Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi

Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi
12.07.2019
A+
A-

İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan 2/2019 Sayılı torba kanunun 8-13. maddelerinin sosyal güvenlik sistemimizdeki yurtdışı hizmet borçlanmasına ilişkin hükümlerini düzenlediğini belirtti.

Milletvekili Tatlıoğlu, yurtdışı borçlanmasının 1978 yılından bu yana sosyal güvenlik sistemimizde yer alan bir uygulama olduğunu belirterek, ‘’O dönem, özellikle Almanya’da yaşayan işçilerimizin dövizlerini Türkiye’ye getirmek amacıyla yasalaştığını ve 5510 sayılı kanun yürürlüğe girene kadar yurtdışı hizmet borçlanmasının günlük 1 dolar üzerinden gerçekleşti’’ dedi.

2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunla bu borçlanmada da dövizden vazgeçilerek % 32 oranının uygulanmaya başlanıldığını ifade eden İsmail Tatlıoğlu, ‘’Böylece yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, borçlanma hususunda Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız ile eşitlenmiş olur” diye konuştu.

Prof. Dr. Tatlıoğlu, komisyonda görüşülen teklif ile halihazırda % 32 olan yurtdışı borçlanma prim oranının % 45’e çıkarılması ve yapılacak borçlanmaların bundan böyle 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin (b) bendi kapsamında (Bağ-Kur) değerlendirilmesinin kabul edildiğini belirtti.

% 13’LÜK FARK, YURT DIŞINDA OLMANIN VERGİSİ MİDİR?

İYİ Parti Milletvekili Tatlıoğlu, bugün % 32 olan prim oranının % 12’sinin Genel Sağlık Sigortası, % 20’sinin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olduğunu ve bu oranın hukuki, kanuni bir temele dayandığını ifade etti.

“Teklif ile öngörülen % 45’lik oranın neyi ifade ettiğini anlamak mümkün değildir” şeklinde konuşan Milletvekili Tatlıoğlu, %13’lük farkın  tamamen afaki bir oran olduğunu belirterek ‘’aradaki %13’lük fark, yurtdışında olmanın vergisi midir?’’ diye sordu.

‘SURİYELİLERE VAR, VATANDAŞLARIMIZA YOK’

Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu değişiklik, çok açık bir şekilde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza üvey evlat muamelesi yapılacağı anlamına gelir. Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kendisini ikinci sınıf vatandaş olarak hissetmemesi gerekir. Sosyal sigortalarda karşılık ilkesi var. Kamunun hangi primi neyin karşılığında aldığını açıkça belirtmesi gerekir. Kurum fayda-maliyet dengesini gözetmek için ortaya atılan %45’lik oranın, en başta kanunda düzenlenen %32’lik oranı anlamsız kılmaktadır. SGK’ya yapılan bütçe transferleri 2018 itibariyle 150 milyar TL’yi aşmış durumda. Sosyal güvenlik açıkları, Türk mali sistemi için uzun yıllardır çözülememiş bir problemdir.’’

Bursa Milletvekili Prof. Dr. Tatlıoğlu, Suriyelilerin ülkemize maliyeti 37 milyar dolar iken kendi vatandaşlarımız için küçük hesapların içerisinde olmamızın doğru olmadığını belirtti.

Ekonomiyi yönetememenin, döviz kurundaki artışın faturasının yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yüklenmemesi gerektiğini söyleyen Tatlıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gurbetçi vatandaşlarımıza bundan 13 yıl önce taahhüt ettiği bir hakkı, bu kadar kolay ve afaki bir şekilde geri alması, en başta devlet ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.