Balkanlarla kurulan ekonomik köprüler, güçleniyor

Balkanlarla kurulan ekonomik köprüler, güçleniyor
05.05.2018
A+
A-

Balkan Rumeli Sanayici ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iş birliğinde düzenlenen ve 7 Balkan ülkesinden diplomatik misyon temsilcilerinin iştirak ederek ülkelerindeki iş fırsatlarını tanıttığı Balkan Paneli, yoğun katılımla gerçekleşti.

BTSO Çok Amaçlı Salonda düzenlenen panele Bursa Vali Vekili Ergun Güngör, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zehra Sönmez, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Balkantürk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tsvetan Simeonov, Fahri Konsoloslar, birçok STK temsilcisiyle Bursa iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Ayrıca sunum için gelen Arnavutluk Bursa Fahri Konsolosu Necip Naci Doğru, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Rabija Masic, Bulgaristan Bursa Ticari Ataşesi Aleksandar Aleksandrov, Hırvatistan Elçi Müsteşarı Hrvoje Cikovic, Karadağ Ankara Büyükelçisi Branko Milic, Kosova Büyükelçisi Avni Spahiu, Romanya Ticaret Ataşesi Corneliu Diaconita da programda yer aldı.

“BALKANTÜRK TİCARET MERKEZİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Balkan Paneli’nin açılış konuşmasını BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan yaptı. “Anadolu’dan Balkan topraklarına köprü olan Bursa’mızda yine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın onuru ve mutluluğu içerisindeyiz” diyen Tunakan şöyle devam etti, “Yüreğimizin bir tarafı her zaman Balkanlar için atmaktadır. Bizler çok uzun yıllar boyunca sizlerin sevinciyle sevindik, üzüntülerinizle üzüldük. Bu bir olmanın, dost olmanın, kardeş olmanın bir göstergesi olsa gerek. Ve tabii ki ekonomik işbirliği de önemli başka bir ayrıntıdır. İşte bu düşünceden hareketle BALKANTÜRKSİAD olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Balkan Ticaret Merkezi kurma düşüncemizi hayata geçiriyoruz.”

Tunakan, “Sizler kendi ülkeniz adına ülkemizde görev yapmaktasınız, bugünkü toplantıda da bizlere ülkeleriniz ile ilgili ekonomik işbirliği imkânlarını sunacaksınız. Balkan ülkelerinde iş yapmak düşüncesinde olan Bursa iş dünyası, bu toplantıda yeni bilgiler elde edecek. Biz BALKANTÜRKSİAD olarak kurulduğumuz günden bu yana olduğu gibi bundan sonra da Balkanlar için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“BALKANTÜRK TİCARET MERKEZİ EKONOMİK İLİŞKİMİZE GÜÇ KATACAK”

Balkanlar ile çok köklü, 650 yıllık bir mazimizin olduğuna vurgu yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur da şunları söyledi: “Yüz yıllarca ortak tarihi ve kültürel etkileşimleri olan ülkelerimiz arasında bugün hâlâ sağlam temeller üzerine kurulmuş dostluklar ve işbirlikleri bulunmaktadır. Türkiye’nin son 15 beş yılda büyüyen ekonomisine paralel olarak Balkanlardaki ekonomik faaliyetleri de artış göstermiştir. 2002 yılında balkan ülkeleri ile 3,6 milyar dolar olan toplam ticaret hacmimiz 2017 yılı itibariyle 17 milyar dolar seviyelerine gelmiştir. Bu artışa rağmen Türkiye, birkaç ülke hariç balkanlardaki ülkelerin ticaretinde ana partnerlerden biri konumuna ne yazık ki yükselememiştir. Dolayısıyla ilerleyen süreçte balkan ülkeleri ile aramızdaki yakınlık ve kültürel bağları ekonomik ilişkilerimizde daha fazla avantaja çevirmemiz gerekiyor.”

BTSO olarak Balkan ülkeleriyle yakın, güçlü ve kalıcı bağlar kurmayı hedeflediklerini ifade eden Onur sözlerini şöyle noktaladı: “BALKANTÜRKSİAD ile birlikte bu yöndeki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu hedef doğrultusunda önemli bir protokole imza attık. BALKANTÜRKSİAD ile imzaladığımız protokolle BTSO olarak 2017 yılında New York’ta hayata geçirdiğimiz Türk ticaret merkezi projemizin bir benzerini Balkan ülkelerinde kurmayı hedefliyoruz. Kuracağımız Balkantürk Ticaret Merkezlerinin ilerleyen süreçte ekonomik ilişkilerimize önemli bir güç katacağına yürekten inanıyorum.”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zehra Sönmez de şunları söyledi: “Bursa bir Balkan şehri. Dolayısıyla Bursa’mızda yapılan bu tip etkinlikleri çok yararlı buluyoruz. Balkan paneli şehrimiz, bölgemiz, ülkemiz ve Balkanlar için hayırlı olsun. Gelecekte ekonomik vizyonun tüm dünya ülkeleri için önemli olduğunu düşünüyoruz. Balkanlardan gelecek iş adamlarımızın Bursa’nın geleceğe taşınmasında katkısı olacaktır. Bizler bu gibi etkinliklerin ekonomik ilişkilerle birlikte gönül köprüsü de oluşturduğuna inanıyoruz.”

“BURSA’DA AKTİF BİR ŞEKİLDE BALKAN KÜLTÜRÜ YAŞANIYOR”

Bursa’nın Türkiye ekonomisinin en önemli destinasyon merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Bursa Vali Vekili Ergun Güngör de şöyle konuştu: “Bugün misafir olduğunuz bu şehir, önemli bir yönetim merkezi. Tarımı, turizmi, sanayisi, tarihsel ve kültürel mirasıyla marka bir şehir. Bu şehrin en belirgin özelliklerinden biri de Balkan kültürünün burada aktif bir şekilde yaşanıyor olması. Türkiye’nin Balkanlara yönelik aktif bir dış politikası var.”

Vali Vekili Güngör sözlerini şöyle tamamladı: “BALKANTÜRKSİAD kurulduğu günden bu yana Balkan ve Bursa arasında ekonomi ve sosyo kültürel anlamda önemli bir köprü görevi üstlendi. Bu bizler için çok kıymetli. Türkiye’nin hedeflediği ihracat rakamlarına ulaşmak bu hedeflere Balkanları da ortak edebilmek açısından önemli işler yapıyor.”

7 BALKAN ÜLKESİNDEN 7 KONUŞMACI ÜLKELERİNİ TANITTI

Açılış konuşmaları sonrası BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şehzan Seçen moderatörlüğünde 7 Balkan ülkesinden büyükelçi, müsteşar ve ataşe düzeyindeki temsilciler, 2 ayrı oturum şeklinde kendi ülkelerini tanıtan sunumlar gerçekleştirdi.

Program sonunda konuşmacılara plaket verildi. Plaket töreninin ardından yurt dışından gelen misafirler ile birlikte Durmazlar Makine fabrikası ziyaret edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.