Bursa Barosu Başkanı Altun’dan ‘seçimlerde her okula bir avukat görevlendirilsin’ çağrısı

28.06.2019
A+
A-

Bursa Barosu Başkanı Av. Altun: İstanbul seçiminde avukatların görev yaptığı okullarda neredeyse hiç sorun çıkmadı.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, 23 Haziran tarihinde yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde avukatların görev yaptıkları okullarda neredeyse hiçbir sorun çıkmadığını belirterek, Seçim Kanunu’na bir madde eklenerek, bundan sonra yapılacak seçimlerde her sandıkta, fiili imkansızlık olması halinde en azından her okulda hukuk sorumlusu olarak ilgili baro tarafından avukat görevlendirilmesi yapılmasını istedi.

Bursa Barosu’nda 6 yeni avukatın ruhsat törenine katılanlara hitap eden Av. Gürkan Altun, “Hak kavramı, hukukun üstünlüğü kavramı ve adalet kavramı söz konusu olduğu zaman hukukçular ve elbette en önde de avukatlar devreye girerler. 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi bunun bir göstergesiydi. Türkiye’nin pek çok yerinden meslektaşlarımız hafta sonu İstanbul Barosu’nun çağrısına cevap vererek İstanbul’da bir araya geldik. 8 bini aşkın avukat bir siyasi parti şemsiyesi altında olmaksızın İstanbul Barosu’nun organizasyonuyla sandıklara sahip çıktı” dedi.

Avukatların siyaset yapmasında engel olmadığını ifade eden Altun, İstanbul’da aynı görevi, neredeyse baroların görevlendirdiği sayıya yakın avukatın da üyesi oldukları siyasi partilerin şemsiyesi altında yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu:

120 BİN AVUKATLA FAZLASIYLA YAPILIR

“Sahada ilk defa neredeyse toplamda 15-16 bin, 1919 okulun her birinde 7-8 avukat görev yaptı. Hedef önümüzdeki yıllarda her sandıkta bir avukat olmasıdır. Çünkü gördük ki hangi parti adına yetkili veya müşahit olursa olsun, avukatın olduğu sandıklarda neredeyse hiçbir sorun çıkmadı. Özellikle kendi partilerinin fanatiği olmuş yurttaşlarımız, yasa ve yönetmelikleri anlatan bir avukat bulduklarında, söylemlerinin veya yaptıkları eylemin sadece karşı tarafı incitici, küçümseyici, ötekileştirici ve ayrıştırıcı bir eylem ve söylemden ibaret olduğunu, hukuki karşılığı olmadığını farkettiler. Avukatlar gerçekten çok büyük bir görev sorumluluk üstlendiler. Siyasi partilerin şemsiyesi altındaki meslektaşlarım da aynı görevi hassasiyetle yerine getirdiler.”

Avukatlık dışında hiçbir meslek örgütünün yasasında hukukun üstünlüğünü korumak gibi bir misyon olmadığını ifade eden Altun, şöyle devam etti:

“Biz sandığa giren oyun girdiği gibi aynı şekilde çıkmasını, seçmenin iradesinin tam ve eksiksiz tecelli etmesi ve tescillenmesinin peşinde olan insanlarız. Sonuçların zerre kadar umurumuzda olmadığını defaten ifade ediyoruz. Sonuçlar bizi, iradenin eksiksiz ve hukuki olarak sandığa yansımış olmasıyla, vicdanları rahatlatıcı bir şekilde ortaya çıkması yönüyle ilgilendiriyor.

DEMEK Kİ AVUKATLAR ÖNEMLİYMİŞ!

Geçtiğimiz dönemlerde iktidar partileri baroların yaptığı seçim ve sandık güvenliği çalışmalarına hep mesafeli durur, ağırlıklı olarak da karşı çıkarlardı. ‘Biz seçim sandığının güvenliğini en üst seviyede sağlıyoruz. Avukatlara ne gerek var. Zaten yasada yeri de yok’ derlerdi. Ama gördük ki, onların da ihtiyacı varmış. Çünkü yürütme erkinin en tepesinden en alt kademeye kadar yani Cumhurbaşkanı’ndan İçişleri Bakanı’na ve mülki amirlere kadar varan silsilede ‘sandıklarda usulsüzlükler oldu, oyları çaldılar, hırsızlar var’ denildi. Neymiş? Demek ki avukatlar önemliymiş. Her okulda avukatlar olduğunda usulsüzlükler de hırsızlık da engellenebiliyormuş. Üçüncü bir göz, hele ki hukuki, tarafsız bir göz gerekliymiş. Şimdi yapılması gereken her okula bir hukuk sorumlusu atanması için Seçim Kanunu’na bir madde eklenmesi ve barolara bu konuda yetki verilmesidir. Hiçbir siyasi parti aidiyeti olmaksızın baroların görevlendirmesiyle meslektaşlarımızın hukuk sorumlusu olarak görev yapması… Yurt genelinde 120 bin avukatla bunun fazlasıyla yapılabilmesi mümkün. Böylelikle sandığa güvenin ve sandığa gitme oranının da artacağını düşünüyoruz. Demokrasiye ve hukuka sahip çıkmak anlamında da önemli görevler icra edilebilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.