Aliyev, 95. doğum yıldönümünde Yıldırım’da anıldı

Aliyev, 95. doğum yıldönümünde Yıldırım’da anıldı
07.05.2018
A+
A-

Yıldırım Belediyesi, Azerbeycan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Merhum Haydar Aliyev’in 95’inci doğum yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenledi.

Bursa Yıldırım Belediyesi ve Azerbeycan’dan gelen Abşeron heyeti tarafından Azerbeycan’ın kurucu cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev’in 95’inci doğum yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Yıldırım Belediyesi Haydar Aliyev Parkı’nda düzenlenen etkinliği Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin yanı sıra, kardeş ülke Azerbaycan’ın kardeş şehrinden gelen Abşeron Valisi Dr. İrade Gülmemmedova, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu, Yıldırım İlçe Kaymakamı Mehmet Aydın, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Oktay Yılmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, burada yaptığı konuşmada, kardeş iki ülkenin kardeş şehirleri olarak Azerbeycan Cumhuriyeti’nin ulusal kurucusu merhum Haydar Aliyev’in 95’inci doğum yıldönümü nedeniyle biraraya geldiklerini belirtti.

İKİ DEVLET, TEK MİLLET VURGUSU

Yeryüzünde yüzlerce ülke olduğunu, bu ülkelerinde kendi aralarında siyasal ilişkileri, dostlukları bulunduğunu anımsatan Başkan Edebali, “Dostluklarında dereceleri var. Dünyada birbirine en yakın iki ülke hangisidir? diye bir soru sorulsa yeryüzündeki herkes bu soruya Türkiye ve Azerbeycan diye cevap verir. Bizde bu kardeşliği yerel düzeyde pekiştirecek bir adım atıyoruz. Bizler bir elmanın iki yarısı olarak acımızı da, kederimizi de, hüznümüzü de hep birlikte yaşıyoruz. Azerbeycan’daki bir kardeşimizin tırnağı kanasa bizim burada yüreğimiz sızlar. Aynısı onlar içinde geçerli. Geçenlerde yüksek bir katılımla seçilen cumhurbaşkanımız İlham Aliyev ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ziyarette, 24 Haziran’dan sonra inşallah ilk ziyaretim Azerbeycan’a olacak dedi. Elbette ki bu kardeşlik hukuku ülkeler arasında devam ederken o kardeşliği daha güçlü kılacak yerel düzeydeki münasebetler çok daha önemli. Yerel düzeyde bu kardeşliği güçlü kılacak adımları attığımız zaman bu ‘iki devlet tek millet’ duygusunu yerelde de çok daha güçlü kılarız. Dolayısıyla yerel münasebetler, sosyal kültürel faaliyetlerle bu kardeşliğin desteklenmesi, karşılıklı ziyaret bu duygu birliğini çok daha güzelliklere taşıyacaktır” diye konuştu.

SEVGİ VE KARDEŞLİĞİMİZ EBEDİ KALACAK

Azerbaycan Abşeron Valisi Dr. İrade Gülmemmedova da, kardeş ülke olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. Gülmemmedova, “Sizlere kardeş Azerbeycan halkının sevgilerini ve selamlarını iletiyorum. Ulu önderlerimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘Azerbeycan’ın sevinci sevincimiz, kederleri kederlerimizdir’ demiştir. Haydar Aliyev de ‘bir millet, iki devlet’ demiştir. Bunlar aramızdaki sevgi ve kardeşliğin numuneleridir. O yüzden iyi günlerimizde kötü günlerimizde birbirimizin yanındayız ve hep olmaya devam edeceğiz. Bu bizim gardaşlık borcumuzdur” şeklinde konuştu.

İKİ DEVLET ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Haydar Aliyev’in sovyet bloğunun dağılmasından sonra Azerbaycan’ı yeniden hürriyetine, özgürlüğüne kavuşturarak, ‘tek millet, iki devlet’ anlayışının oturmasında çok büyük emek harcadığını vurgulayan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de, “Sayın Aliyev Azerbaycan’ı iktisaden kalkındırmış, hatırı sayılır ülkeler arasına sokmuş ve Türkiye ile kurmuş olduğu o çok anlamlı köprü ile de bu milletin iki devleti olduğunu, bayraklarının, fikirlerinin, inançlarının, milletlerinin aynı olduğu inancını bütün dünyaya yüksek sesle haykırmıştır” ifadelerini kullandı.

ALİYEV BİR ÜLKEYİ TEKRARDAN VAR ETTİ

İnsanlık tarihinin ortaya koyduğu en büyük projenin barış projesi olduğunu vurgulayan Yıldırım İlçe Kaymakamı Mehmet Aydın ise “Bugün dost dediğimizde aklımıza ilk gelen ülke Azerbeycan ve onu küllerinden yaratan değerli merhum Haydar Aliyev. O bir ülkeyi tekrardan var etti, kimlik, kişilik verdi ve bugün bir şahsiyet, ayrı bir devlet olarak bizleri de onun kardeşliğinden kıvanç duyduğumuz bir noktaya getirdi” diye sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Aşık Turabi ve Azeri Aşık Gültekin Göçeli ile Züleyha Savaş izleyicilere müzik ziyafeti sunarken, etkinliğe katılanlar tarafından parkta bulunan Haydar Aliyev anıtına çiçek bırakıldı.

Öte yandan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kendisini makamında ziyaret eden Abşeron Valisi Dr. İrade Gülmemmedova ve beraberindeki heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek hediye takdim etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.