Bir kurşun kalem kaç kilometre yazı yazar?

Bir kurşun kalem kaç kilometre yazı yazar?
10.09.2020
A+
A-

Büyük sayılabilecek bir holdingde İK Müdürü olarak işe başladım. Yapıyı ve insanları tanıma, yani oryantasyon sürecindeyim. Patron, çalışanlara yönelik bir dergi hazırlamamı istedi. Mizanpaj yapmam lazımdı ve sekreterimden kurşun kalem istedim. Yoktu. ‘Sipariş verelim’ dedim. Kızcağız sipariş formunu imzaya getirdi, imzaladım.

Aradan 5 dakika geçti, geçmedi yaşça benden epey ileride olan Satın Alma Müdürü yanına çağırdı; hem görüşmek, hem de çay ısmarlamak için. Yanına vardım. Oturmak için yer gösterdi. Çayımızı yudumlarken de biraz mesafeli ama saygılı bir ses tonuyla tane tane konuştu:

‘Beyefendi, yeni olduğunuzdan  bilmediğinize yorduğum için sizi bizzat ben bilgilendireyim istedim. Bir kalem siparişi vermişsiniz. Tabii o kalemi almak mesele değil de, bitmiş olan kaleminizi sipariş formuna eklememişsiniz. Yeni olduğunuz için bilmiyor olabilirsiniz. Anlarım. Biz kurumsal bir firmayız. 3,5 cm’den daha kısa kalmış kurşun kalemleri satın alırız. Bundan uzunsa daha kullanılabilir düşüncesiyle iade ederiz.’

Bir yandan şaşkınlığımı belli etmemek, diğer yandan da ‘Acaba kafaya mı alıyor yeni olduğum için’ düşüncesini gizleyemeye çalışarak, ‘Üstadım, 3,5 cm standardını neye göre koydunuz?’ diye sordum.

Hemen cevapladı: ‘Faber firmasına mektup yazdık. 3,5 cm’den yukarı kalemlerle yazılabiliyormuş. Yalnız, bir kurşun kalemle kaç metre yazılabileceğini de sormuştuk aynı mektupta ama yanıt vermediler. Bunun üzerine benim gayretlerimle yıllar önce bir çizelge yapıp bölümlere dağıttık. Her harfe 1 puan verdik. Mesela M 1,5, L 0,5, S 1 puan. Ardından çalışanlardan günlük olarak yazdıkları yazıların toplam puanlarını hazırladığım çizelgelere işlemelerini istedik. 3-5 ay sıkı takip edip uygulattık. Ama bizdeki yöneticiler maalesef yönetici olmadıklarından iş tavsadı ve bitti.’

Nutkum tutulmuştu. Nasıl bir yere gelmiştim? Çaktırmadan ayağımı çimdikledim duyduklarım gerçek mi diye.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.