AVM’lerle markalar arasında kira anlaşmazlığı

AVM’lerle markalar arasında kira anlaşmazlığı
03.06.2020
A+
A-

60 markadan AVM boykotu geldi. Bazı AVM yönetimleriyle indirim konusunda anlaşamayan 60’ın üzerinde marka 1 Haziran’da mağazalarını açmadı.

Korona virüsü salgını nedeniyle AVM’ler eskiye oranla en tenha günlerini yaşıyor. Ciroları büyük oranda daralan mağazalar, AVM yönetimlerinden kira indirimi talep ediyor. Ancak bazı AVM’lerde anlaşma sağlanamayınca, markalar boykota gitti.

Cumhuriyet’ten Gamze Bal‘ın haberine göre AVM yönetimleriyle kirada indirim konusunda net bir sonuca varamayan 60’ın üzerinde marka, tepkilerini ortaya koymak amacıyla 1 Haziran’da mağazasını açmadı. Bu sorun, ülke genelinde yabancı yatırımcıların sahip olduğu 5-6 AVM’de yoğunlaştı. Söz konusu problemin yaşandığı AVM’lerden dördü, İstanbul’daki Forum İstanbul, Gaziantep’teki Primemall, Bodrum Midtown ve Forum Denizli olarak öne çıktı.

TALEP YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Türkiye’deki Forum AVM’lerin sahibi Multi Turkey ile perakendecilerin yaşadığı sorun için devreye girdiklerini anlatan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, “Kira pazarlığıyla ilgili bir sıkıntıydı. ‘Sorun yok, bitiyoruz’ dediler. Bugün yarın izleyip bakacağız” dedi.

Altaş, bunun dışında, 1 Haziran itibarıyla ülke genelindeki toplam 436 AVM’nin tamamının, markaların da yaklaşık yüzde 95’inin açıldığı bilgisini verdi.

“AVM’lerin çok büyük bir kısmı ciro kirasında indirim yaparak veya hiç kira almayarak önemli bir dayanışma sergiledi. Ancak bazı AVM’lerde bu yaklaşım olmadı” diyen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise yüzde 65-70 oranında talep düşüklüğü olduğunu belirterek, yeni kredi paketiyle alışverişin canlanmaını umut ettiklerini söyledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.