BUMİAD, Reysaş Holding Başkanı Durmuş Döven’i ağırladı

10.09.2018
A+
A-

Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD), Reysaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven’i ağırladı. BUMİAD toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan Döven, yaşanmışlıklar, deneyimler, anılar ve öngörüler içeren ‘Yaşama, Yatırıma Uzaya Yolculuk’ konulu sunum gerçekleştirdi.

Toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tanır, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Öğüt, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, GESİAD Başkanı Kerim Demiral, Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Engin Er, İnegöl Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Özdemir, İTÜDER Başkanı Hasan Tuğcu, BTB Başkan Danışmanı Can Aydoğan, Uzay Havacılık Teknoloji Kulübü AŞ Başkanı Ferdi Tercanlıoğlu’nun katıldı.

Açılışta konuşan BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı M.Orhan Efe, “Gerek ekonomik olarak gerekse bölgenin her an patlamaya hazır bomba olmasından dolayı zor günlerden geçiyoruz. Bu millet birinci dünya savaşı, vesika ile ekmek alınan ikinci dünya savaşı, Kıbrıs harekatı sonrası çok daha zor şartların altından başarı ile çıkabilmiş bir millettir. İçinde bulunduğumuz krizi de hep birlikte dayanışma ve tasarruf tedbirleri ile aşacağız. Ancak bunun da ötesinde mutlaka ve sürekli yatırım yapan bir ülke olmalıyız.  Geçmişte gıda olarak kendine yetebilen 7 ülkeden biri iken bugün kabak çekirdeğini dahi ithal eder olduk. Ancak bu durumdan sükûnetle ve dayanışma ile çıkacağız” dedi.

“MUTLAKA YENİ YATIRIMLAR YAPILMASI GEREKİYOR”

Sözlerine “Bizim sağlıklı nesillere ihtiyacımız var” diyerek devam eden Efe, doğal gıdalarla beslenen ve kendine yeten bir ülke olmalıyız. Çocuk hastaların sayısında içler acısı bir patlama yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sağlam akıl Sağlam vücutta bulunur’ sözünü sürekli hatırda tutmalıyız. Dünyanın gelecekteki perspektifine bakarak mutlaka tarıma, bilime, teknolojiye, üretime yatırım ve öncelikle insana yatırım yapmak zorundayız. Ancak bu şekilde krizleri en az zararla atlatırız” şeklinde konuştu.

Toplantıda kısa bir selamlama konuşması yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tanır da, “BUMİAD’ın faaliyetlerini önemsiyor ve dikkatle takip ediyoruz” dedi.

DÖVEN YAŞANMIŞLIKLARINI PAYLAŞTI

BUMİAD’ın konuğu olarak Bursa’ya gelen ve ‘Türkiye’nin depocusu’ olarak tanınan Reysaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven de BUMİAD üyeleri başta olmak üzere katılımcılara çalışma hayatında yaşadıklarını anlattı.

“Bu hayattan zevk ve keyif almayı bilmek gerekiyor” diyen ve 26 şirket, 8 bin kişilik istihdam, 14 ülkede faaliyet ve Türkiye’nin ilk 30’u arasında yer alan bir gruba sahip olduklarını ifade eden Reysaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, “iş dünyasında risk satın almak gerekiyor, iyi baktığınız zaman fırsatlar kendiliğinden geliyor” dedi.

“DEVLETLERİN DOSTU OLMAZ, MENFAATLERİ OLUR”

Ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Döven, “Türkiye her şeyi aşabilecek güçtedir. Türkiye krizde değildir, kriz çıkartılması gerektiği için yaşanmaktadır.  Devletlerin dostu olmaz, menfaatleri olur. Bu bütün dünyada böyledir. Türkiye’nin ekonomik sıkıntısı yoktur ama son 3-4 yıldır bazı yönetim problemleri vardı. Bakın, kısa süre önce Çin varlıklarını açıkladı, tam 8.2 trilyon dolar ABD hazine bonosu Çin’in elinde. Niye dolar almamış da hazine bonosu almış? Tahvil garanti de ondan. Dünyada şu anda 87.5 trilyon dolar para nereye gideceğini bilmiyor. Harvard, 2100 yılında dünyada ABD diye bir devlet olmayacağın söylüyor. ABD çok kötüye gidiyor. Türkiye’nin bundan sonra krizlere yakalanmaması için Türk insanının borçlanmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TOPA BİRAZ FAZLA GİRDİK GİBİ GÖRÜLÜYOR”

Son gelişmeleri, “Biz topa biraz fazla girdik gibi görülüyor” şeklinde yorumlayan Döven sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maçı aslında ABD, Çin, Almanya, Japonya, Rusya yapıyorken ve biz sahada dururken, bir anda topa atladık gibi görünüyor. Yani birincisi topa yanlış girdik, ikincisi hafif suyuna gitmek yerine planlı giremedik. Burada papazkaçtı oyun var gibi.

Ülkemize 41 milyon turist geliyor, ciddi bir para girişi olacak, ithalat azalacak, gereksiz lüks konut satışı olmayacak. Kriz büyümeyecek. Kişi başı satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13’üncü, gayri safi milli hasılaya göre de 17’inci büyük ekonomik gücü durumundayız. Bize bir şey olmaz. Tek bir şeye ihtiyacımız var o da çalışmak, çalışmak, çalışmak. Ben şu anda seçilmiş bir yere gelsem, 1 yıl süre ile cumartesi ve pazar tatilini kaldırır, günden 16 saat çalışmayı getiririm. Çünkü her şey çalışarak elde edilir. Biz dinamik bir ülkeyiz ama maalesef çok duygusalız ve çok çabuk krize giriyoruz. Türkiye çok gelişmiş bir ülkedir, daha zeki, daha dinamik bir yapıda birlik beraberlik içinde olmalıyız.

Şu anda yapılan Amerika’nın bölgedeki gücünü kaybetmemesi içindir. Türkiye çok güçlüdür. Dostumun düşmanı dostumdur, dostumun dostu düşmanındır gibi durumlar vardır. Biz bu durumlarda topa girmemeliyiz. Türkiye gelişsin istemiyorlar.”

Toplantının sonunda BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe, Reysaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven’e teşekkür ve takdir beratı verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.