Bursa turizm atağına geçti

Bursa turizm atağına geçti
07.11.2019
A+
A-
  • SONHABER16.COM/ÖZEL

SONHABER16 Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Sevinç ve gazete yönetimi, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Vali Canbolat, kent sanayisinden turizmine kadar birçok alanda Bursa’yı değerlendirdi.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Uludağ için Alan Başkanlığı ile ilgili biz mevzuat taslağı hazırlayıp, Kültür Bakanlığımıza verdik. Hükümetin ve bakanlığımızın gündeminde. Uludağ, 12 ay kullanılabilecek tesisleşmeye açılmalı ve buna ilişkin altyapı çalışmaları da ona göre düzenlemeli. Bursa’nın turizm anlamında kıymetlisidir. Geliştirmemiz lazım. Mevcut turizmi Uludağ’da yeterli görmüyoruz. Tesisleşmeyi de yeterli görmüyoruz” dedi.

SONHABER16 Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Sevinç ve gazete yönetimi, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti. Kent gündeminin değerlendirildiği ziyarette, Vali Yakup Canbolat; Bursa’yı, “Bursa birçok önemli özelliği taşıyan kıymetli bir şehir. Değer anlamında bakıldığı zaman da Türkiye’deki birçok kenti arkasında bırakan önemli özellikleri olan bir kent. Dağı, ormanı, sanayisi, jeotermali, üniversitesi var. Bakıldığında birçok özelliği kendi bünyesinde barındıran, her türlü imkanı olan, refah payı yüksek bir kent” sözleriyle tanımladı.

Kent değerlerinin korunduğunu ancak turizm alanında atağa geçilmesi gerektiğini belirten Vali Yakup Canbolat, Bursa’yı değerlendirdi.

BÖLGEMİZE YAPILAN EN KIYMETLİ YATIRIM

Canbolat, Bursa yatırımlarını da değerlendirdi. Hızlı tren projesinin devam ettiğini hatırlatan Canbolat, İstanbul- İzmir Otoyolu’nun da şehrin katma değerini atırdığını belirtti.

Canbolat, “Hızlı tren proje devam ediyor. Gerçekleşme oranı itibariyle yüzde 51, 52’ler civarında şu anda. Şu an yürüyen projelerden bir tanesi. Geç de olsa bitecek. İzmir Otobanı, Bursa’yı merkezi il konumuna getiren bir proje oldu. Osmangazi Köprüsü’yle birlikte bakıldığı zaman, İstanbul mu, Bursa mı fark edemiyorsunuz. Bir saatte İstanbul’dasınız. 2 saate varmadan İzmir’desiniz. Bu müthiş bir avantaj oldu. Bölgemize yapılan en kıymetli yatırım. Kim ne derse desin, çok kıymetli bir yatırım” dedi.

TURİZM GELİRLERİ ARTIRILMALI

Vali Canbolat’ın üzerinde durduğu en önemli konu ise Bursa’nın turizm gelirlerinin artırılması. Bu konuda öncelikleri olduğunu belirten Vali Canbolat, “Turizm hem belediyenin, hem de bizim önceliğimiz. Kent tarihi özelliği ile dağı, denizi, jeotermali ve ormanıyla daha fazla turisti hak ediyor, ben ona inanıyorum. Belki, şu anda konaklamalı 2 buçuk milyon turist ağırlıyor yataklı olarak ama bu sayı 5- 10 milyonları bulabilir. Hedefleri Bursa kendi önüne koymalıdır” ifadelerini kullandı.

BURSA JEOTERMAL ZENGİNİ

Bursa turizmine yeni yatırımlar yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Canbolat, kentin jeotermal zenginliğini hatırlattı ve “Şehrin elinde 300 litre saniye jeotermal kaynağa sahip olmak, şehrin en güçlü yönlerinden aslında. Büyükşehir Belediyesi ile de görüşüyoruz. Bursa’da Afyon’a benzeyen içinde sağlık turizmini barındırabilecek tesislere ihtiyaç var. Bursa bu noktada geçmişte biraz kolayı tercih etmiş. Bence yanlış. Günübirlik otellere sıcak su vererek jeotermal yapabileceğini düşünmüş. Bu noktada daha farklı bir anlayışa ihtiyaç var. Gelen turist, ‘günübirlik gelmişken hamamına, havuzuna da gireyim’ diyor. Jeotermal turizmi böyle bir şey değil. 80 derece ve üzerinde sıcak su 300 litre-saniye, ortalama 20 bin, 30 bin konaklama demek teknik olarak. Eğer Bursa kıymetli yatırımcı bulup, şehir içinde bu tesisleşmeyi yapabilirse Afyon gibi hem içinde kongre turizmi olan, hem de insanlar geldiği zaman her türlü fizik tedaviden alın da, her türlü tedaviyi görebilecek; banyolojik olarak da termali kullanabileceği bir konsept oluşturulsa Bursa turizmde ciddi bir atağa kalkmış olur.

Tarih turizmi zaten cazibesini koruyor. İznik’i ve Mudanyası ile şehrin merkezindeki Osmanlı kimliği ile cazibesini koruyan kıymetli olan bir şehir. Bursa’da tarihi eserler korunmuş. Bunların çevresinin biraz daha açılmaya, gösterilmeye ihtiyacı var ama şükür ki, Bursa şehircilik anlamında tarihi kimliğini de koruyan bir şehir olmuş” dedi.

ULUDAĞ İÇİN ALAN BAŞKANLIĞI FORMÜLÜ

Vali Canbolat’ın hedefinde Uludağ da var. Bu bölgenin 4 mevsim turizme kazandırılması gerektiğinin altını çizen Canbolat, “Alan Başkanlığı, Uludağ için iyi formül” dedi.

Canbolat, “Uludağ ile ilgili yapılması gereken işler var. Bununla ilgili Cumhurbaşkanımızın da bilgisi var. Kültür Bakanımızın bilgisi dahilinde bir Alan Başkanlığı oluşturulsun diye biz mevzuat taslağı hazırlayıp, Kültür Bakanlığımıza verdik. O da hükümetin ve bakanlığımızın gündeminde. Yasal çalışma gerektiriyor. Bence Uludağ; sadece bir kış turizmi olarak değil, 12 ay kullanılabilecek tesisleşmeye açılmalı ve buna ilişkin altyapı çalışmaları da ona göre düzenlenmeli. Ancak, kış turizminde sıkıntılı olarak gördüğümüz alanda günübirlikçilerle oteller kısmını ayırmak gerekiyor. Günübirlikçi turistin faydalanabileceği alanlar trafiği hakikaten sıkıntıya sokuyor. Bununla ilgili de çalışmak gerekiyor. Alan Başkanlığı burası için iyi bir formül. Bunu öneren de Kültür Bakanımızın kendisidir. Bölgeyi çok iyi biliyor. Alan Başkanlığı yapılabilirse yeni bir nefes, yeni bir bakış kazandırılabilinir Uludağ’a. Uludağ, Bursa’nın turizm anlamında kıymetlisidir. Geliştirmemiz lazım. Mevcut turizmi Uludağ’da yeterli görmüyoruz. Tesisleşmeyi de yeterli görmüyoruz” diye konuştu. 

EKO TURİZMİ GELİŞTİRİLMELİ

Bursa’da denizden faydalanmanın sınırlı olduğuna da dikkat çeken Bursa Valisi Canbolat, var Kurşunlu’nun da deniz turizmine açılabilecek alanlar varlığını da hatırlattı.

Canbolat, Bursa’da eko turizminin de geliştirilmesi gerektiğini belirtti ve “Bu şehrin yüzde 45’i orman. Ama şahsi kanaatim eko turizminde yeteri kadar nasibimizi almıyoruz. Zaten burada geleneksel bir Arap turizmi var. Fakat bu da son yıllarda azalıyor. Karadeniz’e kaymalar var sanki. Bunu tekrar canlı tutabilmeliyiz ve eko turizmi Bursa için yeni bir açılım olmalı. Şu beklenmemeli. Bizler yani devlet ve belediye bunun altyapısını hazırlayıp,  özel sektör bu işlere girmelidir. Devlet işletmeciliğini beklemek doğru bir iş değildir. Özel sektörün bunları yapması bölgeye sağlanmalıdır diye düşünüyorum. Bursa ciddi bir sanayi şehri. TEKNOSAB gündemde. Yeni sanayi bölgemiz orası. Limanlar açısından önemli bir şehir. Bakıldığı zaman Bursa’yı en cazip kılan şeylerden bir tanesi limanların olması. Gemlik’teki limanların bu kente çok büyük katkısı var. Hem ihracat, hem ithalat açısında. Kentin sanayisini de rantabl kılan unsurlardan bir tanesi limanın olması. Dolayısıyla hani Hızır (a.s) hikayesinde olduğu gibi Bursa’da her şey var. Rızık dağıtılırken, torba altı boşalmış ya Bursa’ya; bütün bölgelere rızık dağılırken. Bursa’da her türlü kıymet var.”

SONHABER16 Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Sevinç ve gazete yönetimi, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı makamında ziyaret etti.

BURSA GASTRONOMİYİ DE GÜNDEMİNE TAŞIMALI

Bursa Valiliği Kültür Hizmetleri Serisi olan ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtılan ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bursa Mutfağı Cennet Sofrası” kitabını da SONHABER16 Gazetesi yönetimin hediye eden Vali Canbolat,  Gastronomi turizminin Bursa’nın gündemine taşınması gerektiğini de vurguladı. Canbolat, “Bursa mutafı zengin bir mutfak ama biraz köftenin İskender’in ve Kemalpaşa tatlısında gölgesinde kalmış bir şehir. Gastronomi turizmi açısından çok önemli. Gastronomiyi de Bursa kendi gündemine taşımalı bence. Aslında göç şehri olmanın getirdiği her yörenin yemek kültürü Bursa’da var. Ama öne çıkan bir köfte, İskender’i birazcık da cantığı. Balkanlar’dan, Güneydoğu’dan gelen İç Anadolu’dan gelen ciddi bir yemek birikimi var. Kaldı ki, burası Osmanlı’nın zamanında gıdasının tedarik ettiği bir şehir. Başkent olduktan sonrası süreçte” yorumunu yaptı.

İKİ ÜNİVERSİTE DEĞİL, BİRKAÇ ÜNİVERSİTE

Vali Canbolat, üniversite sayısının Bursa’da daha fazla olması gerektiğini de belirtti.

Canbolat, “ 2 üniversite değil de birkaç üniversite; butik üniversite, ihtisas üniversitesi de denilebilir. Artık Bursa sanayisini ve turizmini ileri taşıyabilecek ihtisas üniversitelerinin ihtiyaç var diye düşünüyorum. Bursa birkaç üniversiteyi daha kaldırabilir o anlamda” dedi.

BURSA HUZURLU BİR ŞEHİR

Vali Canbolat’ın üzerinde durduğu bir başka konu ise kent içi trafik sorunu. Kenti içi trafik sorunun olduğunu ancak bunun çözülebileceğini de belirterek, “Biraz trafik, biraz da kentleşme sorumuzu var. Çevresel değerler açısından sorunlarımız var. Bunları da el birliği ile aşmamız gerekiyor. Bir göç şehri onu iyi görmemiz lazım. Bu bir zenginlik aslında bakıldığında. Türkiye’nin her yerinden ve balkanlardan insanlar yaşıyor bu şehirde ve ahenk içinde yaşıyor. Aslında bu kadar ahenkli olması da buradaki kültür ne kadar kaynaştırıcı olduğunu da gösteriyor. Yoksa çok farklı bölgelerden bu kadar insan gelişte bu kadar rahat ve huzurlu olması Bursa’nın bir zenginliği.  Her taş koyarken o kıymete uygun taş koymalı. Adım atılırken, ona göre adım atılmalı. Biz buna inanıyoruz.”diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.