Ara seçim geliyor

Ara seçim geliyor
21.11.2019
A+
A-

“Siyasette yol biter, seçim bitmez!”

‘Bu yıl rahat edeceğiz, seçimsiz bir yıl yaşayacağız’ derken erken seçim kapıya dayandı. HDP, siyasette ezber bozarak Türkiye’yi bir erken ara seçime sokma planları yapıyor. PKK yandaşı HDP, seçilmiş belediye başkanlarının bir bir görevden alınmasına ve yerlerine kayyım atanmasına misilleme yapmak için durduk yerde Türkiye’yi ara seçime götürmeyi deneyecek. Bilindiği gibi HDP’li 69 belediye başkanlarından şu ana kadar 24 belediye başkanı görevden alınarak kayyıma devredildi. Ve bu sayı, gün gün İçişleri Bakanlığı’ndan gelen son dakika haberleri ile artıyor. PKK yandaşı HDP’li belediye başkanları -huylu huyundan vazgeçmez- misali terör ile maddi, manevi bağlantılarını pervasızca yapıyor, PKK’ya yardım ve yataklıklarını sürdürüyorlar. Buna seyirci kalmayan İçişleri Bakanlığı da gerekeni yaparak, belediye başkanlarının yerine kayyımları haklı olarak atıyor.

30 İLDE ARA SEÇİM YAPILACAK

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 62 milletvekili bulunan HDP’de en az 19 milletvekili istifa ederse Anayasa gereği yaklaşık 30 ilde ara seçime gidilecek. Anayasa’nın 78. maddesine göre, TBMM üyeliklerinde en az 30 boşalma olduğu takdirde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. TBMM’de halen 11 boş milletvekili sayısı var. HDP’den 19 vekil istifa ederse, Meclis’te boş vekil sayısı 30’a ulaşacak ve ara seçim bu durumda kaçınılmaz olacak.

ARA SEÇİM MART 2020’DE OLABİLİR

TBMM’de HDP, sine-i millete dönme kararı alırsa mevcut 62 milletvekilinden 19 milletvekilini istifa ettirerek Türkiye’yi ara seçime zorlayabilir. Anayasanın 84. maddesinde “istifa eden milletvekilinin vekilliğinin düşmesi, TBMM Başkanlık Divanı’nca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulu’nca karalaştırılır” hükmü bulunuyor. Ancak iktidar partisi ve diğer muhalefet partileri eğer Türkiye’yi ara seçime götürmek istemezlerse istifa eden 19 HDP’li milletvekilinin milletvekilliğinin istifalarını TBMM’de kabul etmezler ve bu durumda ara seçim yapılamaz. Ancak istifa tek taraflıdır. Bu durumda Meclis’teki partiler bu yeni duruma ne kadar kayıtsız kalabilirler; tabii bunu zaman gösterecek.

ARA SEÇİM TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye’yi ara seçime götürmek isteyen HDP, eğer 19 milletvekilini istifa ettirir ve TBMM de bu istifaları kabul ederse daha önce boşalan 11 vekil ile birlikte 30 milletvekilliği boşaldığı için otomatik olarak 3 ay içinde yaklaşık 30 ilde ara seçime gidilecek. TBMM, 600 vekil ile açılmıştı. Berat Albayrak, Abdülhamit Gül, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu, Bakan oldukları için milletvekilliklerinden istifa ettiler. Halen ölüm nedeniyle veya çeşitli nedenlerle vekillikleri düşen iller Edirne, İstanbul, Denizli, Antalya, Gaziantep, Trabzon, Bolu, Van, Kars, Diyarbakır ve Kocaeli’de birer vekillik boş bulunuyor. HDP’nin sine-i millete dönme kararı alması durumunda 30 ilde ara seçim yapılacak. Bakarsınız bu durumda TBMM’de büyük bir sürpriz olabilir; yeni kurulacak siyasi partileri seçime sokmamak için AK Parti ve MHP, erken seçim isteyebilir ve buna muhalefet partileri direnemez ve kendimizi ara seçim derken bir anda 2020’de erken genel seçimde bulabiliriz.

Seçim ola hayrola, biz aç susuz dururuz, seçimsiz duramayız!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.