ABD, Erdoğan’ın talebiyle Fırat’ın doğusundaki PYD’ye sırt mı çevirdi?

06.12.2018
A+
A-

Ortadoğu coğrafyası hep karışık olsa da, son dönemde meydana gelen çeşitli hadiselerin, “Soçi Mutabakatı, Suriye’de siyasi çözüm arayışları, Cemal Kaşıkçı suikastı, Türkiye’nin bu nedenle Arabistan üzerinde kurduğu baskı, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuyla ilgili söylem ve hazırlıkları,ve İstanbul’da düzenlenen dörtlü zirve” gibi gelişmeler, Ortadoğu’yu daha da karmaşık bir hale getirmiştir.

Bu gelişmelerin yanında, ilk kez Fırat’ın doğusunda Deyrrezzur kenti yakınlarında SDG güçleriyle İŞİD militanları arasında direk yüz yüze çatışmalar meydana gelmiş ve bu çatışmalarda, ABD’nin ilk kez Kürt müttefiklerine hava desteği vermemesi dikkat çekmiştir.

Burada, ABD komutasındaki koalisyon güçleri SDG örgütünü denemek istediğini ve bu nendenle hava desteği vermediğini söyleyenlerden tutun, ABD müttefiki olduğundan Kürt grupları satmasına kadar söylentiler ve dedikodular yayıldı.

Bu bağlamda hava desteği verilmemesini, gerçekten sınama olarak mı görmemiz gerekir, yoksa koalisyonun açıkladığı gibi hava muhalefetinden dolayı mı?

Veya Trump / Erdoğan görüşmelerinden sonra müttefik Kürt grupları, ABD tarafından zayıflatmaya uğratarak yok olmaya mahkum etmek mi?

Yukarıda bahsedilen sebepleri ele alırsak, SDG güçlerinin son dönemdeki IŞİD’e karşı toprak ve insan kaybının nedenlerini bulmuş olabiliriz:

KOALİSYON TARAFINDAN SDG GÜÇLERİNİ TEST ETMEK!

Bu ihtimal azımsanmayacak kadar doğruluk payına sahip olabilir. ABD desteklediği Kürt militanların hem gücünü test etmek, hem de mecbur kalıp çekildiği takdirde bölgede nasıl bir varlık sağlayacaklarını görmek isteyip, bunları sınıyor olabilir. Hele hele böyle bir çekilme olduğu takdirde Fırat’ın doğusuna gecikmeksizin Suriye ordusunun gireceği kesindir; bunlara karşı eğittikleri SDG militanlarının dayanıklığını görmek istemiş olabilir mi?

KÖTÜ HAVA KOŞULLARI!

Bu ihtimalin; son günlerdeki hava koşullarını göz önünde bulundurarak bakılırsa gerçekçi tarafının olduğunu görürsünüz. Fakat görüldü ki, ABD savaş uçakları sadece hava koşullarının kötü olduğu günlerde değil, takip eden güzel havalı günlerde bile SDG’ye IŞİD çatışmalarında destek vermedir. ABD savaş uçaklarından hava desteği almadan IŞİD’e karşı girdiği çatışmalarda SDG son 4 günde yaklaşık 50 ölü ve yaralı zayiat vermiştir. Ve IŞİD büyük ölçekli alanların kontrolünü yeniden ele geçirmiştir.

ABD, FIRAT’IN DOĞUSUNDAKİ KÜRTLERİ BIRAKTI!

Bu ihtimal en mantklısı ve en gerçekçisi olabilir, buna işaret olarak şunları gösterebiliriz:

  • Erdoğan’ın sürekli ve her fırsatta ABD’ye PKK / PYD ve türevlerine verdiği desteğin sonlandırılmasını istemesi.
  • Kaşıkçı suikastı ve Türkiye tarafından Veliaht Bin Salman’a uygulanan siyasi baskıyı azaltmak ve Prensi kurtarmak için ABD, Türkiye’nin taleplerine kulak asmış, terör gruplarına desteğini durdurmuş olabilir.
  • Son dönemde Kürtlerin Esed ile Şam görüşmelerine ABD çok da sıcak bakmamış hatta baskı uygulayarak bu görüşmelerin sona ermesine neden olmuştur.
  • ABD’nin; Zeytin Dalı Harekatı’nda, Afrin’de, Türkiye’ye destek vererek Kürtleri satmış olarak algılanması, Kürtlerin artık eskisi gibi Amerika’ya sempati ile bakmaması ve bunu iyi bilen Amerika’nın onlara karşı yeni oyunları oynama çabasına girmiş olabilme ihtimalinin olmasıdır.

Fakat son olarak şunu diyebiliriz ki, ABD/Türkiye ikili ilişkileri, Suriye’deki bütün grupların ve çıkarlarının üstündedir. Bu nedenle, ABD desteklediği grupları daha büyük çıkarlar için her an harcamaya hazırdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.