Bursa Barosu olağan genel kurulu 24-25 Ekim’e ertelendi

Bursa Barosu olağan genel kurulu 24-25 Ekim’e ertelendi
10.10.2020
A+
A-

Bursa Barosu Olağan Genel Kurulu, olağanüstü koşullarda toplandı ancak Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin 41 maddesi gereği toplantı anında karar yeter sayısının altına düşüldüğü anlaşılınca, genel kurul iki hafta sonrasına 24 Ekim 2020 tarihine ertelendi. Bursa Barosu başkan ve organ seçimleri ise 25 Ekim’de yapılacak.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından yapılacak her türlü etkinlik ile genel kurullar, pandemi gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda Bursa İl Hıfzıssıha Kurulu’nca aralık ayına kadar ertelenmişti. Erteleme kararı, Bursa Barosu Genel Kurulu’nun ilk toplantısının yapılacağı 3 Ekim 2020 tarihinden bir gün önce 2 Ekim günü saat 16.15’de elden tebliğ edildi. Aynı gün saat 17.00’de Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde İl Hıfzıssıha Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Dava dilekçesinde, Avukatlık Kanunu’nun 82. maddesindeki emredici hükmü nedeniyle belirlenen ve ilan edilen tarihlerde genel kurulun yapılmasının yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekilerek, davalı idarenin savunması istenmeden yürütmenin durdurulması istendi. Ancak mahkeme, davalı idareye savunma için 10 gün süre verdi.

Bursa Barosu Yönetim Kurulu, genelge doğrultusunda alınan idari kararın, Avukatlık Kanunu 82. maddesindeki açık ve emredici hükmün önüne geçemeyeceğinden hareketle, genel kurul sürecini işletti. 3 Ekim günü Bursa Barosu BAOB Hizmet Birimi’ndeki ilk toplantıda hazirun cetvelleri imzaya açıldı. Çoğunluk sağlanamayınca ilan edildiği üzere genel kurulun 10 Ekim 2020 tarihinde Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplanacağı tutanağa bağlanarak, Osmangazi 1. İlçe Seçim Kurulu’na bildirildi. İlçe seçim kurulunun genelgeyi gerekçe göstererek seçimi iptal etmesi karşısında da Yüksek Seçim Kurulu’na da “tam kanunsuzluk” başvurusu yapıldı.

15 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Kanunu’nun değiştirilen 82. maddesine göre baroların, genel kurullarını çift sayılı yılların ekim ayının ilk haftasında yapma zorunluluğu bulunduğundan, Bursa Barosu Yönetim Kurulu, konuyu Bursa Baro Meclisi’ne taşıdı. Bursa Barosu Meclisi, 8 Ekim 2020 günü yaptığı toplantıda, konuyu enine boyuna tartıştı ve genel kurulun ilan edilen tarihte Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde toplanmasına karar verdi.

HAZİRUN CETVELLERİ İMZAYA AÇILDI

Bu karmaşık sürecin son aşamasında ise Bursa Barosu genel kurul hazırlıklarını bu sabah (10 Ekim 2020) Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptı. Ancak, genel kurul için kiralanan salonun kapıları kilitli olduğu için açık alanda kurulan masalara hazirun cetvelleri konuldu. İlk imzaları da Bursa Barosu Başkanı ve başkan adayı Av. Gürkan Altun, ardından diğer başkan adayı Av. İrfan Koçak attı. Kongrenin başlayabilmesi için Avukatlık Kanunu ve Yönetmeliği doğrultusunda üye tam sayısının yüzde 10’u olan 400 sayısına ulaşılması gerekiyordu. Birbuçuk saatte bu sayının üzerine ulaşıldı ve Bursa Barosu Başkanı Altun, kısa bir konuşmayla genel kurulu açtı. Gündem gereği divan heyeti seçimine geçildi.

İki başkan adayının ortak teklifiyle Divan Başkanlığı’na Av. Şerafettin İrmiş, başkan vekilliğine Av. Vasim Tosun, üyeliklere de Av. Esra Karacaovalı ile Av. Nur Yıldız seçildi. Gündemin ikinci maddesine göre, Atatürk, şehitler ve meslek şehitleri için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmasının ardından Av. Eralp Atabek’in Divan’a bir dilekçe verdi ve Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin 41/b maddesine göre toplantıya devam edilebilmesi için karar yeter sayısı olmadığından, genel kurulun ertelenmesini istedi. Bunun üzerine Divan sayım yaparak, durumu tespit etti ve genel kurulu 24 Ekim, seçimleri de 25 Ekim 2020 tarihlerine erteledi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.