AKP’nin ağır toplarına yeni görevler… Saray, FETÖ ile barışıyor mu?

28.05.2019
A+
A-

TBMM eski Başkanı Arınç, Cumhurbaşkanlık Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak göreve getirildi. Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu Vakıfbank yönetim kuruluna getirildi. Sosyal medyada bu atamalar ‘Sarayın, FETÖ ile barışı’ şeklinde yorumlandı.

Odatv yazarı Müyesser Yıldız, “F. Gülen’in eski sağ kolu Nurettin Veren taa 2006’da verdiği ve kaybolan ifadesinde, Aksu’nun Gülen’le sık sık görüştüğünü, onun talimatlarını alarak siyasi tercihlerini belirlediğini öne sürdü” hatırlatmasını yaptı. Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Alican Uludağ, “FETÖ’nün siyasi ayağı varsa, kişisel fikrim Erdoğan’dan önce Arınç gelir. Siyaseten tasfiye olması gereken Arınç’ın Saray’da tutuluyor olması ileride “barış süreci”nin de işaretidir” yorumunu yaptı. Abdullah Gül’e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru da atamalarla ilgili bir yazı kaleme aldı

AKP tasfiye ettiği eski siyasetçilere kamu bankalarının yönetim kurullarında, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nda üyelik gibi makamlarda görevler veriyor. Bu görevlendirmeler farklı şekillerde yorumlanıyor. Geçmiş dönemde FETÖ ile içli dışlı olmuş, FETÖ ‘ne istemişse vermiş’ isimlerin tekrar görevler alması dikkat çekiyor.

KAMU BANKARINDAKİ GÖREVLENDİRMELER

Üç kamu bankasının genel kurullarında üst yönetimde değişiklikler gerçekleşti. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na ‘KAP’ yapılan açıklamaya göre; Vakıfbank’ın Yönetim Kurulu Üyeliğine eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Halkbank’ın Yönetim Kurulu Üyeliğine Mevlüt Uysal, Ziraat Bankası’nın Yönetim Kurulu Üyeliğine ise Eski Bakan Faruk Çelik getirildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜKSEK İSTİŞARE KURULU OLUŞTURULUYOR

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

YÜKSEK TECRÜBELERİNDEN İSTİFADE EDİLECEKMİŞ

Kararname ile “millete ve devlete hizmeti geçmiş, bilgi ve birikim sahibi kişilerin bu kazanımlarından istifade edilebilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nun oluşturulması” kararlaştırıldı.

ATAMALARI ERDOĞAN YAPACAK

Kurul üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Ayrıca kurulun çalışma usul ve esasları ile kurul üyelerine yapılabilecek ödemelerin de Cumhurbaşkanı’nca belirlenmesine karar verildi.

İLK ÜYE BÜLENT ARINÇ

TBMM eski Başkanı Arınç, Cumhurbaşkanlık Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak görev alacağını açıkladı. Hakkında “Bitmişti, ezilmişti, çürümüştü” şeklinde yapılan yorumlara cevap veren Arınç, yeni görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yalakalık yaparak değil ‘sadakati’ nedeniyle aldığını söyledi.

Bülent Arınç 17-25 Aralık’tan sonra FETÖ’cülere sahip çıkması ile biliniyordu.  FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle KHK ile görevine son verilen Arınç’ın damadı doktor Ekrem Yeter de FETÖ’den yargılanıyor.

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Alican Uludağ, Arınç’ın Cumhurbaşkanlık Yüksek İstişare Kurulu üyesi olarak görev almasını Twitter hesabından değerlendirdi.

‘BARIŞ SÜRECİ’NİN İŞARETİDİR’

Uludağ, “Erdoğan, Bülent Arınç’ı Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliğine getirmiş.

Eğer FETÖ’nün siyasi ayağı varsa, kişisel fikrim Erdoğan’dan önce Arınç gelir.

Siyaseten tasfiye olması gereken Arınç’ın Saray’da tutuluyor olması ileride “barış süreci”nin de işaretidir” ifadelerini kullandı.

‘BUGÜN SARAYDA KOLTUK SAHİBİ’

Uludağ, Arınç’ın 17-25 Aralık’tan sonra sözlerini hatırlatarak, “Arınç, 30 Ocak 2016’da “Bugün paralelle mücadele kapsamında açılan o kadar davalar var ki üstüme cübbeyi yeniden geçirmeyi arzu ediyorum” diyen siyasetçidir.

Dün FETÖ davalarında sanık avukatlığı yapma arzusunu paylaşan Arınç, bugün Saray’da koltuk sahibi oldu” diye yazdı.

‘ŞANAL’IN SUÇ ORTAĞI’

Eski Ergenekon savcılarından olan aynı zamanda İlhan Cihaner’i makamından zorla gözaltına aldırtmasıyla hatırlanan Osman Şanal’ın geçen hafta FETÖ’den ceza aldığını belirten Uludağ, “Erzincan kumpasının baş aktörü Osman Şanal, geçen hafta FETÖ’den 11 yıl 3 ay ceza aldı.

Arınç, Cihaner’in gözaltına alınmasını eleştiren NTV’ye,”‘Adliye basıldı’ diyor. Tuh sana, böyle basılma olmaz. Bu çok terbiyesiz” diye tepki gösterendir.

Yani Şanal’ın suç ortağıdır.” ifadelerini kullandı.

‘ARINÇ’IN NE ÖZELLİĞİ VAR’

Uludağ son olarak, “FETÖ kapsamında 125 bin kişi ihraç edildi, 500 bin kişi hakkında adli işlem yapıldı.

Bunca kişi yargılanıyorken Bülent Arınç’ın ne özelliği var ki dışarıda tutuluyor.

O ve arkadaşları da bunun hesabını vermelidir” diye yazdı.

Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği’ne getirilen eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile ilgili dosyayı da Twitter hesabından Odatv yazarı Müyesser Yıldız açtı. Yıldız, FETÖ’nün Aksu zamanında mülkiyedeki yapılanmasını tamamladığını ima etti.

Yıldız, “Abdülkadir Aksu’nun VakıfBank Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu duyunca “Abovvv” dedim. Kimdir Aksu, ANAP ve AKP iktidarlarında en uzun süreyle İçişleri Bakanlığı yapan zattır. Kimileri 75 yaşındaki zata bu koltuk ikramını, “Davutoğlu hareketine” karşı bir adım ve Diyarbakırlı olduğundan “Yeni açılım” sürecine yordu” bilgisini verdi ve ekledi: Aynı fikirde değilim.

Yıldız nedenini ise şu şekilde açıkladı:

  1. Gülen’in eski sağ kolu Nurettin Veren taa 2006’da verdiği ve kaybolan ifadesinde, Aksu’nun Gülen’le sık sık görüştüğünü, onun talimatlarını alarak siyasi tercihlerini belirlediğini öne sürdü.

‘MÜLKİYEDE ÖRGÜTLENME HANGİ BAKAN ZAMANINDA TAMAMLANDI?’

Genelkurmay Çatı İddianamesinde, “FETÖ’nün Mülkiye imamları” şöyle anlatıldı:

“İçişleri Bakanı üzerinde nüfuz kullanan örgüt, kaymakam seçimi ve tayinleri ile valiler kararnamelerinde özellikle etkili olmuş, örgüt dışından seçilen bir iki kaymakamın neden alındığının hesabını, bakana sormaya cüret edecek hale gelmiştir. Ancak mülkiyede uzun zamandır örgütlenme tamamlandığı için mülkiye imamlığı mahrem hizmetler sınıfından çıkarılmıştır.”

“Acaba Mülkiye’de örgütlenme hangi bakan zamanında tamamlandı?” diye sorup devam edelim.

ELİNDEN TUTUP GEZDİRMİŞ

Bizzat F. Gülen’in onun hakkında, “Abdülkadir Bey Dahiliye Vekili. Elinden tutup gezdirdiğim dönemi hatırlarım” demişliği vardır.

Hadi şimdi bu kritik atamayı yorumlayın… Ne dediniz, duyamadım!.. “FETÖ’yle mü…..” mi?!

CUMHURBAŞKANLIĞI YÜKSEK İSTİŞARE KURULUNDA KİMLER OLACAK?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nda AKP’li eski Meclis Başkanları’nın olacağı iddia ediliyor.

İşte kurulda olacağı iddia edilen 7 eski Meclis Başkanı:

Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz, İsmail Kahraman, Binali Yıldırım.

‘AK PARTİ ESKİLERLE BARIŞIYOR MU?’

Fehmi Koru, AKP’nin kurucu kadrosundan Bülent Arınç ve Abdülkadir Aksu’ya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önemli görevlere getirmesini yorumlarken, Ahmet Davutoğlu’nun da teklif gitmesi halinde kabul edebileceğini yazdı.

Bülent Arınç, yeni oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu‘nun (CYİK) atanan ilk üyesi oldu. Yine aynı kadrodan Abdülkadir Aksu da Vakıflar Bankası yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Her iki isim de bir süredir partinin uzağındaydı.

AKP’de yaşanan bu sıcak gelişmeyi AK Parti’de uzaklaşan Abdullah Gül’ün yakın dostu Fehmi Koru, “AK Parti eskilerle barışıyor mu” başlıklı köşesinde yorumladı.

Arınç ve Aksu’nun partilerinden hiçbir zaman kopmadıklarına değinen Koru, “Rahatsızlıkları uzakta tutulmalarındandı” dedi.

DAVUTOĞLU DÖNEBİLİR

“Kişiliklerine uygun konumlar teklif edilirse onların da benzer bir tepki vereceğini ve teklifi kabul edeceğini sanıyorum.” diye yazan yazar, o isimlerden birinin de Ahmet Davutoğlu olduğunu iddia etti.

“Sesinin duyulması ve görüşlerine ilgi gösterilmesini istediği belli oluyor” dediği Davutoğlu için yazısına şöyle devam etti:

“Ona yeniden AK Parti içerisinde veya Cumhurbaşkanlığı kadrolarında yer açılması bir dizi yanlış anlaşılmayı ortadan kaldıracak, fuzuli bir parti girişimine harcanabilecek emeklerin heba olmasını da engelleyecektir.

KİMLER GİDER, KİMLER KALIR?

Görüşümü bir kez daha hatırlatayım: Cumhurbaşkanı hala gönüllerinden AK Parti’yi silememiş isimleri görevlendirmekle isabetli bir iş yapmış oluyor; davetini kabul edenler de öyle…

Davetin kimlere kadar uzanacağını bilmek şu sırada imkansız; ancak kritik eşik değerindeki İstanbul seçimi öncesinde yeni yakınlaşmalar yaşanması beni hiç şaşırtmaz.”

(krttv.com.tr)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.