AK Parti’de ‘Rahşan affı’ endişesi

AK Parti’de ‘Rahşan affı’ endişesi
24.07.2019
A+
A-

İnfaz indirimi ve temyiz düzenlemeleri içeren yargı paketi ekim ayına ertelenmişti.

AKP’nin yargı paketini ekim ayına ertelemesinin altında, infaz indirimi ve temyiz düzenlemelerinde bazı suçların kapsam dışında bırakılması durumunda Anayasa Mahkemesi’nin eşitliğe aykırı gerekçesiyle olası bir iptal kararıyla “Rahşan affı” benzeri bir durumun ortaya çıkması endişesinin yattığı öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, böyle bir durumda terör suçları başta olmak üzere hiç öngörülmeyen kişilerin tahliyesinin gündeme gelebileceği, bunun da büyük bir siyasi risk doğuracağına dikkat çeken AKP yöneticileri, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’de muhalefet partilerinin desteğinin alınarak paketin gündeme getirileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AKP yöneticilerinin Meclis tatile girmeden önce genel kuruldan geçirileceği açıklamalarına karşın yargı paketi sürpriz bir şekilde yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayına ertelenmişti. Kulislerde AKP ile MHP arasında görüş ayrılığı yaşandığı, terör suçlarının da kapsam içine alınması nedeniyle parti içinde itirazların olduğu dile getirilmişti. Paketin ekim ayına bırakılmasında birçok nedenin olduğu, AKP’nin siyasi risk doğurabilecek bazı olasılıklar nedeniyle acele etmeme yönünde karar aldığı öğrenildi.

AKP olası siyasi riskleri tek başına almamak için muhalefetin kapısını çalacak

Kulislere göre, yeni yasama yılında ilk iş olarak yargı paketini yeniden gündeme getirmeyi planlayan AKP, olası siyasi riskleri tek başına almak yerine muhalefetin de desteğini alarak paketi çıkarmayı hedefliyor. Bunun için yargı paketinin içeriğinin Adalet Bakanlığı ve parti kurullarında netleştirilmesinin ardından muhalefet partilerinin kapısı çalınacak.

Rahşan affı nedir?

Asıl adı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası olan ve 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkarılan, devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme getiren yasa kamuoyunda “Rahşan affı” olarak biliniyor.

9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ndan 3 gün sonra (22 Aralık) 4616 sayılı ‘Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası’ çıkarıldı. Cezaevlerinde yer kalmadığı için çıkarılan af yasasının ardından 70 bin kişilik kapasitesi dolan cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düştü. Ancak, 3 yılda mahkûm sayısı 20 bin artarak yeniden 64 bine çıktı.

Af tartışmaları hapishanelerde isyan hareketlerini tetiklerken, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bunu affın TBMM’den çıkarılmamasına bağladı. DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti, tepkileri dikkate alarak TBMM’nin af çıkarma yetkisini zorlaştırdı.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın, o dönem muhalefet milletvekili olarak ürettiği Anayasa değişikliği formülü nedeniyle adıyla da anılan düzenleme yapıldı. Buna göre daha önce Meclis Genel Kurulu’nda yer alan çoğunluğun bir fazlasının oyu yeterli iken, Anayasa’nın 87. maddesine konulan düzenleme ile TBMM’nin üye tam sayısının “5’te 3’ünün kararına” bağlandı.

4616 sayılı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenen suçları kapsıyordu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.