Osmangazi Belediye Başkan adaylığı papatya falına döndü

Osmangazi Belediye Başkan adaylığı papatya falına döndü
11.01.2019
A+
A-

Bursa’da lodoshaber.com haber sitesine Prof. Dr. Emin Balkan’ın İYİ Parti Büyükşehir belediye başkan adayı olduğunu ilan eden İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, parti içerisinde siyasi teamüllere uygun olmayan bu açıklaması ile ”koskoca Bursa büyükşehir belediye başkan adayı böyle mi ilan edilir?” diye tepki almıştı.

Öyle ya diğer belediye başkan adayları bizzat Meral Akşener tarafından TBMM grup toplantısında kürsüde ellerinden tutularak ilan edildiği halde böylesi bir adaylık açıklaması Bursa’ya hiç yakışmamıştı.

Kasım ayı içerisinde Prof. Dr. Emin Balkan’ın İYİ Parti Genel Merkezi’nden adaylık teklifi aldığında, ‘’Mustafa Bozbey benim dostum. Ben ona karşı aday olmam’’ dediği biliniyor. Mustafa Bozbey’in Nilüfer’de devam edeceği düşünülerek Emin Balkan’ın büyükşehir belediye başkan adayı olması üzerinde mutabakat sağlanmıştı.

Yine de Bozbey’in büyükşehire aday olması durumunda Emin Balkan’ın merkez ilçelerden birinde aday yapılacağı konusu da, İYİ Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşen adaylık görüşmesinde üzerinde durulan bir diğer konu idi.

Millet ittifakı kapsamında İYİ Parti, Bursa büyükşehir belediye başkan adaylığının kendisinde kalması yönünde çok çaba gösterse de iki parti arasındaki ittifak görüşmelerinde Bursa’nın CHP’ye bırakılacağı ve adayının da Mustafa Bozbey olacağı netleşmiş oldu.

Bu kez İYİ Parti merkez ilçelerden Osmangazi’de göçmen nüfusun yoğun olması nedeniyle Bal-Göç eski Genel Başkanı olan Emin Balkan’ın ismi üzerinde uzlaşılıp CHP’nin Osmangazi ilçesinde aday göstermemesi konusu genel merkezler arasında sürdürülen ittifak görüşmelerinde müzakere edilir oldu. Geçtiğimiz salı günü İYİ Parti TBMM grubuna ve İYİ Parti genel merkezine çıkarma yapan Bursa teşkilatı, gün boyu süren görüşmeler neticesinde Osmangazi ve Yenişehir ilçelerinin İYİ Parti’ye bırakıldığı, ilaveten ittifakta talep edilen diğer ilçelerle birlikte toplamda 7-8 ilçenin daha İYİ Parti’ye bırakılması hususunda çaba gösterileceğini belirttiler.

Son olarak İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı’nda yapılan törenle Emin Balkan, İYİ Parti Osmangazi ilçesi belediye başkan aday adayı olarak ilan edildi. (Aslında adaylık açıklaması niteliğinde olan bu törenle; İYİ Parti’de belediye başkan adaylarını ilan etme yetkisi genel merkezde olduğu halde Emin Balkan, aday adayı olarak lanse edildi.)

Dipnot olarak ilave etmem gerekir ki;

Gelişmelere paralel olarak Genel Başkan Meral Akşener’in Osmangazi’de birlikte yürüme kararı aldığı Emin Balkan’ı ve genel merkezin tasarrufunu da hiçe sayan Osmangazi ilçe yönetimi; teamüllere aykırı bir şekilde emrivaki yaparak, 55 imza vererek Osmangazi’de belediye başkan adayı Mehmet Hasanoğlu’nun ilan edilmesi gerektiğini bildirdiler. Ve başvuru dosyasını il başkanı Yahya Bahadır’a teslim ettiler.

Oysa siyasi partilerde adaylık bireyseldir. Her aday bizzat form doldurup, ücretini de ödeyerek aday adayı olabilir. Tabi süresi içerisinde ilçe başkanlığından da yasal süre içerisinde de istifa etmesi gerektiğini hatırlatmamıza gerek yok. İYİ Parti Osmangazi ilçe yönetimi ve başkan Mehmet Hasanoğlu bu kurala da uymamıştır.

Bu arada bildiğiniz üzere İYİ Parti teşkilatları revizyon kararı nedeniyle istifa ettirilip yeniden atandığında Mehmet Hasanoğlu her zamanki pervasızlığıyla “revizyon kapsamında yerel seçimlerde aday adayı olacak kişiler, yeni yönetim kurullarında görev almasınlar” ilke kararını da çiğnemekten çekinmedi. Aday olmak istiyor ise ilçe başkanlığından istifa edip aday adayı olmasında da siyasi teamülleri çiğnemesi dışında bir engel yoktu.

Bu konuyu köşesine taşıyan Yeni Dönem gazetesi köşe yazarı Yüksel Baysal, ‘’33 imza toplandı’’ diye köşesinde yazınca, İYİ Parti üyesi Hasan Aydemir, Facebook hesabından Yüksel Baysal’a da efelenerek yazdığı yorumda 33 değil 55 imza verdiklerini yani 22 ilçe yöneticisinin daha Meral Akşener ve Emin Balkan’ın mutabakatı üzerine kendi tasarrufları olduğunu beyan etmiş oldu. Boşuna Yeniçeri Ocağı demiyorum, zira Osmangazi ne yazık ki her an kazan kaldırmaya hazır bir teşkilat.

İl Başkanı Yahya Bahadır, bu durumdan genel merkezi de bilgilendirdi. Aslında pişmiş aşa su katmak olan bu faaliyet yine akamete uğratıldı.

CHP cephesinden bakıldığında ise Osmangazi’yi İYİ Parti’ye vermeme konusunda ısrarcı oldukları biliniyor.

CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, İYİ partililerin iade-i ziyaret kapsamında CHP il başkanlığına ziyarette bulunduklarında ‘Osmangazi’nin İYİ Parti’de kaldığına CHP’liler de ikna oldular’ diyen Yahya Bahadır’ın bu açıklamasını havada bıraktı.

CHP Bursa teşkilatı Osmangazi’nin mutlaka CHP’de kalması durumunda büyükşehirin kazanılması konusunda ellerinin rahatlayacağını dile getirmekten çekinmiyorlar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ‘’Gerekirse her parti kendi adayı ile seçime girer’’ diyerek kestirip attı.

Kılıçdaoğlu’nun İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’yı aldığı için Osmangazi’de ittifakın bozulması durumundan kaygı duyduğu söylenemez.

İYİ Parti ve CHP arasında Osmangazi ilçesinin kimde kalacağı papatya falına döndü.

Bu arada İl başkanı Yahya Bahadır’ın da Osmangazi için dik duruşu takdire şayandır; Bursa ittifakı için, ‘’Ya Osmangazi, ya hiç’’ demiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.