Aytun Çıray: Faiz lobisinin başı Erdoğan’dır

Aytun Çıray: Faiz lobisinin başı Erdoğan’dır
09.06.2018
A+
A-

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, seçim bölgesinde esnaf ve  STK ziyaretlerini ve seçmenlerle dertleşme gezilerini bütün hızıyla sürdürüyor.

Aliağa’daki işçi, işveren ve esnaf örgütlerini ziyaret eden Çıray,  konuşmalarını büyük ölçüde olumsuz etkilerini her geçen gün biraz daha hissettiren hayat pahalılığı, enflasyon ve yüksek dolar-yüksek faiz sarmalına ayırdı.

Aytun Çıray  Türk ekonomisinin tarihin en ağır krizine girmek üzere olduğuna dikkat çekerek şu tespitlerde bulundu:

“Erdoğan liderliğindeki 16 yıllık AKP iktidarları her alanda olduğu gibi ekonomide de cumhuriyet tarihimizin en başarısız dönemidir. Ancak bu başarısızlık AKP’nin yandaşları ve ayrımcılığa tabi tuttuğu kesimler dışında çok uzun süre hissedilmemiştir. AKP, şanslı bir dönemde iktidara gelmiştir. Tarihimizin en ağır krizinden sonra 57. Hükümet’in programıyla ekonomimizin yeniden yapılandırıldığı bir dönemden sonra iktidara gelmiştir.  AKP, Sayın Bahçeli’nin erken seçim talebi yüzünden  57. Hükümet’in acı reçetesinden sonra ortaya çıkan ekonomik iyileşmelerin bütün nimetlerinden istifade etmiştir.”

PARAYI ÜRETİME DEĞİL BETONA GÖMDÜ

Daha sonra dünyada ortaya çıkan para arzının artmasının da AKP’nin ekonomi yönetimini rahatlattığını ifade eden Aytun Çıray, iktidarın bu büyük imkânları üretim ekonomisine dönüştürmek yerine borca dayalı refah patlamasını tercih ettiğini söyledi.

Çıray sözde başarılı ekonomik manzaranın 2008 yılında global krizden ötürü biraz bulanmakla birlikte, yakın zamanlara kadar sürdüğünü anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kredi borçlarının yeniden borç alınarak çevrilebildiği için bir refah yanılsaması yaratan bu düzenin sonu elbette gelecekti. Nitekim ABD Merkez Bankasının faizleri yükseltmesiyle birlikte gelmiştir de. Erdoğan yönetimindeki AKP iktidarları, toplam 648  milyar  422 milyon doları son derece kötü, yani alınan borçların kolaylıkla çevrilmesini sağlayacak üretim yatırımlarına değil, betona gömmüştür. Bu iktidarın 16 yıllık yanlış ekonomi yönetimi Türkiye’yi 2001 krizine veya Yunanistan’ın yaşadığı çöküşe rahmet okutacak bir noktaya götürmektedir.”

ERDOĞAN’IN EMEKLİ OLUP KIRAATHANEYE GİTME ZAMANI GELDİ

Erdoğan’ın son olarak Londra’da dile getirdiği enflasyon ve faizle ilgili iktisat bilimine aykırı konuşmalarına dikkat çeken İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, doların bir anda 5 TL eşiğine gelmesinin nedeni olarak da bu konuşmaları gösterdi.

“Dünyanın ekonomik şartları artık 2002-2008 gibi değildir. Türkiye’ye dış para girişinin neredeyse durmak üzere olduğu, buna karşılık Türkiye’de kalanların çıkmak için fırsat kolladıkları bir ortamdayız. Önümüzdeki bir yılda 143 milyarı dış borç, 60 milyarı cari açık olmak üzere toplam 203 milyar dolar dış para girişine ihtiyacımız varken, enflasyonun yükselmesini faize bağlayan birinin iktidarda kalması Türkiye ve Türk Milleti için başlı başına bir krizdir” diyen Çıray sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Erdoğan doların yükselmesini önleyecek Merkez Bankası  tedbirlerinin ve yapısal ekonomik reformların zamanında alınmasını engellemiş, Türk Milletinin ödeyeceği faturayı daha da kabartmıştır. Nisan ayında 3.95 olan dolar, Mayısın üçüncü haftasında 5 TL eşiğine gelince bu defa da  3.5-4 puanlık faiz artışı yapılmıştır. Doları tutabilmek için faizlerin yükseltilmesine izin veren Sayın Erdoğan faiz lobisinin başıdır. Bu ekonominin düzelmesi için tek çare ise vizyonu Sayın Erdoğan’ı sandıkta emekli edip hayalini kurduğu “millet kıraathanesi”ne göndermektir. Türkiye yüksek döviz-yüksek faiz sarmalının kıskacındaki Erdoğan’ı sırtından indirmezse aynı zamanda bir zam şampiyonu ile yaşayacağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.