ABD Başkonsolosu’ndan İmamoğlu’na “World Champion” forması!

ABD Başkonsolosu’ndan İmamoğlu’na “World Champion” forması!
05.08.2019
A+
A-

Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya’nden ilginç Atatürk hikayesi: Atatürk, Nobel ödüllü şairimize 41 kitap hediye etmişti!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tebrik ziyaretinde bulunan Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, 1913 yılında “Gora” adlı romanıyla Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Rabindranath Tagore’nin Mustafa Kemal Atatürk ile olan bir anısını anlattı. Bhattacharayya, “İstanbul ile bizim bağımsızlığımızın ilan edilmesinden öncesine dayanan ilişkimiz var. Rabindranath Tagore isimli şairimiz, 1922’de İstanbul’u ziyaret etmişti. O dönemde Türkiye’nin babası olan Atatürk’le karşılaşmıştı. Ve Atatürk, kendisine 41 tane kitap hediye etmişti. Tagore’nin kurduğu üniversitede bu kitaplar hala sergilenmektedir. Ve kitapların önünde de ‘Türk halkının armağanıdır’ şeklinde bir plaka bulunuyor” dedi. İmamoğlu’na günün ikinci tebrik ziyaretini gerçekleştiren ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnel ise, İBB Başkanı’na ülkesinin kadın milli takımının, üzerinde “Word Champion” yazılı formasını hediye etti. ABD kadın milli fubol takım 2019 FİFA Dünya Kupası’nda şampiyon olmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya ve İstanbul Başkonsolosu Purnojyoti Mukherjee ile ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnel’ı, Saraçhane’deki makam odasında ayrı ayrı kabul etti. İmamoğlu, ilk olarak Hindistan heyetini ağırladı. Tebrik ziyaretleri için Hindistan heyetine teşekkürlerini ileten İmamoğlu, “Yıllardır çok güzel ilişkiler geliştiren ve geçmişte liderlerinin hep güzel cümleler kullandığı her iki ülkenin bugünkü fertleri olarak, aynı iyi ilişkileri güzel duygularla ileriye taşımanın mutlak sorumluluğu içerisinde olmalıyız. Dünyanın iki önemli ülkesi olarak, yereldeki demokrasiyi ve yereldeki ilişkileri büyütmek her iki ülke adına önemli fırsat olabilir. Yeni dönemde dünyaya açık bir şehir olacağımızı her ortamda duyuruyoruz. Bu manada İstanbul ile olacak bağlantılarınızda sizlerden en maksimum düzeyde katkı bekliyoruz” dedi.

TÜRK HALKININ ARMAĞANIDIR!

Büyükelçisi Bhattacharyya ise, İmamoğlu ile tanışmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, İstanbul’u muhteşem bir şehir olarak niteledi. “Öncelikle bu muazzam başarınızdan dolayı sizi, ülkem ve kendim adına tebrik etmek istiyorum.” diyen Bhattacharyya, “İstanbul ile çok uzun süredir ilişkimiz var. Hatta bizim bağımsızlığımızın ilan edilmesinden öncesine dayanan ilişkimiz var. Rabindranath Tagore isimli şairimiz, 1922’de İstanbul’u ziyaret etmişti. O dönemde Türkiye’nin babası olan Atatürk’le karşılaşmıştı. Ve Atatürk, kendisine 41 tane kitap hediye etmişti. Tagore’nin kurduğu üniversitede bu kitaplar hala sergilenmektedir. Tagore, aynı zamanda Hindistan’da Nobel ödülünü alan ilk insan. Ve bu gururla o kitaplar hala sergilenmekte. Ve kitapların önünde de ‘Türk halkının armağanıdır’ şeklinde bir plaka bulunuyor” şeklinde konuştu.

BHATTACHARYYA: “GANDHİ TÜRK HALKINA DESTEK AMACIYLA FON TOPLAMIŞTI”

Türkiye’nin ulusal kurtuluş mücadelesi ülke olarak destek verdiklerini kaydeden Bhattacharyya, “Bizler, hakikaten kardeşlerimiz olarak görüyoruz Türk halkını. Mahatma Gandhi de o zamanlar Türk halkına destek vermek amacıyla bir fon toplamıştı Hindistan halkından. 180 bin pound toplamıştı ve bu Atatürk zamanında Kurtuluş Savaşı’nda hem de gerekli yerlerde kullanılmıştı. Aynı zamanda İş Bankası’nın sermayesinde de kullanılmıştı. Aslında iki ülke arasında derin bağlarımız var. Bizler, aynı zamanda 21 yüzyılda iki önemli ülkeyi temsil ediyoruz. Türkiye, son 10 yılda çok gelişti değişti ve büyüdü. Hindistan da aynı şekilde.  En hızlı büyüyen ekonomiye sahip ülkelerden bir tanesi. Halklarımızda bir dönüşüm söz konusu. Özellikle gençlerimize baktığımızda ciddi bir sermaye biriktiriyoruz. Gençlerimiz umutlu ve geleceğe yönelik çok ciddi başarılara imza atacaklarını düşünüyorum.  Bu anlamada İstanbul’la Hindistan arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü Türkiye de benzer süreçlerden geçiyor. Benzer dönüşümden geçiyor ve büyüyen, hızla gelişen bir ekonomiye sahip” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: “İSTANBUL BÜTÜNÜYLE DÜNYAYA AÇIK BİR KENT OLACAK”

Hindistan heyetinden sonra İmamoğlu’na günün ikinci tebrik ziyaretini ABD İstanbul Başkonsolosu Darnel gerçekleştirdi. Darnel’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İmamoğlu, “Sizleri burada ağırlamaktan büyük onur duydum. ABD, bizlerin köklü ilişkilerimizin olduğu bir müttefikimiz. Aynı zamanda, yıllardır hem ticari hem de bütün alanlarda yoğun ilişkileri olan iki ülkeyiz. Bu noktada Türkiye’nin lokomotifi olan bir şehrin, bütünüyle dünyaya açık bir kentin çok sıkı ilişkiler kurma konusunda da aktif bir dönemini başlatacağımızı bildirmek isterim. Bu noktada, özellikle devletler arası, hükümetler arası ilişkide belki çok iyi bir noktada olabilir her ülke ama yerel yönetimler arasında ilişkilerin çok daha güçlenmesi gerektiğini, bu noktada bir kısım eksiklik olduğunu hissetmekteyim. Bu noktada, İstanbul olarak çok önemli ilişkilere sizlerin rehberliğinde imza atmak istiyoruz bu dönemde” dedi.

ABD HALKINA BAŞ SAĞLIĞI DİLEDİ

İmamoğlu, önceki gün gerçekleştirilen saldırılarda yaşamını yitiren ABD vatandaşları adına çok üzüntülü olduğunu vurgulayarak, Darnel’a başsağlığı dileklerini iletti. İmamoğlu, “Başsağlığı diliyorum bütün ailelere ve Amerika’ya. Bu ve bunun gibi hiçbir saldırının olmamasını diliyorum her iki ülke adına, bütün dünya adına. Acınızı paylaşıyorum” diye konuştu. Taziye dilekleri nedeniyle İmamoğlu’na teşekkür eden Darnel ise, “İstanbul’un tarihi, kültürel ve ekonomik önemini biliyoruz. Bu nedenle iş birliği konusunda elimizden geleni yapacağız” şeklinde karşılık verdi. Darnel, İBB Başkanı’na ülkesinin kadın milli takımının, üzerinde “Word Champion” yazılı formasını hediye etti. ABD kadın milli fubol takım 2019 FİFA Dünya Kupası’nda şampiyon olmuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.