Bursa Barosu, madene karşı direniş gösteren köylülerin yanında

Bursa Barosu, madene karşı direniş gösteren köylülerin yanında
16.05.2020
A+
A-

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde 2014 yılından bu yana bakır, çinko ve kurşun çıkaran Lübnan sermayesiyle ortak Meyra Madencilik şirketi, atık havuzu oluşturmak için iş makinelerini devreye sokunca köyde gerginlik arttı. Köy halkı sürekli eylem halinde, jandarmanın köye giriş çıkışlarda sıkı engeli var. Buna karşın, topraklarının zehirlenmemesi için direnen köy halkına her kesimden yoğun bir destek var.

Mücadelenin en başından beri hukuki destek için Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek ile köylülerin yanında olan Bursa Barosu, 15 Mayıs 2020 Cuma günü akademik meslek odaları ve sendikalarca kazı sahasında inceleme yapan heyette yerini aldı. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, DOĞADER, sendikalar ve diğer akademik meslek odalarının temsilcileriyle birlikte Kirazlıyayla’ya gitti. Heyeti taşıyan konvoy Barcın Köyü’nde jandarma tarafından durduruldu ve araçlardaki herkes kimlik kontrolünden geçirildi. Heyete burada Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı. Daha sonra Kirazlıyayla Köyü meydanına varıldığında köylüler heyeti alkış ve sloganlarla karşıladı.

DOĞADER aktivisti Murat Demir, Kirazlıyayla’nın 1920’deki Yunan işgalinden sonra bugün Lübnanlı bir şirket tarafından işgal edildiğini, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan’a karşı nasıl mücadele verildiyse, köylülerin bugün Lübnanlı maden şirketine karşı mücadele verdiğini söyledi ve “Halkın mühendisleri, avukatlar, doktorlar olarak mücadelenizi desteklemeye geldik” dedi.

Daha sonra Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun köylülere seslendi:

“Suyun ahını duyduk geldik. Toprağın ahını duyduk geldik. Çiçeğin ahını duyduk geldik. Köylünün ahını duyduk geldik. Ahları yerde koymamak için geldik. Her gün toprağını korumak için şehit verdiğimiz bu ülkenin toprakları suları yabancılara peşkeş çekilmesin diye geldik. Bizler şehirlerde korona virüsü ile mücadele ederken burada rant uğruna doğanın bağrına kepçelerle saldırılıp köyün, köylünün geleceğine bir nevi aşısı olmayan virüs enjekte edilmesin diye geldik. O sebepten biz Bursa Barosu ve akademik odalar olarak buradayız.

Köyün köylünün hepimizin yaşam hakkının, temiz su ve temiz toprak hakkının, umutlu bir gelecek hakkının yanındayız. İznik’te, Mudanya’da, Karaağız’da, Kazdağları’nda, Hasankeyf’te, Muğla’da ve daha nice yerde bu mücadelelere destek verdik ya da lokomotif olduk. Yine size destek olmak için buradayız.”

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri de kısa birer konuşma yaptı. Ardından kazı sahasında inceleme yapmak üzere harekete geçildi ve heyet ikinci bir jandarma barikatıyla karşılaştı. Jandarma heyetin geçmesine izin vermedi ve sadece Milletvekili Orhan Sarıbal’ın geçebileceğini söyledi. Bunun üzerine Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun ile Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, kazı sahasına kimsenin geçmemesi için emir verildiğini söyleyen jandarma komutanından emri göstermesini istediler. Öztosun, kamu hizmeti yaptıklarını ve engellenmemesini istedi. Öztosun’un, eğer engellenirlerse kanunsuz bir emri uyguladıkları için haklarında suç duyurusunda bulunacaklarını söylemesi üzerine, üst düzey yetkililerle yapılan telefon görüşmesinden sonra sadece rapor düzenlemek üzere teknik heyetin geçmesine izin verildi. Heyette Av. Metin Öztosun, Av. Eralp Atabek, Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik ve Yenişehir Çevre Platformu’nca açılan yürütmeyi durdurma davasının vekili avukat katıldı.

İnceleme sonrası tekrar köy meydanına dönüldü ve Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun köylülere hitaben “Biz hukukçuyuz. Hukuk diliyle konuşuruz. Engelleri kaldırarak çalışma alanına gittik. Talanı gördük. Zaten bu konuda açılmış bir dava var. Gerekli tespitleri yaptık. Biz suyunuzun, toprağınızın ve geleceğinizin yanındayız, yanında yer almaya devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, hak kuvvetten üstündür diyeceğiz. Yargı sürecini, Bursa Barosu Çevre Komisyonu olarak akademik meslek odalarıyla birlikte titizlikte takip ediyoruz. İnşallah çok yakın zamanda yürütmenin durdurulması kararını bayram müjdesi olarak vereceğiz sizlere” diye konuştu. Öztosun son olarak, “Özellikle kadınlarımız toprağa ve suya sahip çıktıkça, başaramayacaklar” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.