‘Bursa siyahı’ incir hasadında sona yaklaşılıyor

26.09.2018
A+
A-

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Bursa`da hasadında sona yaklaşılan Bursa Siyahı İncirde bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı ürünün erken olgunlaştığını ve rekoltede yüzde 30-35 oranında bir dalgalanma söz konusu olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl Bursa`da 25 bin 456 ton üretilen Bursa Siyahı İncir, bugünlerde iç piyasada kilogramı 5-6 TL`den, ihracatta ise kilogramı 15 TL`den alıcı buluyor. Üreticilerin hasat başında yaşadıkları fiyat dalgalanmalarına rağmen genele bakıldığında iyi bir sezon geçirdiklerini ifade eden Matlı “Geçtiğimiz yıl 591,2 milyon dolarlık dünya incir ihracatının yüzde 50`sini gerçekleştiren Türkiye, dünya incir ihracatında ilk sırada. Türkiye`nin taze incir ihracatının da yaklaşık yüzde 70`ini Bursa gerçekleştiriyor” dedi.

Bursa siyahı incir ihracatının 2017`de miktar bazında yüzde 14 artışla 16 bin 122 tona, değer bazında ise yüzde 46 artışla 46 milyon 245 bin dolara ulaştığını hatırlatan Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı “Bursa Siyah İncir, kalın kabuğu ve iri yapısı, kendine has aroması, tadı ve dayanım özellikleri ile diğer incir çeşitlerinden ayrışmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı da taze olarak ihracata daha uygundur. Son yıllarda dünyada incir ithalatını arttıran Hindistan, BAE, Katar, Japonya, Kanada, Çin gibi alternatif pazarlara odaklanmak, yaşanan fiyat dalgalanmalarının etkisini de azaltacaktır” şeklinde konuştu.

 “BURSA SİYAHI İNCİR” 

C vitamini dışında bütün vitaminleri bünyesinde barındıran ve sütün iki katı kalsiyum içeren incirin aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi riskini azalttığı, kemik hastalıkları ile kansızlığı önlediği, fiziki ve zihni zorlanmayı ortadan kaldırarak vücuda enerji ve güç verdiği, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda tedavi edici özelliği olduğu da bilinmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.