Aktaş açıkladı: Bursa Şehir Hastanesi hattını bakanlık yapacak

Aktaş açıkladı: Bursa Şehir Hastanesi hattını bakanlık yapacak
26.11.2019
A+
A-

Düzenlendiği basın toplantısında Bursa gündemine dair konuları değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursaray Emek Hattı’nın Şehir Hastanesi’ne kadar ulaşmasını sağlayacak projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, özellikle son haftalarda Bakanlıklar tarafından Bursa’ya müjdelenen yatırımlar ve üzerinde çalıştıkları projeleri düzenlendiği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu’nda düzenlenen toplantıya basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’nin gücü olan etkin bir kuruluş olduğunu, göreve geldiklerinden bu yana ciddi mesafeler aldıklarını ifade eden Başkan Aktaş, Bursa’da yaşayan herkesin kentin sorunlarına vakıf olduğunu ancak bazı sorunları kısa vadede çözmenin mümkün olmadığına değindi. Kentin öncelikli konularını Ankara’daki her görüşmede dilinin döndüğünce ifade ettiğini kaydeden Başkan Aktaş, şehrin geneli ile ilgili derdini ve heyecanını ortaya koyduğunu ve bu noktada önemli geri dönüşler almaya başladıklarını da hatırlattı. Geçen hafta Bursa milletvekilleri ve basın mensuplarının da katılımıyla Spor Bakanlığı’nda Bursa’ya kazandırılacak tesislerle ilgili protokol imzaladıklarını ifade eden Başkan Aktaş, “Bu öyle ayaküstü oluşmuş bir protokol değil. Toplamda 85 milyon lirayı bulan yatırımlar için hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerimizle tek tek protokoller yapıldı. Bunların içinde Merinos Stadyumu zemin yenilemesi, Atıcılar futbol sahasının zemin yenilemesi, Vakıf Kent Parkı içindeki spor tesisleri, inşaatının tamamlanması, Kestel Alaçam Gençlik Kampı, Nilüfer Akçalar sentetik yüzeyli futbol sahası ve Mustafakemalpaşa Gençlik Ve Sosyal Yaşam Merkezi inşaatı gibi bizim de vatandaşlarımıza yapımı için söz verdiğimiz projeler var” diye konuştu.

“İmar durduruluyor”

Yine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bursa ziyareti ve Bakanlık tarafından kente kazandırılacak yatırımlar hakkında bilgi veren başkan Aktaş, “Kentsel dönüşüm, yenileme, hanlar bölgesiyle ilgili ifade ettiğimiz konular vardı. Bakanlık desteğini almak istediğimiz, Bursa’nın hayali olan konuları ele aldık. İki yeni Millet bahçesi, hanlar bölgesi projesi, kentsel dönüşümle ilgili bazı konut yapımları, Doğanbey’deki yoğun konut yapılaşmasıyla ilgili bazı sorunlar vardı. Bu arada bugün meclis toplantısında Hanlar Bölgesi’nde imarın durdurulması kararını alacağız. Yine kamulaştırmasıyla alakalı konuştuğumuz iki üç tane konu var. Buradaki çalışmanın uzun soluklu süreç olduğunu kimsenin unutmaması lazım. Rahmetli Hikmet Başkanın da Recep Altepe’nin de Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser’in hayaliydi. Hanlar Bölgesi bu şehrin ciddi turizm ve ekonomik değeri. Bana göre vitrini ve yüzü. Bunun sağlıklı şekilde ortaya çıkarılması gerekiyor. Meydan oluşturulması, yolların ıslahı, cephe sağlıklaştırılmasına kadar bir rakam ortaya koyduk ama devamının geleceğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“Özel hassasiyet gösterdim”

Soğanlı, Yıldırım ve Beşyol olmak üzere 3 ayrı noktada kentsel dönüşümün Bakan Murat Kurum ile konuşulduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Kentsel dönüşümle alakalı nihai hedefimizin bu olmadığını, Merinos altında 7 mahalle, Soğanlı’da kısmen çalışmalar var. Asıl hayalimizin buraları taşımakla beraber burada oluşacak yerlerin ikinci etap kentsel dönüşümde kullanılacağını ifade etmek istiyorum. Küçük bir noktada bir kentsel dönüşümden ziyade 5-6 mahalleyi içine alan etap etap farklı noktalara taşıyacağımız dönüşümü hedefliyoruz. Nilüfer’de 0,50 emsal iptali dolayısıyla yaşanan sıkıntıların çözümü için adım atılacağını da Bakanımız belirtti. Bu konunun emsal artışı mağdurlarına mahsus bir düzenlemeyle halledilmesi konusunda bakanlıkla çalışıyoruz. Bu konuda bana çok kızdılar, benim kişisel kararım gibi ifade ettiler. Ben bu konuda hiç siyaset yapmadım. İyiniyetli fakat kanununun uygun görmediği uygulamaydı. Ekim 2017’de mahkeme kararıyla iptal oldu. Var olan mağdurların mağduriyetinin giderilmesi için özel gayretim olduğunu ifade etmek istiyorum. Kimsenin çayını içmedim, tanıdığım akrabam yok. Bursalıların belediyeye güvenerek mağdur oldukları konu vardı. Özel hassasiyet gösterdik. Bakanımız da bununla alakalı talimatları verdi. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bizim şehir plancıları ile tek tek konuşarak ilçe belediye başkanı arkadaşları çağırarak bu problemin hallolması için elimden gelen özel gayreti gösterdim. Birileri benimle alakalı “Nilüfer’deki kentsel dönüşüm mağdurları sizin yüzünüzden mağdur oldu” diyerek propaganda yaptılar. Hiç önemli değil şehri yönetiyoruz. Sayıca mağdur aile ortada. 200 civarında siteydi. 120 civarı halloldu. 80-90 site kaldı. Bu sorunun da kısa sürede hallolacağını düşünüyoruz” dedi.

Şehir Hastanesi Hattı’nı Bakanlık yapacak

Ulaşımla alakalı eksiklerin ne olduğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a fırsat buldukça ifade ettiğini hatırlatan Başkan Aktaş, Emek hattının Şehir Hastanesi’ne uzatılması, T2 hattı ve Acemler’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın malumatı olduğunu açıkladı. Emek hattının Şehir Hastanesi’ne bağlanmasıyla alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ulaştırma Bakanına talimat verdiğini dile getiren Başkan Aktaş, “Emek Şehir Hastanesi hattımız bizim için çok çok önemli. Hattın Şehir Hastanesi’ne ulaştırılması hem hızlı tren hem de Şehir Hastanesi’ne ulaşmak bizim için değerli. Kilit konulardan birisi yine Acemler. Stadyumla ilgili bir viyadüğü bağladık. İkinci viyadüğü Mart Nisan ayında bağlayacağız. Acemler direksiyonel kol uygulaması, yan yolların genişletilmesi konusunu da 2020 başında yapacağımız ihaleyle bu sorunu da ortadan kaldırmış olacağız. Aynı şekilde T2 hattının feshi bitmedi. Son 5-10 gün. Geldiğimden beri sağı, solu, yolu toparladık. Mevcut hatta entegre etmek istiyoruz. Adam 1,5 senedir çivi çakmıyor. Onu da süreci başlattık. Yasal süreler var. Bunları takip etmek zorundayız” diye konuştu.

Stadyumda çalışma başlıyor

Her gittiği yerde ‘ne olacak Timsah’ın kafası’ yaklaşımı ile karşılaştığını da vurgulayan Başkan Aktaş, bu konuda da çalışmaların kısa sürede başlayacağını müjdeledi. Başkan Aktaş, “İlgili firmayla alakalı geldiğimizden beri “yap kardeşim bu işi” diyorduk. Alıp başkasına ihale etmem mümkün değildi. Sözleşmeyi bir iki gün önce kanun gereği feshettik. Yeni müteahhit işe başladı. Yeni çalışmaları yerinde incelemek için stadyumda ziyaretimiz olacak. Bize ait olmayan bir araziyle alakalı, etrafında yaptığımız kamulaştırmalar oldu. Bir miktar yapacaklarımız var. 1,5- 2 yılda birileri şöyle düşündü: ‘Para yok stadyumla alakalı bir iş yapmıyorlar’. Müteahhit var. Ama şirket kayyumda bir şey yapmıyor. Bununla alakalı iş ve işlem yapmaya çalışıyoruz. 2 ay önce eski ihaleyi fesh ettik, yeni ihalesini yaptık” dedi.

Azim ve gayretle çalışıyoruz

Konuşmasında son iki yıl içinde ulaşımdan altyapıya, kamulaştırmadan çevre düzenlemelerine kadar bazı kalemlerde yapılan yatırımlardan örnekler veren Başkan Aktaş, azim gayretle çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı. Hafif raylı sistem araçları temininden kavşaklara,  köprülerden yol yapım çalışmalarına kadar ulaşıma 606 milyon 700 bin liralık yaptıklarını ifade eden başkan Aktaş, “İçmesuyu, kanalizasyon, yağmursuyu hatları, depo yapımı gibi altyapı çalışmalarına 288 milyon TL, yapı işleri, tarihi kültürel miras etüt proje gibi alanlarda 245 milyon TL’lik yatırım yaptık. Toplam 170 bin 500 metrekarelik alanda 117 milyon TL’lik kamulaştırma yaptık. Mihraplı Parkı’ndan İznik Çakırca parkına, peyzaj düzenlemelerinden çevre düzenlemelerine kadar, şehrin birçok noktasında çevre ve yeşil alan projelerimizi uyguladık” diye konuştu.

Başkan Aktaş, raylı sistem sinyalizasyon optimizasyonu çalışmasının her gece saat 1 ile 5 arasında devam ettiğini, çalışma bittiğinde 300 bin olan günlük yolcu sayısının 450 bine çıkacağını hatırlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.