Bakan Albayrak: İthalat artık kolay olmayacak

20.05.2020
A+
A-

Bakan Albayrak, korona virüsü salgını nedeniyle 250 milyar lira tutarında kredi ve destek ödemesi yapıldığını, ötelenen kredilerle bu rakamın 350 milyar lirayı bulduğunu söyledi.

Albayrak’ın “Stratejik ürünler hariç artık ithalat kolay olmayacak” açıklaması da dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide yeni bir pembe tablo çizdi.

Korona virüsü salgını nedeniyle ekonomilerin derin bir krize girerken, Albayrak, “Özellikle 2020’nin ikinci yarısı her alanda önemli kazanımlar elde edeceğimiz bir ikinci yarı olacak. Tarihi fırsatlara şahit olduğumuz, her alanda daha etkin şekilde üretmenin gündemde olacağı bir döneme giriyoruz. Üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikaye yazacağımız bir döneme gireceğiz” dedi. Korona virüsü salgını nedeniyle kullandırılan kredilere ilişkin de açıklama yapan Albayrak “Verilen destek tutarı bugün itibarıyla 252 milyar lirayı aştı. Ötelenen kredileri, faiz ödemelerini de eklersek 350 milyar lirayı geçiyor” dedi.

800 ÜRÜNE EK GÜMRÜK VERGİSİ

Önümüzdeki dönemde ticaret hacmi ve yerel paralarla swap noktasında çok daha etkin çalışmalar yürüteceklerini söyleyen Albayrak “Stratejik ve üretim imkânı bulunmayan ürünler hariç, ithalat kolay olmayacak. Birileri bir dönem ülkemizi ithalat cenneti yapmaya çalıştı” dedi.

Korona salgını döneminde dört ayrı cumhurbaşkanlığı kararıyla binlerce ürüne yüzde 30’a varan oranlarda ek gümrük vergisi getirilmişti. Bu sabah yayımlanan kararla da bazı demir-çelik ürünleri ile otomotiv sanayiinde kullanılan yedek parçaları kapsayan 800’den fazla ürüne ek gümrük vergisi getirildi. Ek gümrük kararları 30 Eylül’e kadar geçerli olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.