Bursa ulaşımda güven ve konfora imza

Bursa ulaşımda güven ve konfora imza
09.05.2018
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ ile şehrin batı bölgesinde çalışan 300 özel halk otobüsü arasında yapılan ve ‘özel halk otobüslerinde yolcu başı ücret ödemeye dayalı taşımacılık sistemini içeren’ protokol, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve tarafların imzasıyla yürürlüğe girdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’;nin ulaşım şirketi BURULAŞ ile özel halk otobüsleri arasında yapılan ve yolcu başı ücret ödemeye dayalı taşımacılık sistemini içeren protokolü imzalayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘oranı yüzde 15′;i aşan’ ücretsiz yolcuların esnafa oluşturduğu mali külfetin kamu eliyle karşılanacağını, otobüslerde ise sivil denetimi artıracaklarını söyledi.

Şehir içindeki toplu ulaşım verimliliğini artırmak hedefiyle BURULAŞ ile şehrin batı bölgesinde çalışan 300 özel halk otobüsü arasında yapılan protokol, atılan imzalarla yürürlüğe girdi. BURULAŞ merkez binasında anlaşma nedeniyle yapılan törene, çok sayıda özel halk otobüsü işletmecisi ve belediye bürokratı katıldı.

“Özgüvene ihtiyacımız var”

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, anlaşmanın Bursa’ya ve sektöre hayırlı olmasını temenni etti. Göreve geldikleri günden bu yana şehrin tüm sıkıntılarına kararlılıkla el attıklarını söyleyen Başkan Alinur Aktaş, Bursa’da en çok ulaşımın konuşulduğunu hatırlattı. Ulaşım ve servis taşımacılığı ile ilgili tüm paydaşlarla görüşmeler yaptıklarını, iyi niyetli ve samimi yaklaşımlar sergilediklerini belirten Başkan Aktaş, şehrin ve kurumun menfaatlerini göz önünde bulundurduklarını ifade etti. Başkan Aktaş, “Yaptığımız anlaşmanın, önümüzdeki günlerde Bursa ulaşımını rahatlatacağına, yeni reformların da başlangıcı olacağına inanıyorum. Bursa’nın ulaşımda özgüvene ihtiyacı var. Geçmişte bu konuda katkı vermiş herkese teşekkür ediyorum. 3 milyon nüfusa sahip Bursa’ya daha faydalı olmayı hedefliyoruz. Asıl olan vatandaşın memnuniyeti, sağlıklı şekilde bir yerden diğer yere gitmesidir. Vatandaşın; en kaliteli hizmeti, en uygun fiyata almalarını temin etmek gerekir. Herkes yaptığı işe ve taraflara saygı duyarsa, daha güzel işlere zemin hazırlarız ” dedi.

Sivil denetim yoğunlaştırılacak

Büyükşehir Belediyesi birimleri, meclis komisyon üyeleri ve BURULAŞ başta olmak üzere tüm tarafların ulaşıma kafa yorduğunu dile getiren Başkan Aktaş, Bursa’;nın tüm sıkıntılarını atlatabilecek güce sahip olduğunu vurguladı. “Bu sene toplu ulaşıma zam yapmadık” diyen Başkan Aktaş, raylı sistemde yüzde 9 ile 17 arasında değişen oranlarda indirimde bulunduklarını, otobüslerde zam yapmadıklarını, yeni indirimlerin de geleceğini hatırlattı. Protokolle, yüzde 15′;i aşan ücretsiz yolcuların esnafa oluşturduğu mali külfeti kamu eliyle karşılamayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Aktaş, “Böylece engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın karşılaştığı ve tasvip etmediğimiz kötü muameleleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Ortada devletin sağladığı bir hak var. Bunun finansmanıyla alakalı Bakanlığın koyduğu kota var. Ancak bu yeterli görülmüyor. Bizler bununla birlikte yeni bir sistemi ortaya koyuyoruz. Sivil denetimi çok daha yoğun çalıştıracağız. Tehdit veya şantaj olarak algılanmasın. Bu iyi niyeti ve samimiyeti gösteriyorsak, şoförler de görevini en iyi şekilde yapmalı. Anlaşma kapsamında şehrin batı bölümünde çalışan 300 özel halk otobüslerinde ücret tarifesi, ‘indirimli ya da ücretsiz kart tipi ve aktarmalı binişlerden etkilenmeyerek’ biniş başına 2.10 TL şeklinde olacak ” diye konuştu.

“Vatandaşımız toplu taşımaya güvensin”

Vatandaşın indirimli, aktarmalı ya da ücretsiz binişlerinden özel otobüslerin etkilenmeyeceğini söyleyen Başkan Aktaş, bu modelin ücretsiz yolcu taşıyan ve Bursakart kullanan diğer esnaflar için de yaygınlaştırılacağını açıkladı. Çalışmanın neticesinde Büyükşehir Belediyesi olarak oda ve esnaftan beklentileri olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Filolarındaki eksikler tamamlanmalı ve toplu taşımaya uygun olmayan eski model araçlar yenilenmelidir. Aynı zamanda vatandaşlarımıza hak ettikleri güler yüz ve tatlı dili şoför arkadaşlarımız göstermelidir. Kısa zaman içinde ‘;toplu taşıma şoförü’; belgesi vereceğimiz sürücülerle sistemimizi güçlendireceğiz. Bu sayede eğitim almayanların direksiyon başına geçmelerini engellemiş olacağız. Vatandaşlarımız da toplu taşımaya güvensin ve inansın. Bu güveni kırmak adına açıklamalardan ve söylemlerden kaçınmalıyız. Toplu taşıma hamlesine herkesin sahip çıkmasını istiyorum. Yeni sürecin Bursamıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar ise, anlaşmanın BURULAŞ, BURUTAŞ, meslek odası ve esnaf olmak üzere 4 taraf arasında yapıldığını açıkladı.

BESOB Başkanı Arif Tak, atılan imzaların gelecek için ümit verdiğini söyleyerek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Bursa Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Eren, anlaşmayla hizmet kalitesini artırmayı, ulaşımda daha güvenli ve konforlu hizmet sunmayı hedeflediklerini belirterek, zor durumda kalan esnafa destek veren Başkan Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından imza defteri, BURULAŞ’ın tek kadın otobüs şoförü tarafından getirildi. Taraflar alkışlar eşliğinde protokole imza koydu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.