Bursa gıda sektörü, dünyaya açılıyor

03.12.2018
A+
A-

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen Bursa Gıda Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesi kapsamında düzenlenen alım heyeti faaliyeti sona erdi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve iki gün süren etkinliğe 69 firma katılırken, Bursalı firmalar 33 farklı ülkeden gelen 160 yabancı alıcı ile 1.000’in üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Gıda UR-GE projesi kapsamında bugüne dek düzenlediği üç ayrı alım heyeti faaliyeti ile Bursa gıda sektörü temsilcilerine yurt dışı pazarlara ulaşma noktasında önemli fırsatlar sunan BTSO, proje kapsamındaki 4. alım heyeti faaliyetini de tamamladı. Bursa gıda sektörünün zengin potansiyelini yabancı alıcılarla buluşturan etkinliğe 33 ülkeden 160 yabancı alıcı katıldı.

HER ÜÇ GÖRÜŞMEDEN BİRİ OLUMLU

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Bursa gıda sektörünün rekabetçiliğini artırmak ve sektör temsilcilerinin dünya ticaretinden daha fazla pay almasını sağlamak adına hayata geçirdikleri Gıda UR-GE projesi ile önemli çalışmalara imza attıklarını kaydetti. Proje kapsamında Food Point kurumsal markası adı altında birleşen firmaların gerek yurt içi gerekse de yurt dışında etkin çalışmalara imza attığını vurgulayan Aytuğ Onur, “Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürüttüğümüz Gıda UR-GE projemizdeki dördüncü alım heyeti faaliyetimizi de başarıyla noktaladık. Önemli bir potansiyele sahip olan gıda sektörümüzdeki yatırım olanaklarını yerinde görmeleri ve yeni iş bağlantılarını araştırmaları için Bursa’da ağırladığımız yabancı alıcılar ile firmalarımız 1.000’den fazla iş görüşmesi gerçekleştirdi. Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre her üç görüşmeden biri olumlu neticelenme potansiyeli taşıyor. BTSO olarak sektörümüze destek olmayı sürdüreceğiz.” dedi.

“KATILIMCI SAYISI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI”

BTSO Meclis Üyesi ve Gıda Tarım Hayvancılık Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, BTSO’nun UR-GE desteğini en iyi şekilde kullanarak Bursa gıda sektörüne önemli bir ivme kazandırdığını söyledi. Sayılgan, etkinliğe katılan firma sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini vurguladı. Düzenlenen ilk alım heyetinde 40 firma yer alırken bu yıl sayının 70’e yükseldiğini kaydeden Sayılgan, şöyle konuştu: “Alım heyeti faaliyetimiz, seçkin yabancı alıcıların katıldığı çok başarılı bir organizasyon oldu. Bununla birlikte Bursamızın gıda alanında önde gelen birbirinden değerli firmalarının da etkinliğimizde yer alması bizleri oldukça memnun etti. Önümüzdeki dönemde gıda sektörüne yönelik kapsamlı bir fuar çalışmasını da hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

“POTANSİYEL MÜŞTERİLERİMİZLE BULUŞTUK”

Marmarabirlik İhracat Bölge Temsilcisi Ömer Yıldırım, UR-GE alım heyetlerinin tamamına katıldıklarını belirterek, etkinliğin katılımcı kitlesinin her geçen yıl arttığına vurgu yaptı. Pakistan ve Körfez ülkelerinden etkinliğe büyük bir ilgi olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Yıldırım, yeni pazarlardaki potansiyel müşterilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Kafkas firmasının İhracat Müdürü Kenan Uğur Ateş ise ilk kez katıldıkları alım heyeti faaaliyetinin beklentilerini fazlasıyla karşıladığını söyledi. Ateş, “İhracat ağımız ABD, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan ve BAE gibi ülkelerden oluşuyor. Bu etkinlikte var olmadığımız pazarlarda yeni müşteriler bulma şansımız oldu. Özellikle Pakistan, Sudan, Katar ve Ürdün gibi ülkelerden önemli talepler geldi.” ifadelerini kullandı.

“YENİ TİCARET KÖPRÜLERİ KURULUYOR”

Börekçi Şevket Genel Müdürü Eyüp Korucuoğlu, UR-GE alım heyeti faaliyetleri sayesinde özellikle Arap coğrafyasında bilinirliklerini artırdıklarını belirterek, “Bu etkinliğe 3. kez katıldık. Suudi Arabistan pazarına girişimiz alım heyetleri sayesinde olmuştu. Bu yıl da ürünlerimizin tanıtımı açısından oldukça verimli bir etkinlik geçirdik.” dedi.

Fine Food firmasından Çiğdem Gelen, alım heyeti faaliyetleri ile doğrudan alıcı konumundaki firmalarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu tarz etkinliklerde ziyaretçi sayısından ziyade çalışabileceğimiz firmalardan temsilcilerin gelmesi önemli. Gıda UR-GE alım heyeti faaliyetinde iş yapma potansiyeli yüksek firmalarla görüşmeler gerçekleştirdik. Firmalara üretim tesislerimizi gezdirme imkanımız da oldu. Alım heyeti kapsamında yaptığımız görüşmelerden iyi neticeler alacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

“RAFLARDA DAHA FAZLA TÜRK MALI GÖRMEK İSTİYORLAR”

Alım heyeti organizasyonuna katılan yabancı alıcılar da memnuniyetini dile getirdi. Hollanda menşeili Spar markasının Katar sorumlusu Cedric Mazure, Katar’da faaliyet gösteren üç ayrı süpermarketlerinin bulunduğunu belirterek, “Gıda sektör temsilcileri gerçekten çok iyi organize olmuş. Çok kaliteli firmaların, çok kaliteli ürünlerini gördük. Yeni ve köklü ticaret bağlantıları kuracağız. Son dönemde Türk ürünlerinin sayısı Katar’da artıyor. Katar halkı da bu durumdan memnun. Katarlılar marketlerde daha fazla Türk gıda ürünü görmek istiyor.” dedi.

SAĞLIKLI GIDA ÜRÜNLERİ ENDONEZYA’DA GÖZDE

Endonezya’da faaliyet gösteren ve 300 marketten oluşan bir perakende zincirini temsilen etkinliğe katılan Yuri Andiko Tamin, Türkiye’nin ağırlıklı olarak çikolata ve şekerleme ürünlerinin Endonezya pazarında yer aldığını belirterek, “Ülkemizde son dönemde sağlıklı yiyecekler konusunda yükselen bir trend var. Burada da bu tarz firmalarla görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.