20 barodan ortak çığlık: Çocuğu istismarcısıyla evlendirmek modern kölelik!

30.01.2019
A+
A-

Tepkiler nedeniyle daha önce geri çekilen ve kamuoyunda “evlilik affı” olarak bilinen “cinsel istismara uğrayan çocukların evlendirilmesi halinde istismar edene ceza verilmemesi” şeklindeki düzenlemenin yeniden gündeme gelmesi baroları harekete geçirdi. Aralarında Bursa Barosu’nun da bulunduğu 15 baro eşzamanlı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Ortak açıklamada, “Çocuğun istismarını meşrulaştıran, teşvik eden, özendiren ‘evlilik affı’na ilişkin düzenleme çağ dışıdır, hukuk dışıdır ve kabul edilemez” denildi.

EĞİTİMSİZLİanK VE ŞİDDETLE ÖRÜLÜ DÖNGÜ

Bursa Barosu Başkı Av. Gürkan Altun, yönetim kurulu üyeleri, Çocuk Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, İstanbul Barosu avukatlarından Kemal Aytaç, Sevin Şeker, Nevin Günay, Damla Yıldırım ve Didem Baydar Ünsal’ın da katıldığı toplantıda açıklamayı Bursa Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Merve Kayrak okudu. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Burdur, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Muş, Şırnak ve Van barolarının ortak açıklamasıözetle şöyle:

“Çocuklar söz konusu olduğunda devletlerin ödevi; çocuğu her tür suiistimale, ihmale, sömürüye, hak ihlaline karşı korumak ve attığı her adımda çocuğun üstün yararı ilkesini gözetmektir. Bu yolda temel rehber evrensel hukuk normları ve uluslararası sözleşmelerdir.

Uluslararası anlaşmaları ve yasaları hiçe sayarak; çocuğun vücut bütünlüğüne, cinsel dokunulmazlığına, manevi gelişimine, geleceğine el uzatan, çocukların tüm hayatlarını onları istismar eden suçluların ipoteği altına alan düzenlemeler hiçbir gerekçeyle kabul edilemez. Bu tür düzenlemeler, bir yandan çocukların temel haklarını ihlal ederken, diğer yandan da kadının statüsünü düşürmekte, kadınları eğitimsizlik, yoksulluk, bağımlılık ve şiddetle örülü bir döngüye hapsetmektedir.

AKRAN BİLE OLSA EVLİLİK DAYATILAMAZ

Kanunlarımıza göre hür iradesi olmadığı kabul edilen çocuk; velisi, vasisi ve hatta Millet Meclisi’nce evlilik gibi ağır sorumlulukları olan bir kuruma mecbur bırakılmakta ve bu durum modern anlamda köleliğin dayatılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, çocuğun istismarını meşrulaştıran, teşvik eden, özendiren ‘evlilik affı’na ilişkin düzenleme çağ dışıdır, hukuk dışıdır ve kabul edilemez.

Çocukların çocukluklarını yaşayamadıkları, sağlıklı maddi ve manevi gelişimlerini gözetmeyen, eğitim hayatlarını ve geleceklerini koruyamayan hiçbir çözüm hukuki ve vicdani değildir. Bu hususta, çocukların üstün yararının gözetildiği, çocuklara ve ailelerine yönelik her tür rehberlik hizmetinin aktif hale getirildiği tedbirler, yasal düzenlemelerle hayata geçirilmelidir. Akran çocuklar arasında vuku bulmuş ilişkilerde bile olsa evlilik bir çözüm olarak dayatılamaz.

ÇOCUK İSTİSMARINI MEŞRU HALE GETİRİR

İstismarı bir kere affetmek; tekrarlarına sebep olacak, istisna olduğu iddia edilen düzenleme asıl hale gelecek, henüz 12 yaşındaki oyun çağı çocuklarının kendi çocuklarına bakmak zorunda kalmalarına yol açacaktır.

Barolar olarak, çocuğa ve kadına yönelik şiddeti körükleyen, çocuk istismarı suçunu meşru hale getiren evlilik affı gibi hukuk dışı uygulamalara ilişkin söylemlerin ülke gündeminden derhal kaldırılması, bu hususta sorumlu bir hukuk politikası izlenmesi gereğini önemle vurguluyoruz. Bununla birlikte çocuk ve ülke yararına bir düzenleme yapabilmek üzere disiplinler arası bir tartışma ortamı sağlamak için gerekli organizasyona hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bu hassasiyetimizi kamuoyuyla paylaşır, sesimize katılmalarını dileriz.”

MURAT EFE’NİN AİLESİNİN YANINDAYIZ!

Açıklamanın ardından Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, dün Mudanya’da bir annenin feryadının yankılandığını hatırlatarak, okul bahçesinde futbol oynarken kafasını kale direğine çarpan ve sonrasındaki ihmal nedeniyle hayatını kaybeden 10 yaşındaki Murat Efe’nin ailesinin hukuk mücadelesine destek olacaklarını söyledi.

Altun, “Acılı anne sorumluların bulunmasını ve oğlunun ölümünden sorumlu olanların cezasız kalmamasını ve Bursa Barosu’ndan avukat istemişti. Bursa Barosu Başkanı ve Çocuk Hakları Merkezi ve ilgili komisyonlarımız adına da söz veriyorum annemiz yalnız kalmayacak. Çocuk Hakları Merkezimiz davayı doğrudan takip edecek. Annenin vekilliğini de Bursa Barosu avukatlar gönüllü olarak üstleneceklerdir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.