Bursa, yerli otomobil için en doğru adres…

Bursa, yerli otomobil için en doğru adres…
21.04.2019
A+
A-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen “Yerli Otomotiv ve Üretim Teknolojileri” konulu Türkiye İstişare Toplantısı’nda, Bursa’nın gerek yetişmiş işgücü gerekse de altyapısı ile Bursa’nın yerli otomobil için doğru adresin olduğuna vurgu yapıldı.

Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Çelik, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Dr. Ali Gür, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz’in yanı sıra MÜSİAD’ın çevre illerden gelen başkan ve başkan yardımcıları, sektör temsilcileri ile sektör paydaşları katıldı.

“En doğru adres Bursa”

Programın açılışında konuşan Bursa Şubesi Başkanı Alpay, Bursa’nın tekstil, makine ve diğer pek çok sektörde olduğu gibi otomotivde de altyapısı ve bilgi birikimiyle önemli bir konumda olduğunu söyledi. Alpay, “Bursa, otomotiv sektörünün multidisipliner üretim ve çalışma sistemi içerisinde yetişkin iş gücüne sahiptir. Onun için Bursa, aynı zamanda bir otomotiv şehridir. Ülkemizdeki otomotiv sektörünün başkenti konumundadır. Bu açıdan baktığımızda, yerli otomobilin üretiminin yapılacağı şehir olmaya da adaydır, belki de en doğru adrestir Bursa” dedi.

“Sabırsızlıkla bekliyoruz”

Alpay’ın ardından konuşan MÜSİAD Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu Başkanı Osman Özdemir, “Ülkemizin 60 yıllık rüyası olan yerli otomobile kavuşmaya çok az kaldı. Üretim yapacak oluşumun biran önce somut adım atarak, faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

“Bursa engin bir birikime sahip”

Bursa’nın, Türk sanayisinin kalbi konumunda bulunduğuna dikkat çeken MÜSİAD Genel Başkan Vekili Dr. Ali Gür, “Bursa, ne kadar güçlü olursa Türk sanayisi de o kadar sağlıklı büyür. Ülke ekonomisinin gelişmesine, ihracat döviz girdisi sağlamasına ve sanayi altyapısının güçlenmesine sağladığı katkılarla Bursa, ekonomik açıdan büyük bir dinamizm sergiliyor. Şehrin 15 yıllık gelişimine baktığımızda, iş dünyası olarak bizleri mutlu eden bir tablo görüyoruz” dedi.

Yerli otomobilin üretiminde son noktaya gelindiğini belirten Dr. Gür, “Bildiğiniz gibi Türkiye, milli ve yerli otomobilini üretmek noktasında son aşamaya geldi. Bu gelişme, ülkemizin gelecek hedefleri doğrultusunda son derece önemli bir adım. Otomotiv alanında uzmanlaşmış birçok ilimiz bulunuyor; yerli otomobilimiz, bu illerimizden birinde üretilecek. Bursa’da otomotiv sektöründeki engin tecrübe ve birikimiyle, üretime talip olan şehirlerimizden biri. Nerede üretilirse üretilsin, tamamıyla bu toprakların eseri olan yerli ve milli otomobil, Türk iş insanları olarak bizler için büyük gurur kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

“Üzerimize düşeni yapmaya hazırız”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik ise MÜSİAD’ın, ülkenin tüm meselelerine sahip çıkan bir kuruluş olduğuna dikkat çekti.

Yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Çelik, “Bizim durma gibi bir lüksümüz yok. Bursa olarak ülke genelinde üretilen araçların yüzde 50’ni üretiyoruz. Yeni ve yerli oto, altyapısıyla, her şeyiyle hazır olan Bursa’da konuşlanmalı. Bizlere de ne düşüyorsa hep beraber katkı koymaya hazırız” dedi.

 “Bursa önemli bir üs konumunda”

Toplantının önemine işaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de, Bursa’nın yerli otomobilin üretilecek merkezler arasındaki avantajlı şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Ödünç, “Bu toplantı hem Bursa hem ülkemiz için önem arz eden bir toplantı. Ülkemiz gelişirken yerli ve milli sermayemizle birlikte hareket etmek önemli. MÜSİAD, bunu layıkıyla gerçekleştiriyor. Bursa elinde bulundurduğu güç ile yerli otomotivde de bir üs olacaktır. Hem üreticilerin hem yan sanayi ile birlikte güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

“Prototip yıl sonunda hazır”

Yapılan açılış ve selamlama konuşmalarının ardından panele geçildi. Osman Özdemir’in moderatörlüğündeki panelde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, yerli otomobilin üretim süreci ve üretim yeri hakkında bilgiler verdi.

Yer konusunun daha netlik kazanmadığını işaret eden Bakan Yardımcısı Büyükdedde, prototip çalışmalarının hızla sürdüğünü, dün akşam görüştüğü projeden sorumlu bakan yardımcısının, prototipin yıl sonunda verileceğini söylediğine dikkat çekti.

“Kararı 5’li konsorsiyum verecek”

Yer konusunda kararı 5’li konsorsiyumun vereceğinin altını çizen Hasan Büyükdede, “Yer konusunda TOBB’un koordinasyonunda ve o 5 arkadaşımızın uhdesinde çeşitli yerlere bakıldı, yönetim kurulu olarak onlar seçecekler. Alternatifler doğdu. Şuanda kesin olarak şurada yapılacak diyemiyoruz. Hatta Yenişehir’de test merkezimizin yanına getirin dedik, Allah için teklif ettik. Onlar da şuanda bir çalışma içindeler. Bursa’ya en yakın noktada olmak zorundalar; ana ve yan sanayini burada olmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Büyükdede’nin açıklamalarının ardından TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı ve Bursa Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karamangil de birer sunum gerçekleştirdiler.

Program soru-cevap kısmı ile sona ererken, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, günün anısına katılımcı ve konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.