Bursa Kız Lisesi Korosu

Bursa Kız Lisesi Korosu
25.09.2020
A+
A-

Kız Lisesi, Bursa’nın en gözde okullarından biriydi. Buradan mezun olan çok sayıda ünlü bulunuyor. Sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin de köklü eğitim kurumlarından mezun öğretmen, doktor ve mühendislerin yanı sıra çok sayıda akademisyen Kız Lisesi kökenlidir.

Kız Lisesi Bandosu’nu sadece Bursalılar değil, tüm Türkiye biliyor. Peki ya korosunu? Korosunu kaç kişi biliyor.

Koroyu Müzehher Peker (Barsbey)’den dinleyelim:

“Kız Lisesi’ne 1977 yılında kaydoldum. 1983 yılında mezun oldum. Ortaokul ve liseyi burada okudum. Okulumuzun verdiği eğitimin ne kadar özel ve kaliteli olduğunu mezun olduktan yıllar sonra anladım. Okulumda çok güzel günler geçirdim, güzel anılarım oldu.

İyi eğitimi ve disipliniyle efsane olan müdiremiz Melahat Çakır ile ünlü olan okulumuz, yüksek duvarlarla çevriliydi. Kapıdan girdikten sonra son zil çalmadan çıkmak imkânsızdı. Kapıdaki bekçi amcamızı geçmek mümkün değildi. Bu sıkı disiplinden o yıllarda hoşlaşmıyorduk ama yıllar sonra ben de öğretmenlik mesleğini seçince rahmetli Melahat Hanım’a hak verdim. O kadar gündüzlü ve yatılı kızla uğraşmak kolay değildi.

Okul hayatımızı renklendiren sosyal faaliyetlerdi. Bunların başında 19 Mayıs hazırlıkları, basketbol ve voleybol maçları ve bandonun çalışmaları geliyordu. 19 Mayıs Bayramı hazırlıkları önce okul bahçesinde yapılır, sonra Atatürk Stadyumu’nda devam edilirdi. Okuldan otobüslerle stadyuma götürülürdük. Çalışmalar yorucu olsa da biz eğlenirdik. Hem dersler kaynardı, bazen stadyumun yanı başındaki Kültürpark’a kaçar, gezerdik.

Bu faaliyetler içinde en önemlisi, en farklı olanı Bursa’nın en önemli ve köklü okullarından olan Işıklar Askeri Lisesi ile ortak hazırladığımız konserdi. Bu bizim için çok farklı bir etkinlikti. Kız Lisesi olarak tamamı erkek olan bir okul ile etkinlik yapacaktık. Bursa Kız Lisesi ile Işıklar Askeri Lisesi kardeş lise olmuştu.

İki okul yöneticileri bu nedenle ortak bir etkinlik düzenlediler. Bu her iki lise için de çok şaşırtıcıydı. Çok katı disiplin kurallarıyla yönetilen bu iki okul Bursa’nın iki prestijli okuluydu.

Müdür yardımcımız, biyoloji öğretmenimiz olan Azer Eratlı Bey’in önderliğinde iki okul öğrencilerinden oluşan konser düzenlendi. Azer Bey aynı zamanda bando takımının boru ve trampet takımını da çalıştırıyordu. Asıl bandoyu ise müzik öğretmenimiz Mehmet Şenol çalıştırıyordu. Okulumuzun aynı öğrencilerden oluşan Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korosunu, bağlama ekibini de müzik öğretmenimiz Zeki Çubuk Bey çalıştırıyordu. Biz bütün koro ve bağlama ekibi ve diğer arkadaşlarımız etkinliğe katıldık.

1982 yılında her iki okulun öğrencileri bir gösteri hazırladı, kardeş okul olarak. Işıklar Lisesi’nin sinema salonunda yapılacak olan gösteride, sanat müziği ve halk müziği koroları, pop müzik söyleyecekler belirlendi, kısa skeçler hazırladık. Okul yönetimi Kız Lisesi öğrencilerini provalar için Işıklar Lisesi’ne otobüsle götürülüyorduk.

Kız Lisesi Korosu, Askeri Lise’de…

Işıklar Askeri Lisesi’nde çok güzel karşılandık. Öğrenciler çok kibardı. Misafir lise için meşrubatlar, kuru pastalar ikram olarak masalara hazırlanmıştı. Buradaki provalar çok güzel ve eğlenceli geçti, gösteriye çok güzel hazırlanıldı. Çok sıkı korunan bir okuldan öğrencilerinin hepsi erkek olan başka bir okula gitmek, Askeri Lise’nin bina ve bahçesini gezmek etkileyiciydi. Kendimizi özel hissetmiştik. İki gece üst üste konser yapılacaktı. Konser, Askeri Lise Salonu’nda yapılacağı için provalar orada yapıldı. Müdür Yardımcısı Azer Eratlı ve müzik öğretmenimiz Zeki Çubuk, otobüslerle bizi oraya götürüyorlardı. Bize karşı çok saygılı ve ilgiliydiler. Okulu tanıtıp, gerekli yerleri gezdirdiler. Bizim için hazırlık da yapılmıştı. Girişteki salonda masalar üzerine tatlı tuzlu pastalar sıralanmıştı. Önce ikramlar yapılıyor, sonra çalışmalara geçiliyordu. Aradaki molalarda ikramlar devam ediyordu.

İki okulun öğrencilerinden oluşan karma sanat müziği ve halk müziği korolarını müzik öğretmenimiz Zeki Çubuk çalıştırıyordu. Sanat müziği korosuna kemanıyla Zeki Bey eşlik ediyordu. Halk müziği korosuna ise bağlama çalan öğrenciler eşlik ediyordu. Öğretmenimizin koro ve solo için seçtiği şarkıları sıra ile çalışıyorduk. Solo şarkılar koro ile çalışılıyor arada sololara koro da eşlik ediyordu. Bunların dışında pop müziği orkestrası, çeşitli Türkçe pop şarkılarını çalışıyordu. Bu orkestra askeri lise öğrencilerinin çaldığı gitar, bateri, org gibi çeşitli müzik aletlerinden oluşuyordu.

İki okul öğrencileri popüler şarkıları solo çalışıyorlardı. Bu arada kısa kısa skeçler çalışıyorlardı. Çalışmaları biten öğrenciler ya da ara verenler salonun koltuklarında oturup hem dinleniyor, hem de çalışan arkadaşlarını seyrediyorlardı. Molalar da çok eğlenceli geçiyordu. İki okul öğrencileri sohbet edip, bir şeyler yiyip içiyorduk. Çalışma sonrasında tekrar otobüslere binip okula dönüyorduk. Okula arkadaşlarımıza da yaşadıklarımızı ballandırarak anlatıyorduk

İki gece yapılan konserde; ben de hem halk müziği, hem de sanat müziği korosundaydım. Sanat müziği korosunda solist olarak öğretmenimizin kemanı eşliğinde “Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben halime” şarkısını solo olarak söyledim. Benim için de çok güzel bir anı oldu.

***

Bursa’nın tarihinde çok önemli bir okulda okumanın mutluluğunu da yaşadım. Ne kadar iyi eğitim verdiğini üniversiteye gidince, diğer arkadaşlarıma bakınca çok daha iyi anladım.

Müzehher Peker Okul Bahçesinde arkadaşlarıyla…

Okulun içinde çok güzel bahçemiz bulunuyordu. İki bahçıvan bahçeyi parka çevirirdi. Süs havuzları ve balıkları olan bahçemizde meyve ağaçları, çeşit çeşit çiçekler bulunurdu. Öyle ki okul binasının arkasında çiçek ve ağaç üretilen bulunuyordu.

Kız Lisesi’nde Bir Çay Partisi…

Okulumuzun spor malzemelerini aldığımız yer sadece Galeri Metin’di. Devlet Tiyatrosu’nun arasındaydı. Bizim okulumuzun spor malzemeleri oradan alınırdı. Cadde üzerinde Ulucami’ye doğru giderken Suhulet Kitapevi de, okul malzemelerini aldığımız kitapçıydı. O cadde üzerindeki Foto Yalım’ı unutmamak lazım. bizim dönemin en iyi, en ünlü fotoğrafçısıydı. Fotoğraflarımızı mutlaka orada çektirirdik.”

Bursa’yla ilgili diğer yazılarımı www.belgeseltarih.com sitesinden okuyabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.