AK Parti’den İstanbul Sözleşmesi anketi!

AK Parti’den İstanbul Sözleşmesi anketi!
20.07.2020
A+
A-

Bir grup tarikat, cemaat ve gericilerin kaldırılması için lobi yaptığı ve Erdoğan’ın da ‘gerekirse kaldırılsın’ dediği İstanbul Sözleşmesi’ni toplumun 3’te 2’sinden fazlası hiç duymamış!

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkabiliriz” açıklamasının ardından gözler yeniden uzun süredir kadın hareketinin tam anlamıyla uygulanması için çalıştığı İstanbul Sözleşmesine döndü.

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi için bir anket yaptırdığını aktaran Abdülkadir Selvi, anketten öne çıkan çarpıcı sonuçları da köşesinden paylaştı.

Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİLİNİYOR MU?

“İstanbul Sözleşmesi’ni hiç duymadım” diyenlerin oranı yüzde 67.9 çıkıyor. “Duydum ama okumadım” diyenler ise yüzde 16.3 ediyor. Böylece İstanbul Sözleşmesi’ni bilmeyenlerin oranı yüzde 84.2’ye çıkıyor. “İstanbul Sözleşmesi’ni duydum” diyenlerin oranı 19.7 olurken, sözleşmeyi okuduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 5.1’e çıkıyor.

KADINA ŞİDDETİ ÖNLÜYOR MU?

“İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddeti önlüyor mu” sorusuna verilen cevap, sözleşmenin bilinmediğini ortaya koyan veriler içeriyor. “Şiddeti önlüyor” diyenlerin oranı yüzde 18.9 olurken, “Önlemiyor” diyenlerin oranı yüzde 15.3’le daha az kalıyor. Yüzde 56.4’ü ise bu konuda bir fikrinin bulunmadığını belirtiyor.

KADINA ŞİDDETİ TEŞVİK EDİYOR MU?

İlginç bir sonuç ise araştırmaya katılanların yüzde 13’ü İstanbul Sözleşmesi’nin kadına şiddeti teşvik ettiğini savunuyor. Bunu neye göre söylüyorlar bilemiyorum. Ama yüzde 21.4’ü bu fikre katılmıyor. Muhteşem sonucumuz, yani “Bilmiyorum” ve “Fikrim yok” diyenler yüzde 57.6 ile yine bir numara.

BOŞANMAYI TEŞVİK EDİYOR MU?

Araştırmaya katılanların yüzde 20.6’sı İstanbul Sözleşmesi’nin boşanmayı teşvik ettiği değerlendirmesine katılmıyor. “Boşanmayı teşvik ediyor” diyenlerin oranı yüzde 14.3’te kalırken, yüzde 57.9 oranında ise “Fikrim yok” yanıtı veriliyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AİLEYİ TEHDİT EDİYOR MU?

İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmanın bamteli burası. Sözleşme aile yuvalarını dağıtıyor mu, dağıtmıyor mu?

Araştırmaya katılanların yüzde 13.5’i sözleşmenin aileyi tehdit ettiğini düşünüyor. Yüzde 19.9’u ise bu düşünceye katılmıyor. Toplumun karpuz gibi ortadan ikiye bölündüğünü gösterecek çapta yüksek oranlar değil. Yüzde 57.2 oranında “Fikrim yok” yanıtını veriyor.

EŞCİNSELLİĞİ TEŞVİK EDİYOR MU?

Bıçak gibi keskin bir konu. İstanbul Sözleşmesi’ni savunanların en zayıf, karşı çıkanların ise en güçlü yanını oluşturuyor. İstanbul Sözleşmesi’nin eşcinselliği yaygınlaştırdığı yargısına katılanların oranı yüzde 13.9 olurken, katılmayanların oranı yüzde 20.2’ye ulaşıyor. Görüş bildirenlerin yüzde 58.7’si ise fikrinin olmadığını belirtiyor.

SONSÖZ

Erkekler tarafından katledilen, cinsel istismar başta olmak üzere her türlü kötü muameleye maruz kalan kadınların sorunu günümüzün en ciddi konularının başında geliyor. Diğer tarafta ise yıkılan yuvalar… İstanbul Sözleşmesi ele alındığında uygulamadan kaynaklanan sorunların da masaya yatırılması gerekiyor. Ama görünen bir gerçek var. Tüm kutsal dinlerce sapkınlık olarak tarif edilen eşcinsellik meşrulaştırılıyor, normalleştiriliyor ve yaygınlaştırılıyor.

(tele1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.