve Halitpaşa / İHO’na taşınarak eğitim yapılacak.

KARACABEY CUMHURİYET İLKOKULU: A ve B Blok, C Blokta ve Adnan Menderes Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

KARACABEY 14 EYLÜL ORTAOKULU: A Blok, B Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

KESTEL MUSA FIRAT COŞKUN ORTAOKULU: B Blok, A Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

MUDANYA ŞÜKRÜ ÇAVUŞ SAİT EROĞLU İLKOKULU: B Blok, A Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

MUSTAFAKEMALPAŞA YALINTAŞ ORTAOKULU: B Blok, A Bloğa taşınarak İkili eğitim yapacak.

NİLÜFER NEDİM ÖZTAN İLKOKULU: Okul Binası, NOSAB İlkokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

ORHANGAZİ ERENLER M.T.A.L: Okul Binası, Mehmet Akif Ersoy Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

ORHANGAZİ ATATÜRK İLKOKULU: B Blok, A Bloğa taşınarak ikili eğitim yapacak.

ORHANGAZİ SÖLÖZ ORTAOKULU: Okul Binası, Gürleler İlkokuluna taşınacak.

OSMANGAZİ HÜRRİYET ANADOLU LİSESİ: B Blok, Okulun A Bloğunda ikili eğitim yapılacak.

OSMANGAZİ HÜMA HATUN MTAL: Okul Binası, Bahadır Aydın Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

OSMANGAZİ MERİNOS İLKOKULU: Okul Binası, Atatürk Anadolu Lisesinin B Bloğuna taşınarak İkili eğitim yapacak.

OSMANGAZİ SÖNMEZ İLKOKULU Okul Binası Şehit Doğan Sevinç Ortaokuluna taşınarak ikili eğitime geçecek.

OSMANGAZİ SÖNMEZ İMAM HATİP ORTAOKULU Okul Binası Kamil Sarıaydın İlkokuluna taşınarak ikili eğitime geçecek.

OSMANGAZİ YUNUSELİ HACI NACİYE KANALİÇİ İLKOKULU Okul Binası 23 Nisan Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapılacak.

OSMANGAZİ MİTHATPAŞA İLKOKULU Okul Binası Süleyman Çelebi Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapacak.

OSMANGAZİ BAŞARAN İLKOKULU Okul Binası Kırcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapacak.

YENİŞEHİR AKÇEŞME İLKOKULU Okul Binası TOKİ Orhangazi Ortaokuluna taşınarak ikili eğitime geçecek.

YILDIRIM ÇELEBİ MEHMET ANADOLU LİSESİ

A-B ve C Blok Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesine taşınarak ikili eğitim yapacak.

YILDIRIM NAMAZGAH İHSAN DİKMEN İLKOKULU Okul

Binası Emir Buhari Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

YILDIRIM AHMET HAMDİ TANPINAR İLKOKULU B Blok Ali Rıza Bey İmam Hatip Ortaokuluna taşınarak ikili eğitim yapacak.

YILDIRIM ŞERİF ARTIŞ İLKOKULU B Blok A Bloğa taşınarak İkili eğitim yapacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.