BTÜ SEP programı ile donanımlı mezunlar yetişiyor

04.08.2018
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) proje tabanlı Sektörel Eğitim Programı (BTÜ-SEP) ile çalışma hayatına hazır mezunlar veriyor.

BTÜ bünyesinde geliştirilen ve lisans programlarının çoğunda işyerinde eğitim modeli olarak uygulanan SEP kapsamında öğrenciler lisans eğitimlerinin yedinci yarılında üniversitenin anlaşma yaptığı sektörün öncü firmalarında bir yarıyıl boyunca tam zamanlı çalışma imkânı yakalıyor. Sektördeki çalışmalarını belirlenen bir proje üzerinden gerçekleştiren öğrenciler sanayideki bir soruna çözüm üretirken aynı zamanda iş dünyasının mezunlardan beklentilerini yerinde gözlemleme fırsatı yakalıyor. Üniversite – sanayi işbirliği kapsamında bitirme projesi veya tez çalışması yürüten öğrenciler lisans eğitimi sırasında sektörün ihtiyaç duyduğu bilgi ve kazanımları ediniyor ve yerinde mesleki eğitim kazanımı edinmiş yetkin mezunlar olarak iş hayatına atılıyor.

Ülkemiz ve Bursa sanayisinin önceliklerine uygun olarak Sektörel Eğitim Programını geliştirdiklerini belirten BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır, “BTÜ-SEP geleneksel bir yaz stajından çok daha farklı ve kapsamlı bir model. Eğitiminin ilk üç yarıyılını laboratuvar ve teorik derslerle sürdüren öğrencilerimiz, 7. yarıyılda BTÜ-SEP programına katılıyor. Bunun öncesinde de sürecin sağlıklı ve verimli geçirilebilmesi için 5. ve 6. yarıyılda öğrencilere, kariyer gelişimlerinde etkili olabilecek temel iletişim prensipleri ve kariyer geliştirme stratejilerini içeren hazırlık süreci uygulanıyor. Akabinde başlayan SEP döneminde öğrenciler yerleştikleri kurumlarda aktif bir çalışan gibi görevler alıyor ve bir proje çalışmasına dâhil oluyorlar. Lisans öğreniminin son döneminde ise, öğrencilere sanayi problemlerinin çözümüne yönelik bir bitirme çalışması yaptırıyoruz. Söz konusu bitirme çalışması sayesinde, hem öğrenci BTÜ-SEP programında görev aldığı kurum ile iletişimini sürdürmüş oluyor, hem de endüstriyel problemlerin bilimsel yaklaşımlar ile gerçekçi şekilde ele alınmasını içeren bir üniversite-sanayi işbirliği örneği ortaya konulmuş oluyor” şeklinde konuştu.

Öğrencinin mezun olmadan sahayı yakından tanıması ve mezuniyet sonrası sektöre uyum sürecinin kısaltılması açısından SEP modelinin çok işlevsel olduğunu aktaran Acır, “SEP kapsamında sanayi ile mezuniyet öncesi iletişim kuran öğrencilerimiz uzmanlaşacakları alanı belirlerken istihdamda öncelik fırsatını da kazanmış oluyor. Ayrıca isteyen öğrencilerimize tercih etmeleri durumunda, üniversitelerde bir öğretim üyesinin devam etmekte olan projesinde yardımcı araştırmacı olarak görev alma fırsatı veriyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.